ארכיאולוגים מצרים: את הפירמידות לא בנו עבדים
סדרה של קברים בני יותר מ-4,000 שנה, שנתגלו לצידה של הפירמידה הגדולה במצרים, גררו את מנהל רשות העתיקות של המדינה להצהרה פרובוקטיבית: "זה מוכיח שהפועלים שעסקו בבניית הפירמידות לא היו עבדים. אם הם היו עבדים, לא היו נותנים להם להיקבר בסמיכות כזו לקברו של המלך"
עבדים היינו לפרעה במצרים. כך מסופר לנו בהגדה של פסח ועבור רובנו מצרים העתיקה מזוהה עם תופעת העבדות, שאכן רווחה בה. אך כעת, קוראים המצרים תיגר על המוסכמה כי הפירמידות בגיזה, המפעל המפואר ביותר של מצרים הקדומה, נבנו על ידי עבדים.
ארכיאולוגים החופרים במצרים חשפו קברים בני יותר מ-4,000 שנה, שבהם נטמנו גופותיהם של פועלים שעסקו בבניית הפירמידות. לטענת החוקרים, ממצאיהם מוכיחים שהאנשים שעסקו בבניית המפעל היחיד ששרד מפלאי העולם העתיק, השתייכו למעמד של אנשים חופשיים. לא עשירים, כמובן, אך בהחלט לא עבדים.
אחד הקברים שנחשפו (צילום: AP)
הקברים שנחשפו הם מתקופת השושלת הרביעית (2575-2467 לפנה"ס). הם נבנו מלבני בוץ ומוקמו בצל הפירמידה שבה נקברו הפרעונים. בתוך הקברים נמצאו שלדים של הפועלים שנטמנו בהם וכלי חרס שהיו שייכים להם. החוקרים הופתעו לגלות קברים פשוטים כל כך, שמוקמו קרוב כל כך לפירמידה המרכזית.
"הקברים הללו נבנו לצד קברו של המלך", אמר זאהי אוואס, מנהל רשות העתיקות של מצרים. "זה מוכיח שהפועלים שעסקו בבניית הפירמידות לא היו עבדים. אם הם היו עבדים, לא היו נותנים להם להיקבר בסמיכות כזו לקברו של המלך".
אוואס טוען גם כי עצמות בעלי חיים שנמצאו בסביבת הקברים מלמדות שהפועלים ניזונו מבשר צאן - עוד מאפיין שמעיד על השתייכות למעמד גבוה יותר מזה של עבדים. בנוסף, טוען אוואס, כי הממצאים בסביבת האתר תומכים בהשערה שכל שלושה חודשים נערכה תחלופה של העובדים במקום.
פרופ' סלימה איקראם, מהמכון לאגיפטולוגיה באוניברסיטה האמריקנית שבקהיר, הדגישה את החשיבות שבחפירת קבריהם של הפועלים. "חשוב לחפור קברים מסוג זה, ולא רק את קברי האבן המפוארים של האצולה", אמרה איקראם. "כך ניתן לקבל תמונה רחבה של מגוון שכבות באוכלוסיה".