שתף קטע נבחר

 

לא הורסים בתי יהודים: "עיריית י-ם נגד החוק"

מתקפה חסרת תקדים של היועץ המשפטי של עיריית ירושלים נגד העומד בראשה - ניר ברקת. לדבריו, העירייה פועלת לעכב בניגוד לחוק את ביצועם של צווי פינוי והריסה במזרח העיר, למבנה שבו מתגוררים מתיישבים יהודים. היועץ זכה לגיבוי מצד פרקליט המדינה והיועץ המשפטי לממשלה

האם נוקטת עיריית ירושלים צעדים לא חוקיים בניסיון למנוע את ביצועם של צווי הריסה למבנים יהודיים במזרח העיר? בדיון שנערך הבוקר (יום א') בוועדת חוק, חוקה ומשפט בכנסת, חשף היועץ המשפטי לעיריית ירושלים, עו"ד יוסי חביליו, פנייה "בלתי חוקית", כלשונו, של העירייה למשטרה - שביקשה ממנה להימנע מלהוציא לפועל צו בית המשפט המורה על איטום ופינוי מבנה בשכונת סילוואן, שבו מתגוררים מתיישבים יהודיים.

 

הבנייה במזרח ירושלים, שעמדה בתקופה האחרונה במוקד המחלוקת - לא רק עם הפלסטינים, אלא גם עם ארצות הברית ו האיחוד האירופי, מעוררת כעת סערה ומתיחות גם בין הדרגים המשפטיים בעירייה ובממשלה לבין עיריית ירושלים, העומד בראשה והמשטרה. המבנה המדובר, המכונה "בית יהונתן", כולל שבע קומות ונבנה ללא היתר בשנת 2004. במקום מתגוררים מתיישבים יהודים, פעילי עמותת עטרת כהנים.

 

חביליו אמר בדיון בוועדה: "הדבר צריך היה להתבצע מזמן. אגיד בזהירות ואצטט מכתב שקיבלתי מהמפכ"ל, רב ניצב דודי כהן, שלפיו פנתה העירייה למשטרת ישראל באופן שבעיני הוא לא חוקי. מאז סיום ההליכים בעניין, פועלת עיריית ירושלים באופן שאינו תקין. המשטרה אינה יכולה לא לבצע את הצו בעקבות הפנייה, והיא צריכה לנתק עצמה מגורמים חיצוניים ולעבוד רק מול גורמים מקצועיים".

 

חביליו זכה לתמיכתם של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ופרקליט המדינה, משה לדור. מזוז עצמו שיגר לפני שבועיים מכתב למפכ"ל המשטרה, שבו כתב: "לאחרונה הובא לידיעתי כי טרם בוצע הצו השיפוטי להפסקת שימוש ואיטום של המבנה בשכונת סילוואן - 'בית יהונתן' - שנבנה ללא היתר. חלפו קרוב לשלוש שנים מאז מתן הצו, ולמרות פניות חוזרות ונשנות עוכב סיוע המשטרה לביצוע ההוראות, בעקבות בקשות מצד של מנכ"ל העירייה וראש העירייה. אבקש להדגיש כי הסמכות והאחריות הבלעדיים לביצוע הצווים נגד בניה בלתי חוקית נתונים בידי הגורמים המקצועיים האחראים על האכיפה, ואין מקום להתערבות של דרגים פוליטיים בעניין הזה", לשון המכתב.

 

מזוז הדגיש במכתב כי "מדובר במקרה חמור של אי כיבוד מתמשך של צווים מטעם בתי המשפט".

 

גם פרקליט המדינה, משה לדור, נדרש לפרשה, ושיגר לפני כשבועיים מכתב חריף לראש עיריית ירושלים, ניר ברקת. "הדברים נבחנו באין ספור הליכים, לרבות בפני בית המשפט העליון ובכולם אושר ביצוע צו האיטום של המבנה", כתב לדור והוסיף: "על כן, גם מסיבה זו, אין עוד כל בסיס חוקי או הצדקה לעכב את פעילות האכיפה. דומה כי בפרשה זו נחצו מזמן כל הגבולות האפשריים באשר לכיבוד וציות צווי בית המשפט, באופן שכל דחייה נוספת תהווה פגיעה קשה בערכי שלטון החוק".

 

עמותות: הצהרות על בנייה לערבים - מס שפתיים

ברקת עצמו חשף לפני כמה שבועות תוכנית חדשה, הכוללת "הלבנת" בנייה לא חוקית במזרח ירושלים - שלפחות באופן רשמי, נועדה לרווחתם של כל תושבי העיר - יהודים וערבים כאחד. אלא שבעמותות "במקום" ו"עיר עמים", הפועלות במזרח העיר, לא מיהרו להביע התלהבות מהרעיון.

 

במסמך שפורסם מטעמן, טוענים אנשי הארגונים כי התנאים למימוש התוכנית אינם ברי-יישום עבור התושבים הערביים, ועל כן עולה החשש כי היא נועדה לסייע אך ורק בהכשרת הבנייה היהודית הלא חוקית, ובה גם "בית יהונתן".

 

"ההצהרות של גורמים ישראלים רשמיים בדבר תוכניות לבניה עבור האוכלוסייה הפלסטינית בירושלים המזרחית הינן במרבית המקרים מס שפתיים, הנועד להדוף ביקורת מקומית ובינלאומית - ולהלבין בנייה של המתנחלים, דוגמת 'בית יהונתן'", נכתב. עוד עולה מהמכתב, כי בין המכשולים שאותם מציינות העמותות בחוק התכנון והבניה ובדרישות העירייה, נמצאים בין היתר הדרישה בהוכחת בעלות על הקרקע, תקני חניה כמעט בלתי אפשריים והתאמת דרכי גישה וביוב למבנים.

 

ברקת שהשתתף בדיון, אמר כי פעל בהתאם להנחיות ביטחוניות שקבל מהמשטרה, שלפיהן עלול יישום הצו לגרום למוקד חיכוך נוסף בבירה.

 "ביום לאחר האטימה, עלולות להיווצר בעיות קשות, וכל שכן - יעילותו מוטלת בספק נוכח ההשלכות שיש לבצע. כך בדיוק התבטאו לפניי גם גורמי משטרה וגם הגורמים המקצועיים בעירייה", אמר ברקת.

 

בדיון בועדה השתתפו, בין היתר, שמונה חברי כנסת מסיעות הימין, שתקפו בחריפות את היועץ המשפטי העירוני, והגישו לפניו לא פחות מ-40 שאלות. הם טענו כי הגורמים המשפטיים בעיריית ירושלים, והוא בפרט, מיישמים אכיפה סלקטיבית של תקנות הבנייה, המתמקדת ביהודים.

 

רק בשבוע שעבר אישרה ועדת התכנון והבנייה בעיריית ירושלים לאשר הקמת שכונה יהודית חדשה במזרח ירושלים סמוך להר הזיתים, שתהווה הרחבה לישיבת "בית אורות", הפועלת בכמה קרוואנים במקום. לפי התוכנית, אמורים להיבנות במקום ארבעה מבני מגורים, שיאכלסו 24 משפחות יהודיות.

 

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "מדובר בהחלטה תכנונית מקצועית של הוועדה המקומית לתכנון ולבניה, והיא אינה קובעת האם יאכלסו את המגורים יהודים או ערבים". האחראי להקמת הפרוייקט הוא היהודי-האמריקני ארווין מוסקוביץ', שנחשב למממן העיקרי של ההתיישבות היהודית במזרח העיר, ובעיקר בעיר דוד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברקת. פעל לשכנע את המשטרה?
צילום: גיל יוחנן
מזרח העיר. הכשרת הבנייה היהודית?
צילום: AFP
מומלצים