שתף קטע נבחר

 

רה"מ אישר: יותר ממיליארד ש' לגדר בגבול מצרים

אחרי דיון בתופעת המסתננים מסיני, נתניהו קיבל את הצעת צה"ל לשני קטעי גדר - מרפיח דרומה ומאילת צפונה - ולקטע נוסף של אכיפה אלקטרונית. "ישראל תישאר פתוחה לפליטי חרב אך לא תוצף בעובדים זרים", אמר ראש הממשלה

סוף לגבול הפרוץ? ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אישר אחר הצהריים (יום א') הקמת גדר בשני קטעי גבול עם מצרים, אחד בצפון באזור רפיח ואחד בדרום באזור אילת, בעלות שתנוע בין מיליארד שקל ל-1.5 מיליארד. הגדר ה"טיפשה", תתוגבר בסריקת מכ"מים לאיתור תנועת בני אדם, שאמורים למנוע חדירת מסתננים לישראל.

 

בדיון שנערך בלשכת ראש הממשלה, הוצגו שתי תוכניות לסכירת הגבול. הראשונה, תוכניתו של צה"ל בעלות כוללת של 1.5 מיליארד שקל, השנייה - של מע"צ, בעלות שנאמדה ב-2.2 מיליארד שקל. המשתתפים בדיון - שרי הפנים, החוץ, ביטחון הפנים, האוצר, המשפטים, הביטחון ואנשי זרועות הביטחון, שמעו את שתי ההצעות והביעו דעתם. ראש הממשלה החליט לאמץ את תוכנית צה"ל.

 

נתניהו אמר בדיון: "זו החלטה אסטרטגית, שתבטיח את אופייה היהודי והדמוקרטי של מדינת ישראל. ישראל תישאר פתוחה לפליטי חרב, אך לא תיתן להשתמש בגבולותיה כדי להציף אותה בעובדים זרים בלתי חוקיים".


גבול מצרים. גדר "טיפשה" תספיק (צילום ארכיון: רויטרס)

 

ראש הממשלה דיבר לאחרונה רבות על הצורך בפתרון בעיית הגבול הפרוץ, שנמשכת שנים. בעבר כבר הוגשו תוכניות שונות שכללו מכשול קרקעי בצורת גדר, אך אלה לא בוצעו - מטעמי תקציב בעיקר. בדיון קודם שנערך בלשכת ראש הממשלה בפורום זה, הוטל על השר לביטחון פנים להוביל הצעת חוק שתחמיר את העונשים על המסייעים למסתננים, מלינים ומסיעים. הצעת חוק זאת, הגורסת הכבדת עונש המאסר משתי שנות מאסר לשלוש מינימום והטלת קנסות כבדים, נמצאת בשלבי חקיקה ראשוניים.

 

רק 60 אחוז נתפסים

התוכנית החדשה, להקמת קטעי גדר לאורך הגבול הפרוס מאילת בדרום ועד רפיח בצפון, היא יוזמתו של השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ'. זה התעקש שאין טעם בהקמת מכשול קרקעי בצורת גדר "חכמה", בהשקעות גדולות מדי, אלא די בגדר רגילה בעלויות נמוכות יחסית, שתתוגבר באמצעים אלקטרוניים המצויים בידי מערכת הביטחון, וכמובן בכוחות צה"ל הפרושים לאורך הגזרה. אהרונוביץ' מכיר היטב את הגזרה, מהימים בהם כיהן כמפקד מחוז הדרום במשטרה.

 

על פי הנתונים שסיפקה משטרת ישראל, בכל שבוע מסתננים לישראל בין 100 ל-200 בני אדם, רובם מבקשי תעסוקה וחלקם גורמים פליליים. רוב מבקשי התעסוקה מגיעים ממדינות אפריקה, חלקם הקטן בלבד פליטים סודנים מחבל דרפור. המסתננים הפליליים הם מבריחים של זונות, סמים, סיגריות ועוד. בגבול מצרים יש מעט מאוד ניסיונות חדירה של גורמים טרוריסטים. על פי הערכת המשטרה - רק כ-60 אחוזים ממבריחי הגבול נתפסים על ידי צה"ל.

 

שר הפנים, אלי ישי, תבע לטפל בבעיה לפני שתחריף עוד. לדבריו מדובר ב"פצצת זמן חברתית מתקתקת", לאור המצב החברתי בישובים מסוימים בישראל, כמו תל-אביב, ערד ואילת, לשם הגיעו פליטים ומסתננים אחרים. זאת בנוסף לבעיה הפלילית החמורה של סחר בבני אדם.

 

ראש הממשלה מבקש לבצע טיפול רב מערכתי בבעיה, ובעתיד הקרוב צפויים דיונים נוספים בעניין סכירת הגבול. במקביל לטיפול החקיקתי, האכיפתי והפיזי במכשולי הגבול, פועלת ישראל בעניין זה בשיתוף פעולה עם שלטונות מצרים. אולם, בינתיים אין ביצוע של החלטה מימי ממשלת אהוד אולמרט, על פיה תתבצע "החזרה חמה" של מסתננים הנתפסים על ידי ישראל, מיד לאחר לכידתם.

פורסם לראשונה 10/01/2010 16:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. בחר באופציה של צה"ל
צילום: AFP
השר אהרונוביץ. יוזם התוכנית
צילום: גיל יוחנן
ישי. "פצצת זמן חברתית"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים