שוברים את המחיצות - מדריך לחלוקת הדיסק
מחיצות דיסק הן מסוג הדברים שפעם דרשו טכנאי והיום אפשר להתמודד איתן לבד. אם שמעתם את המונח ולא ידעתם מה הוא אומר, הגעתם למקום הנכון - וזה אפילו לא יהיה מסובך. מדריך מ"ידיעות אחרונות"
במקום לפתוח בהגדרה פורמלית, בואו ננסה לפשט: מחיצות (Partitions) הן חלקים שונים של אותו דיסק קשיח שקיבלו שמות שונים. אם, למשל, יש לכם במחשב מספר "כוננים" (נניח: C, D, E ו-F) למרות ששילמתם רק על דיסק קשיח אחד, אז קרוב לוודאי שאתם כבר משתמשים במחיצות ואפילו לא ידעתם.
באופן מעשי: מחיצה היא אזור בתוך הדיסק הקשיח אליו מערכת ההפעלה יודעת להתייחס כאל כונן נפרד. יכולים להיות לו אות וסמל משלו ונפח אחסון שונה, בהתאם לצורך.
לדוגמא, אם יש לכם במחשב דיסק קשיח בנפח של 320GB, שמסומן באות C, תוכלו לחלק אותו לשלוש מחיצות אותן תסמנו C, D ו-E (או כל צירוף אותיות אחר), בנפחים 40GB, 120GB ו-160GB (או כל צירוף נפחים אחר שמסתכם ב-320GB).
בשביל מה זה טוב בעצם?
המחיצות מאפשרות לנו - לפני הכל - לארגן את הדיסק הקשיח בצורה נוחה יותר. הן בעצם יחידת התייחסות נוספת בין הכונן (Drive) לבין התיקייה (Folder).
זה גם הגיוני: בעבר, כשהיו לנו כוננים קטנים יותר ובהם תיקיות ותת-תיקיות (Sub-folders), זה הספיק. עם הכוננים הגדולים של ימינו החלוקה הנוספת הופכת את ארגון הקבצים לפשוט יותר. בעקיפין, היא גם משפיעה על הביצועים (על כך בהמשך).
השימוש הקלאסי במחיצות הוא כדי להפריד בין קבצים מסוגים שונים. לדוגמא: לאחסן את קבצי מערכת ההפעלה והתוכנות במחיצה C, את המסמכים במחיצה D ואת הסרטים או המוזיקה במחיצה E.
אפשר להשתמש במספר גדול יותר של מחיצות ו/או לעשות במחיצות שימושים נוספים: ליצור מחיצה עבור קבצים שאתם מורידים מהאינטרנט; ליצור מחיצות נפרדות למשתמשים שונים באותו מחשב; ליצור מחיצות שונות (או כוננים לוגיים שונים - שזה אותו דבר לצורך הדיון) בשרת של רשת מקומית ולהעניק הרשאות נפרדות לשימוש בהן לכל משתמש.
השימוש במחיצות היה הכרחי, לתקופה קצרה, לקראת סוף שנות התשעים. הדיסקים הקשיחים הגיעו כבר לנפח של למעלה מ-4GB, אבל מערכת הקבצים FAT16 שהייתה הנפוצה ביותר במערכות Windows תמכה במחיצות/כוננים בנפח מקסימלי של 2GB בלבד. החלוקה לשלוש מחיצות או יותר הייתה הכרחית בשילוב הזה.
מערכת NTFS המשמשת ב-XP ובמערכות מאוחרות יותר של מיקרוסופט, יכולה להתמודד עם מחיצות/כוננים בנפח של 8 טרהבייט (8192GB) כך שלא צפויה בעיה דומה בקרוב (לפחות במהלך העשור הנוכחי).
מחיצות וריבוי מערכות הפעלה
שימוש פופולרי נוסף של מחיצות הוא להתקנת מערכות הפעלה שונות, על אותו מחשב. לדוגמה, על מחיצות נפרדות באותו מחשב תוכלו להתקין Windows, הפצת לינוקס כלשהי ו/או מערכת הפעלה אחרת.
כשתאתחלו תוכלו פשוט לבחור איזו מערכת הפעלה להריץ - זה פתרון שכבר משמש היום בנטבוקים, Media Centers ומחשבים נוספים, כדי ליהנות מהיתרונות הייחודיים של מערכות שונות עבור שימושים ספציפיים.
הפצות לינוקס חדשות כוללות כלים מובנים ליצירה וניהול של מחיצות, ואם אתם מתכננים לצלול אל תוך אחת מהן אז תקבלו הרבה יותר גמישות (אם כי לא תמיד בצורה ידידותית מאד) ממה שאפשר בדרך-כלל לקבל ב-Windows.
מחיצות גם מאפשרות להריץ בנוחות שתי מהדורות שונות של Windows על אותו מחשב. לדוגמא, אם אתם עוד תקועים עם תוכנות ישנות שלא רצות על Vista או Windows 7, תוכלו לשמור התקנה ישנה של Windows XP/2000 למקרים בהם תזדקקו להן.
השפעת המחיצות על הביצועים
חלק מהאפשרויות שהוזכרו ניתנות לביצוע בדרכים נוספות ולאו דווקא באמצעות מחיצות. יתרון הספציפי של השימוש במחיצות שהופך אותן לפתרון יעיל ומשתלם, קשור לביצועים.
טכנית, פעולה כמו העברת קובץ ממחיצה למחיצה, למשל, לא שונה בהרבה מהעברת קובץ בין תיקיות, ואם קיים הבדל בביצועים הוא זניח. המחיצות השונות לא פועלות במקביל, כי הן עדיין נמצאות על דיסק פיזי אחד.
לעומת זאת, כאשר שומרים קבצים עם רמת פיצול גבוהה (Fragmentation) במחיצה נפרדת, הפיצול אינו פוגע בביצועי הקריאה והכתיבה אל ומהמחיצות האחרות. הוא גם מאפשר לתזמן אחרת (ולקצר מאד) את משימות הדפרגמנטציה ("איחוי דיסק") שחיוניות כדי לשמור על ביצועיו.
השימוש במספר מחיצות גם גורם להקטנה של טבלאות הקבצים (FAT, MFT וכו'. אזורים בדיסק שממפים את תוכנו ואומרים איפה כל קובץ נמצא). בדיסקים גדולים עם קבצים מרובים זה בהחלט משפיע. המהדרין גם משתמשים במחיצות כדי להפריד בין ה-Page File לבין קבצי התוכנות.
אף אחד מהנ"ל הוא לא פתרון קסם, ומלכתחילה הדרך הטובה לקבל ביצועי דיסק טובים היא להתקין במחשב יותר מדיסק קשיח אחד. בכל אופן, וזה מה שחשוב להבין: לשימוש במחיצות יש השפעות שחורגות מעבר להיבט הצר של איפה כל קובץ יהיה. הן מאפשרות לפשט תהליכים ושימושים שונים במחשב, לרבות פירמוט והתקנה מחדש, למשל.
האתגר: ניהול מחיצות
אם כל הנושא נראה לכם עדיין קצת מאיים, אז האמת הפשוטה היא שאין לכם במה להתבייש ואין סיבה שתרגישו לא בנוח. רוב מכריע של משתמשי Windows לא יודעים לטפל במחיצות, מהסיבה הפשוטה שמיקרוסופט מעולם לא טרחה לפשט את הנושא לרמה שמתאימה למשתמש מהשורה.
מהדורות Windows האחרונות מאפשרות להגדיר ולפרמט מחיצות במהלך ההתקנה (אם כי לא באופן ידידותי ביותר). בהתקנה חוזרת שלהן, ניתן לבצע פירמוט של מחיצת ההתקנה בלבד, כך שאם המסמכים שלכם מאוחסנים במחיצה אחרת לא תצטרכו להתחיל הכל מאפס.
מרגע ההתקנה, אפשרויות הניהול של מחיצות תחת Windows מוגבלות מאד. הכלי Disk Management (נכנסים באמצעות קליק ימני על My Computer, בחירה ב-Manage ואז Storage), הוא אמנם שיפור גדול במונחי שימושיות בהשוואה ל-FDisk, הכלי ההיסטורי שהגיע מ-DOS. בכל אופן, הוא מאפשר לטפל במחיצות קיימות (מחיקה, פרמוט וכו') אבל לא מאפשר חלוקה מחדש של מחיצות, שינוי גודל וכדומה.
מה שהכי חשוב לזכור: שינוי במחיצות מומלץ תמיד לבצע אך ורק אחרי שגיביתם את הקבצים שלכם. הכלים עליהם נמליץ בהמשך נחשבים בטוחים מאד, אבל קשה להיות זהירים מדי.
איך תטפלו במחיצות
במשך שנים הכלי הפופולרי ביותר (והנגנב ביותר) לניהול מחיצות היה תוכנת Partition Magic, של חברת PowerQuest שנרכשה על-ידי סימנטק. בדצמבר 2009 הודיעה סימנטק על הפסקת הפיתוח וההפצה של התוכנה.
ישנן כמה אלטרנטיבות ואפילו לא צריך לגנוב אותן. ישנן תוכנות חינמיות כמו גירסת ההתנסות של Paragon Partition Manager או הגירסאות החופשיות/ביתיות של Partition Wizard ושל Easeus Partition Manager. האחרונה היא החביבה עלינו ביותר בגלל קובץ ההתקנה הקטן ופשטות ההפעלה.
רשימה של תוכנות נוספות, חלקן בסיסיות מאד ואחרות מתוחכמות יותר (או מיועדות למטרות ייעודיות שקשורות לטיפול במחיצות) אפשר למצוא בסוף המאמר של דניאל פטרי.
כמובן, ישנן גם המהדורות המסחריות של המוצרים האלה וישנם כלי תוכנה אחרים לניהול מחיצות שיעלו לכם כסף. אבל בשימוש ביתי תזדקקו לתוכנה כזו לעיתים רחוקות ולכן חבל לא להשתמש במוצרים החופשיים (ואם ממש תתאהבו תוכלו לקנות את הגירסה המסחרית הבסיסית, במחיר שמתחיל איפשהו סביב ה-30 דולר).
הגירסאות החינמיות מספקות סט בסיסי של פעולות כמו יצירת מחיצה, שינוי גודל, העתקה, מחיקה, העברה, פירמוט ל-FAT או NTFS וכדומה. הגירסאות המתקדמות יותר מציעות אפשרויות שונות לפיצול ומיזוג מחיצות, בדיקה ותיקון מחיצות שניזוקו, ניהול מחיצות וכוננים לוגיים על מערכי RAID וכיוצא באלו.