"ישראל ויתרה על כפרי ירושלים שמעבר לגדר"
דברים מפתיעים יצאו מפיו של מחזיק תיק מזרח ירושלים ואיש סיעתו של ניר ברקת, יקיר שגב. בכנס שנערך אמש אמר כי "הגדר נבנתה בתוואי הזה מסיבה דמוגרפית - להוציא 50 אלף ערבים מירושלים". התוצאה: כאוס מוניציפלי בכפרים שנותרו מחוץ לגדר. מה עושים לטפל במצב? מפסיקים לתקצב את המנהל הקהילתי של עוטף ירושלים
יקיר שגב, מחזיק תיק מזרח ירושלים בעיריית ירושלים ואיש סיעתו של ניר ברקת, מוכר כאיש ימין - אך אפילו הוא מבין שהכפרים שהוצאו אל מחוץ לגדר ההפרדה אינם מהווים עוד חלק מהבירה: "מדינת ישראל ויתרה על השכונות שמחוץ לחומת ההפרדה", אמר אמש (יום ה') בכנס "השוויון המוניציפלי במזרח ירושלים". בשיחה עם ynet, הסביר: "העירייה הפנימה את המסר שהגיע מממשלת ישראל, לפיו שכונות אלו אינן חלק מירושלים, ומתנהלת בהתאם. הרשות הפלסטינית היא זו שמשפצת את הכבישים, והיא זו שמפעילה את המערכות החברתיות".
"השכונות נמצאות מחוץ למרחב הטיפול של מדינת ישראל, ובוודאי של העירייה. מבחינה מעשית - זה רמאללה. חוץ מהימין החצי הזוי, אני לא מכיר אנשים שבאמת מנסים להחיל ריבונות ישראלית באזורים הללו", הוסיף מחזיק תיק מזרח ירושלים בכנס שאותו ארגנו "שחר" - המשמרת הצעירה של מפלגת העבודה בירושלים ו"תא אופק" המייצג את המפלגה באוניברסיטה העברית.
מהומות בשועפט בחודש אוקטובר (צילום: AFP)
השכונות והכפרים שהוצאו מחוץ לגדר ההפרדה נכללים בתחום שיפוטה המוניציפלי של ירושלים, אך בפועל - גורלם של כ-50 אלף תושבים בקירוב לוט בערפל, ולא ברור מי צריך לספק להם שירותים. בשיחה עם ynet, הסביר שגב את הדברים. "פורמלית זה בתוך ירושלים, אבל בכל ביטוי מעשי אחר כמעט, זה בחוץ. המדינה הסירה מעצמה כל אחריות, וההשלכות נראות על התושבים שם, שנמצאים במצוקה מאוד גדולה. המשטרה לא נכנסת ללא ליווי צבאי, שירותים רפואיים מספק ה-'סהר האדום', זה רמאללה לכל דבר ועניין", אמר.
ומדוע ישראל מתעקשת על הריבונות במקום. "הגדר נבנתה בתוואי הזה מסיבה דמוגרפית - להוציא 50 אלף ערבים מירושלים. כעת משאירים את המצב כפי שהוא פשוט לא רוצים להגיד 'כבר ויתרנו על שכונות בירושלים'. אחר כך ישאלו 'אם ויתרנו, למה לא לחלק?'" הדברים מפתיעים עוד יותר כשהם יוצאים מפיו של מי שידוע בעמדותיו הימניות, ואף הקים את מנהלת ההסברה של מועצת יש"ע.
דוגמה אחת לאוזלת היד בעוטף ירושלים שממנה נפגעים התושבים, נחשפה ב-ynet באחרונה. כנופיית חמושים השתלטה על בית ספר בכפר עקב, והמשטרה לא הגיעה למרות קריאות המורים. גם המנהל הקהילתי של עוטף ירושלים נמצא בסכנת סגירה. "ממשלת ישראל התחייבה להקים מנהל קהילתי בעוטף ירושלים ולתקצב את המקום ב-14 מליון שקל מדי שנה. בפועל, התקצוב פחות מחצי ורובו הולך רק לדברים מאוד מסויימים כמו הסעות לבתי ספר. המנהל הקהילתי כיום כפוף לבית חנינא, אבל בפועל סגרו אותו", אמר שגב.
"התושבים לא טיפשים ועברו לירושלים"
במסגרת פעילות המנהל הקהילתי, מופעלים חוגים לילדים, וכן פעילויות קהילתיות וחברתיות והפעלות דתיות. קולין היימס, מנהל המנהל הקהילתי בעוטף ירושלים סיפר ל-ynet על המצב בפועל: "ב-2005 התקבלה החלטת ממשלה בעקבות פניות תושבים לבג"ץ, להפעיל מנהל קהילתי בשכונות עוטף ירושלים, שנמצאות בתחום המוניציפלי של העיר. לשם כך הוגדר תקציב הפעלה למנהל הקהילתי בסביבות שני מליון וחצי שקלים בשנה". מנהל המנהל הקהילתי מספר כי אי סדרים בהעברת הכספים הפילו את האחריות לתקציב המנהל על העירייה.
"ב-2009 הוקצה מתוך המקורות של עיריית ירושלים סכום של מליון שקלים, בלבד ולשנת 2010 גדל סכום זה במעט מתוך המקורות של עיריית ירושלים. סכום זה לא מספיק להפעלה יעילה של המנהל הקהילתי", מספר היימס, ומביא דוגמאות להשלכות הקיצוץ על התושבים. "הקיצוץ גורם לכך שלא ניתן לאייש תפקיד מרכזי של ראש תחום קהילה וחברה במנהל הקהילתי. וכן לא ניתן לקיים הרבה פעילויות אחרות עבור התושבים".
גדר ההפרדה באזור שועפט (צילום: AP)
מאיר מרגלית, חבר מועצת העיר מטעם מרצ, השתתף בכנס שבו דיבר מחזיק תיק מזרח ירושלים. בשיחה עם ynet, מתאר את ההשלכות שבוויתור על שכונות עוטף ירושלים. "עיריית ירושלים עושה עוול לתושבים ולעצמה. אין דבר כזה 'חלל ריק', כאשר אתה מותיר חלל, תופסים אותו או גורמים עבריינים או פונדמנטליסיטים, ובשני המקרים זה רע לישראל". חבר מועצת העיר מספר כי ההחלטה להותיר את השכונות מחוץ לגדר הזיקה לכל הצדדים. "אני רוצה לציין שהתושבים שמעבר לגדר לא טיפשים כפי שמישהו בממשלה הניח. הם קלטו מהר מאוד שכוונתה של ישראל במוקדם או במאוחר היא לקחת מהם התושבות, הם נעלו את בתיהם בצד השני של הגדר ועברו לצד של ירושלים".
לדבריו, עובדה זו יצרה תסבוכת אורבנית קשה ביותר, "כי התשתיות לא עמדו בעומס. החל מהביוב ותשתיות המים שקרסו כי עשרות אלפי תושבים התווספו לחלק המערבי של הגדר, וכלה במערכות כמו בתי ספר, רווחה וטיפת חלב שמצאו עצמם עם אוכלוסייה עודפת. נזק נוסף שנוצר כתוצאה מהגדר הוא בגלל המחסור במקומות מגורים: יש עלייה במחירי הנדל"ן, ועלייה במספר אחוזי בנייה בלתי חוקית. כל זה מצטייר לתמונה של חלמאות. בונים גדר כדי להיפטר מ-50 אלף תושבים, הם עושים 'הבה נתחכמה', חוזרים לצד השני, וגורמים לקריסה של המערכות המקומיות", אומר חבר מועצת עיריית ירושלים.
אסתי קירמאייר, מזכירת "המשמרת הצעירה של מפלגת העבודה בירושלים", מגיבה לדבריו המפתיעים של יקיר שגב: "אנו מעריכים את הכנות שבה התייחס שגב לנושא החומה והבנייה במזרח העיר. הגיע הזמן שאחרי 43 שנים מדינת ישראל תכריע באשר למעמד השכונות המזרחיות ותחלץ את תושביהן מהכאוס היומיומי בו הם חיים".