ירוק בעסקים: איך חברות שומרות על הסביבה?
מוצרי מחשוב ירוק לעסקים לא רק מסיעיים לשמור על הסביבה, אלא גם חוסכים עלויות אופן משמעותי עבור ארגונים הבוחרים להטמיע תהליכים ומוצרים ירוקים
המושג "מחשוב ירוק" מכיל בתוכו, בעצם, מספר שינויים בשלבי החיים השונים של מוצר מחשוב. יש לקחת את ההשפעה על הסביבה בכל שלב, החל מתכנון המוצר, הייצור, השימוש וההיפטרות ממנו. כל אלו לוקחים בחשבון, במצב אופטימלי, לא רק את ההשפעה על הסביבה, אלא גם היעילות התפעולית של המוצרים עבור עסקים.
רווח נקי
הפיכת הארגון לירוק יותר דורשת שינוי של תקנים ותהליכים בחברה, אך חברות גדולות כקטנות נוטות לקחת בחשבון גם פן זה כעת תכנון פרוייקט זה או אחד.
גם החלטות רכש מושפעות כיום משיקולים ירוקים, הן מבחינה סביבתית והן מבחינה כלכלית. למשל, החלפת הסורק, הפקס והמדפסת במכשיר משולב, תחסוך עלויות חשמל. מאידך גיסא, תגדל התלות במכשיר היחיד, והשבתתו עלולה לפגום ביעילות הארגון. זהו סוג השאלות העומד בפני אנשי הרכש בחברות כשאלו עומדים בפני החלטת קניה של מוצר.
חזון המשרד נטול-הנייר הביא לגידול באחסון נתונים אלקטרוני וכך במקום לכרות עצים לתעשיית הנייר, נכרתים עצים בכדי לספק אנרגיה למחשבים אלו וכך שוב מגדילים את פליטות ה-CO2 של האנושות.
חברות המחשוב בארץ ובעולם מכירות הן בצורך לצמצם נזקים לסביבה - והן בצורך לחסוך הוצאות הנובעות מבזבוז אנרגיה. מתוך כך, הקימו חברות רבות "חטיבות ירוקות", אשר מטרתן לפתח כלים לחיסכון באנרגיה, לשימוש פנים ארגוני - ולמכירה לצרכן.
דלית טסל, סמנכ"ל השיווק של hp בישראל, אמרה ל-ynet כי האחריות הסביבתית הינה נדבך מרכזי בפעילותה היומיומית של החברה. hp מפעילה תוכנות לבקרת חיסכון בחשמל ומדפסות אשר מכבות את עצמן כשאינן בשימוש. בישראל פועלות חברות נוספות המשווקות מוצרים חוסכי אנרגיה, תוכנות המנטרות את ניצול החשמל של מחשבים ומערכות ומוצרים לניצול אנרגיה סולארית.
hp הקימה לאחרונה חווה סולארית בדרום הארץ, וחברות רבות אחרות משתמשות אף הן באנרגיית השמש.
ירוק מרחוק
מעבר לניסיונות לייעל את מוצרי המחשוב לחיסכון בחשמל ולצמצם את הפונקציות למספר קטן יותר של מכשירים, קיימות דרכים ירוקות נוספות בהן יכולים עסקים לחסוך בעלויות ולשמור על הסביבה. אפשרויות גישה מרוחקת מאובטחת מספקות לחברות אפשרות להפעיל עובדים גם כשאלו אינם נמצאים במשרד וכך לחסוך בהוצאות תאורה, מים והשכרת שטח לצורך העסקתם.
כמובן שגם החיסכון בדלק משחק תפקיד, אם לא בחיסכון כלכלי עבור חברות המשלמות את הוצאות הנסיעה של העובדים, אז לכל הפחות בזיהום האוויר הנחסך בביטול הנסיעה, הארוכה לעתים, ממקום מגורי העובד לעבודתו. עקב זאת, תחום ה-Teleworking הפך למושך במיוחד עבור אמהות, עבור בעלי מוגבלויות ואנשים המתגוררים במקומות המרוחקים ממקום עבודתם.
עבור ארגונים השולחים עובדים למשרדי חברה ברחבי העולם, שיחות ועידה בווידאו החליפו את הצורך בנסיעות מפרכות, בזבוז זמן בשדות תעופה וכמובן את העלות הכלכלית והסביבתית של ריבוי טיסות.
ירוק ברשת
סיסקו, ענקית פתרונות הרשת האמריקנית, היא דוגמה לשילוב מרכיבים "ירוקים" באופרציה הארגונית שלה. החברה הציבה ברוב משרדיה בעולם חדרי TelePresence בעלי מצלמות וידאו ותצוגה תלת ממדית המדמה חדר ישיבות אמיתי.
החדרים המאפשרים לחברה לצמצם משמעותית את הוצאות הטיסות של הארגון. בתוך תשעה חודשים, החזירה החברה את עלות הקמת 70 החדרים הודות לחיסכון זה.
גם במשרדי החברה עצמה משתמשים בניהול ממוחשב של תצרוכת חשמל לניצול אנרגיה יעיל והקטנת הוצאות שוטפות - מערכות ומשרדים שאינם פעילים מכבים את עצמם כדי לחסוך בחשמל.
מנכ"ל סיסקו ישראל, בועז מעוז, אמר ל-ynet: "ארגונים רבים בוחרים בטכנולוגיות שחוסכות עלויות, ובד בבד הם פועלים להקטנת פליטת גזי החממה. השקעה בטכנולוגיה ובפתרונות ירוקים מביאה להקטנת הוצאות צריכת החשמל, עד כדי החזרת עלות המוצרים. כחלק מהתשתית הארגונית בחברה נפרסו כ- 650 מערכות TelePresence במאות אתרים ברחבי העולם. פריסת המערכות לא רק שאפשרה הפחתה בפליטת גזי החממה אלא גם סייעה לחברה להפחית את כמות הנסיעות בלמעלה מ-.40%. המשמעות, חיסכון של כ-396 מיליון דולר בהוצאות הטיסה והשהות, וכ- 149 מיליון דולר חיסכון בשעות עבודה והתייעלות".
חיסכון באנרגיה ובמשאבים הוא דבר שאפשר להשיג גם בלי פיתוח כלים סולאריים ואחרים. ניתן לצפות שהשימוש בכלים טכנולוגיים כדי ליצור אמצעי תקשורת ומחשבים יעילים ו"ירוקים" יותר רק יתפתח ויתרחב. משבר האנרגיה העולמי צפוי להחריף וליצרנים לא תהיה ברירה אלא להתאים את עצמם ולתכנן מוצרים חסכוניים וירוקים למען איכות הסביבה - ויעילותן שלהן.