"תיעוד חיי התושבים ברצועת עזה - אופק חדש"
סרטונים שצילמו סטודנטים בעזה בעזרת בצלם ופורסמו ב-ynet מכים גלים ברחבי העולם. כלי תקשורת רבים דיווחו בהרחבה על הפרויקט, המתעד את החיים ברצועת עזה אחרי "עופרת יצוקה"
עזה נצורה מאחורי הסגר שהטילה ישראל, אך הקולות שיוצאים משם מקבלים תהודה בינלאומית. פרויקט ייחודי של ארגון "בצלם", שפורסם ב-ynet תחת הכותרת "עזה - מבט מבפנים", זוכה בימים האחרונים לסיקור עולמי. כלי תקשורת רבים, ובהם העיתונים "ניו יורק טיימס" ו"הראלד טריביון" - המופץ בעשרות מדינות - דיווחו על המיזם בהרחבה.
- לחצו כאן לקריאת
הכתבה שפורסמה בעיתון "ניו יורק טיימס"
במסגרת הפרויקט נחשפו סרטונים המתעדים את שגרת החיים ברצועת עזה, זמן קצר אחרי מבצע "עופרת יצוקה". ארגון "בצלם" אסף 15 מתנדבים ומתנדבות צעירים, רובם סטודנטים לתקשורת או עיתונאים מתחילים, נתן להם מצלמות וידאו, וביקש מהם לתעד את חיי התושבים הפלסטינים. כל אחד בחר את הזווית האישית שלו, והתוצאה הוצגה כאן ב-ynet.
"בשנה מאז פלשו כוחות צה"ל לרצועת החוף הפלסטינית, נראה שהזמן עמד מלכת. הסגר שהטילו ישראל ומצרים בניסיון לבודד את ממשלת חמאס, מונע כניסה ויציאה של תושבים וסחורות. המשמעות היא שאין אפשרות לשקם בתים שנהרסו. אלפים נותרו ללא קורת גג, והחורף הגיע", נכתב ב"ניו יורק טיימס".
העיתון מתאר את המיזם כמעין "אופק חדש", המספק תקווה מחודשת לתושבי עזה הזנוחים. סיפורם של אלפי פלסטינים, שנותרו כמעט ללא קול, מקבל לראשונה במה ציבורית. "הרעיון היה לסייע לתושבים לבטא את מצוקותיהם ולהעביר אותם לישראל. ניסיון להילחם בפחד ובסטריאוטיפים", אמרה שרית מיכאלי, דוברת "בצלם" בראיון לעיתון.
הסרטונים מראים צדדים שונים בחיי היום יום בעזה
- שיעור בהיפ-הופ במרכז שכונתי, משחקי מלחמה בחדר מחשבים מאולתר, השגרה מתחת לאדמה של עובדי המנהרות, וגם תיעוד של קבוצת כדורגל לבנות. "מדובר במעיין אופק חדש. ממשלת ישראל מונעת זה שלוש שנים כניסה של עיתונאים ישראלים לרצועת עזה, ולכן מעטים הדיווחים בתקשורת הישראלית".
גם תגובות הגולשים, שלא היו תמיד אוהדות, זכו להתייחסות מיוחדת. בין תגובות זועמות, שמחאו על "מתן במה לאויבים" ציין העיתון גם תגובות כמו זו של "שושנה" שציינה כי הסרטונים נגעו ללבה. "זו בדיוק התגובה שקיוויתי למצוא", אמרה עוואטף אל-ג'דאלי (28) יוצרת אחד הסרטונים. "במשך זמן רב האמנו שאנשים מחוץ לרצועת עזה שונאים אותנו. עכשיו ברור לי שהם פשוט לא מכירים אותנו", ציינה.