ממציאים מחדש את הגלגל
במעבדת הפיזיקה של ליאוניד נוטוב ודוד לטניק אין ציוד מדידה משוכלל או מחשבים חדישים. מה שיש זה בעיקר פסולת שאנשים השליכו לפח: מנועים ישנים, גלגלים וחוטים. כל אלה הופכים בעזרת דימיון, כישרון והרבה רצון לניסויים בפיזיקה עבור תלמידי רשת כיתות המדעים של עמותת מופ"ת
ייתכן שאיינשטיין הבא יזכה לתהילת עולם בתחום הפיזיקה הודות למאוורר הישן והשבור שהשלכתם לאשפה. איך זה יקרה? כי במעבדה של עמותת מופ"ת בחיפה אוספים מנועים ישנים, גלגלים, חלקי מתכת חוטים, כבלים וציוד אלקטרוני ישן, ומלמדים בעזרתו פיזיקה.
מי שאחראי למיחזור החינוכי הזה הם שלושה - הפיזיקאים ליאוניד נוזוב ודוד לטניק שעלו מרוסיה, ומנחם פיינשטיין, מורה ומנהל לשעבר. השלושה הופכים למשל חלקים של כסא גלגלים לניסוי שמלמד מהו ג'יירוסקופ, או אנטנה ישנה ומנוע של מאוורר למכונת גלים. את הציוד הישן הם מקבלים השלושה ממפעלים ובתי מלאכה שונים, ועוצרים אותו בדרך לאתרי האשפה.
המסר החינוכי כאן כפול: ראשית, שאין צורך בציוד חדיש או פירוטכניקה כדי להפוך את לימוד הפיזיקה למרתק. שנית - שניתן למחזר כמעט כל ציוד אלקטרוני שנמצא בדרך לפח, ולזהם קצת פחות את הסביבה.
עמותת מופ"ת הוקמה לפני 17 שנה במטרה לחזק את לימודי המדעים בישראל. העמותה כיום מפעילה כיתות ב-200 בתי ספר, ובאמצעות שיטות לימוד ייחודיות מקדמת את לימודי המדעים תוך חיזוק ערכים נוספים של דאגה לקהילה, שמירת הסביבה ואהבת הארץ.