מחקר ממליץ: סירופ לילד? אל תתנו עם כפית
חוקרים מאוניברסיטת קורנל מצאו כי כאשר ניתנת תרופה בכפית ולא במזרק מדידה, מוביל הדבר לטעויות בטיפול הרפואי וגורם למינון נמוך מידי או גבוה מידי של התרופה. ההמלצות: לתת סירופ תרופה באמצעות מזרק מדידה
הילד זקוק לתרופה והמינון שרשם הרופא הוא בכפית? הטיפול עלול להיות שגוי: חוקרים מצאו כי מתן סירופ תרופה בכפית מוביל למינון נמוך מידי או גבוה מידי של התרופה בשל השוני בגודל הכפיות. המחקר החדש מדווח בכתב העת Annals of Internal Medicine היוצא לאור השבוע.
תכולת כפית סטנדרטית היא כ-5 מיליליטרים (או סמ"ק) בממוצע. על סמך חישוב
כך זה צריך להינתן
איך נותנים לילד תרופה?
ד"ר איתי גל
מתן התרופות לתינוקות ולילדים וכל מה שכרוך בכך מעסיק בימים אלו הורים רבים. מה עושים כשהפעוט מסרב לבלוע את האנטיביוטיקה? איך מזליפים טיפות אף? כיצד משכנעים ילד לבלוע את כל התרופה ומאיזה גיל אפשר לבלוע כדורים? קבלו טיפים שיקלו עליכם ועל ילדיכם בתהליך קבלת התרופה
החוקרים מאוניברסיטת קורנל בדקו אצל 195 הורים טריים הלומדים באוניברסיטה, שילדיהם מטופלים במרפאת הקמפוס כיצד ניתנת תרופה להצטננות במינון של 5 מ"ל. כל משתתף קיבל בקבוק של סירופ התרופה והתבקש למזוג 5 מיליליטרים של התרופה לכפית.
בשלב הבא נתבקשו המשתתפים למזוג את אותה כמות תרופה לכפית בגודל בינוני ובהמשך למזוג כמות דומה לכפית בגודל גדול. לאחר כל מזיגה של כמות שאמורה להיות שווה למינון של 5 מיליליטרים, המשתתפים נתבקשו לציין כמה הם בטוחים שהמינון המצוי בכפית שלפניהם הוא המינון המדויק.
מהמחקר עלה כי התרופות שניתנו בכפית היו במינון נמוך ב-8.4% מהנדרש כאשר נעשה שימוש בכפיות בגודל בינוני, ובמינון גבוה ב- 11.6% כאשר התרופה ניתנה בכפיות גדולות. על אף שיעור הטעויות במינוני התרופות שניתנו בכפיות, הנבדקים היו משוכנעים כי הם נותנים את המינון המתאים לילד.
החוקרים הסבירו כי בחלק מהתרופות, מתן חד פעמי של תרופה במינון שגוי בטווח טעות של 8 עד 12 אחוזים עשוי להיות זניח. אולם מתן שגוי של התרופה לטווח ארוך עלול להיות גורלי ולהוביל למינון נמוך יותר שלא ישפיע על מהלך המחלה, או למינון גבוה שיגרום לתופעות לוואי חמורות. "בטוח יותר ויעיל יותר לתת סירופ תרופה באמצעות מזרק מדידה", סיכמו החוקרים.
סירופ תרופה. מינון שגוי
צילום: סי די בנק
מומלצים