קבלנים נגד השתתפות תושבים בפינוי בינוי
ארגון הקבלנים והבונים בתל אביב הביע מחאה על החלטת הוועדה המקומית, לפיה יאלצו תושבי מתחם טאגור ברמת אביב להשתתף בהוצאת הפרויקט המתוכנן באזור
ארגון הקבלנים והבונים בתל אביב החליט שלא לעבור בשתיקה על החלטת הוועדה המקומית בעיר, שהתקבלה בסוף דצמבר ונוגעת לתוכנית פינוי בינוי בצפון העיר.
מדובר במתחם טאגור ברמת אביב, בו מקודמת תוכנית פינוי בינוי על ידי דיירי המתחם וחברת אשדר. בהחלטתה האחרונה של הוועדה המקומית בנושא, הוחלט לאמץ את חוות הדעת של מהנדס העיר, שקבעה כי יחס הדירות שיקבל היזם במתחם יהיה נמוך משמעותית מזה שהוצע מלכתחילה.
עוד קבע מהנדס העיר כי כדי להשאיר את הפרויקט כדאי מבחינה כלכלית יהיה על כל אחד מדיירי המתחם להשתתף בהוצאות הפרויקט בעלות של כ-210 אלף שקל לדירה.
בארגון הקבלנים והבונים בתל אביב סבורים שהדבר איננו סביר וכי דרישת העירייה לתשלום נוסף מצד הדיירים בפרויקט שבמתכונתו הרגילה איננו מצריך תשלום כלל, יגרור לביטול פרויקטים דומים.
"ועדות התכנון מערימות מכשולים"
על מנת להילחם בהחלטה שלחה ההתאחדות מכתב ליו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב, גילה אורון, וביקשה לקחת חלק בישיבתה של הוועדה המתקיימת מחר (ב') ותעסוק בתוכנית הפינוי ובינוי ברמת אביב.
"ארגון הקבלנים רואה בדאגה רבה את הכרסום שחל בהתייחסות ועדות התכנון לפרויקטים של פינוי ובינוי המוגשים לאישור על ידי יזמים וקבלנים שונים, בשמם ובשם דיירי המתחמים" כתבו בארגון.
"למרות החלטת הממשלה לעודד פרויקטים של פינוי בינוי במגמה להתגבר על המסחור החמור בקרקע, ולעודד השיקום הפיזי של מרכזי הערים תוך הצערת האוכלוסייה, נראה כי ועדות התכנון, ובראשן הוועדה המקומית בתל אביב, מערימות מכשולים בלתי סבירים ואינן מאפשרות קידומם של פרויקטים אלה".
לדברי מנכ"ל הארגון, אלי רוזנטל, "הוועדה המקומית בתל אביב טועה כשהיא רואה בכלל דיירי המתחמים המיועדים לפינוי, יזמי נדל"ן המבקשים ליצור לעצמם רווחים. כדי לממש פרויקט פינוי-בינוי יש לשכנע את כל הדיירים לחתום על הסכם לפיו הם יפונו זמנית ויחזרו למתחם המגורים לדירה חדשה.
"דיירים קשישים, לעיתים מוגבלים, המבקשים לחזור ולהתגורר באזור בו הם חיים עשרות שנים, אינם מסוגלים לממן את הסכום הנדרש, אינם מסוגלים לקבל משכנתה ולהחזיר החזרים חודשיים בגינה, ולכן הסיכוי היחידי שהם ייאותו להצטרף למיזם הוא רק אם הם לא יידרשו לתשלום כלשהו בגין פינוי הדירה".
החשש: לא ניתן יהיה לתבוע דיירים סרבניים
עוד מוסיף ואומר רוזנטל כי: "במקרה בו יידרשו הדיירים לשלם כדי שהפרויקט החדש יקום, לא ניתן יהיה לתבוע דיירים סרבניים בהתאם ל'חוק הדייר הסרבן', שחוקק במטרה להניע דיירים סרבנים להסכים למיזם פינוי-בינוי, שכן דיירים שאין ביכולתם לממן את דרישת התשלום יוכלו לטעון כי לא ניתן לחייב אותם לעזוב את מקום מגוריהם".
רוזנטל מתריע כי "אם ועדות התכנון תאמצנה את גישת הוועדה המקומית בתל אביב, תיגנזנה תוכניות פינוי-בינוי רבות המקודמות באזורים שונים בארץ, ותימנע תוספת אלפי יחידות דיור היכולות להוזיל את עלות הדיור באזורי הביקוש".
בתגובה לטענות ארגון הקבלנים מסביר יו"ר ועדת תכנון ובנייה בתל אביב, דורון ספיר, כי לדעתו ההחלטה דווקא יכולה לשפר באופן משמעותי את היכולת לקדם פרויקטים של פינוי בינויי בעיר.
"יש לא מעט אזורים בעיר שעד היום לא הצדיקו פינוי בינוי וההחלטה הזו יכולה לקדם אותם", אמר ספיר. מי שמרחיב דירה הרי מוציא כסף מכיסו, מקבל עוד חדר ומשלם על זה. בפינוי בינוי אתה בעצם מקבל תמורה בלי להכניס את היד לכיס. אם בתוספות בנייה בעל הדירה צריך להוציא כסף למה שזה לא יהיה כך גם בפינוי בינוי? יש לא מעט פתרונות אחרים לתושבים כמו תמ"א 38 והרחבות שונות, וצריך להבין שהציבור לא צריך להיות זה שיממן את זה".