שתף קטע נבחר

 

הרצוג: הדיונים על ייקור המים - מריחה

הממשלה דנה בדו"ח העוני ובהעלאת תעריפי המים. שר הרווחה הציג נתונים לפיהם השכבות החלשות ייפגעו יותר מכולם. שר האוצר טען מנגד: העלאת הקצבאות מספיקה. ובמי תומך נתניהו? "לסבסד את הנצרך ולא את המצרך"

"יש לי תחושה שהדיונים על הפיצוי לשכבות החלשות בעניין העלאת מחיר המים הם מריחה אחת גדולה", כך אמר היום (א') שר הרווחה יצחק הרצוג, שתבע מהשרים בישיבת הממשלה להאיץ את הדיון. הוא הציג נתונים לפיהם ייקור המים יגביר את העוני בישראל. שר האוצר, יובל שטייניץ, התנגד לעמדתו וטען שהעלאת הקצבאות תשפר את מצב השכבות החלשות.

 

הדיון היום נדחה בשבוע, לאחר שאנשי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לא אהבו את שרבוב ייקור המים לדיון על דו"ח העוני. אולם הרצוג התעקש, והציג בפני השרים יחד עם מנכ"לית הביטוח הלאומי, אסתר דומניסיני, את השפעת ייקור המים על השכבות החלשות במשק. על פי הנתונים שהוצגו בממשלה, עיקר הפגיעה בהעלאת תעריפי המים תהיה בעניים.
טבלת מים 100110
השפעת ייקור המים על כל עשירון
עשירון תוספת הוצאה על מים (בשקלים) הכנסה כספית פנויה למשפחה (בשקלים) הירידה הגלומה בסך ההכנסה הפנויה (באחוזים)
1 50 2,982 1.7
2 51 4,189 1.2
3 55 5,623 1.0
4 52 6,773 0.8
5 60 8,466 0.7
6 60 10,307 0.6
7 65 11,978 0.5
8 60 14,028 0.4
9 66 17,087 0.4
10 79 26,248 0.3

על-פי נתוני הביטוח הלאומי

 

על פי ניתוח הביטוח הלאומי, חמשת העשירונים התחתונים במשק יאבדו בין חצי אחוז ל-1.7 אחוז מהכנסתם הפנויה עקב התייקרות המים, שנכנסה לתוקפה לפני כשבוע - ותימשך ביתר שאת ביוני. זאת בעוד שחמשת העשירונים העליונים יאבדו רק בין 0.3 ל-0.5 אחוז מהכנסה הפנויה. שם ממליצים לבצע העלאה מדורגת של מחירי המים החל מסך צריכה נמוך, כי משפחות מעוטות יכולת צורכות יחסית מעט מים לנפש.

 

שטייניץ מצדו גרס שאין סתירה בין העלאת התעריפים, לבין העלאת התקציבים עבור נצרכים מהעבר השני. "העלאת הקצבאות למעשה משפרת את מצבם של האוכלוסיות הנצרכות, יותר משיעור העלאת המים". ראש הממשלה נתניהו אמר: "אנחנו צריכים לסבסד את הנצרך ולא את המצרך".

 

"יד אחת לא יודעת מה היד השנייה עושה"

הרצוג השיב כי "אין פיצוי אמיתי היום. חובתנו לפצות את הנזקקים, כי ייקור המים הוא גזירה שאין הציבור יכול לעמוד בה, והיא מעמיקה את העוני בישראל". לדברי שר הרווחה, "ממשלות ישראל לדורותיהן התייחסו אל העוני בהרבה צביעות. אם זה היה נושא ליבה מבחינתם, הרי שהיו מתייחסים לבעיה בהרבה יותר רצינות".

 

הוא דרש "חשיבה מהפכנית" והוסיף כי "הדוגמא המרגיזה היא העלאת מחיר המים, בה יד אחת לא יודעת מה היד השנייה עושה. כולם מדברים כאילו רק לסמן 'וי' על העוני, אך לא נותנים פתרון מערכתי כולל. אפשר אולי להתחיל במס השלילי רק עכשיו ואין לקשור את זה לתכנית ויסקונסין. אני מבקש משר האוצר לשקול זאת בחיוב".

 

הוא הדגיש עוד ש"יש לאפשר הבטחת הכנסה למשפחות חד הוריות שנתוני דו"ח העוני מראים שאצלן העוני העמיק. זאת עקב העובדה שמשפחות אלה הנסמכות על מפרנס יחיד, אינן נהנות מריבוי מקורות הכנסה. בעקבות המשבר הכלכלי, העמקת העוני אצל משפחות אלה היא מיידית. הדרך לחלצן הוא לאפשר להן את הבטחת ההכנסה, שמשמעותה קבלת קצבה במקביל ליציאה לעבודה. המודל הזה, אשר הופעל השנה, הוכח כתמריץ משמעותי לאנשים עם מוגבלות בשוק התעסוקה".

 

נתניהו אמר לסיכום הדיון ש"אנו פועלים לצמצם פערים ובמקביל להגדיל את סך הכל לכולם.

 אנו רוצים לחזק את התשתית הפיזית כגון תחבורה, קרקעות ועוד, ואת התשתית האנושית - השכלה, חינוך והכשרה מקצועית.

 

"מנועים מרכזיים נוספים לשגשוג המשק - שאנו זקוקים להם כדי שבעתיד יהיו לנו תקציבים יותר גדולים לרווחה, לבריאות, לביטחון ולחינוך - הם הליברליזציה הכלכלית, הסרת החסמים שמונעים צמיחה והכנסת אנשים וכוחות חדשים לשוק העבודה. אנו צריכים לסייע לאלה שלא יכולים להיכנס לשוק העבודה. בתקופה הקרובה נתרכז באוכלוסיות החרדים והערבים. נביא לממשלה החלטות לעידוד הכניסה לתעסוקה במשק הישראלי", הבטיח ראש הממשלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרצוג. הרבה צביעות
צילום: עופר עמרם
נתניהו. לאן הסבסוד?
צילום: AFP
מומלצים