דיווח: איראן הסכימה להשעות הגרעין לחודשיים
דובר משרד החוץ האיראני אמר כי "ארצות נייטרליות ביקשו מאיראן לתת למערב זמן לענות להצעותיה" וכי זו הסכימה "כמחווה של רצון טוב". לדבריו, המחווה האיראנית תפוג בעוד חודש. "אם הצד השני לא ייענה- נקבל את ההחלטה הנדרשת"
איראן הסכימה להשעות את תוכנית הגרעין שלה למשך חודשיים, במסגרת האולטימטום שהציבה למערב - כך עולה מדברים שאמר דובר משרד החוץ האיראני, ראמין מהמנפרסט, בראיון לסוכנות הידיעות החצי-רשמית ILNA בשבוע שעבר. הדיווח פורסם בעיתון "טהרן טיימס" הנחשב לשופר של המשטר האיראני.
"כמה ארצות נייטרליות ביקשו מאיראן לא להעשיר אורניום במשך חודשיים, כדי לתת למערב זמן לענות להצעותיה של איראן. הסכמנו לבקשה זו כדי להראות את רצוננו הטוב לקהילה הבינלאומית", אמר מהמנפרסט. לדבריו, מתוך החודשיים שהוענקו למערב, חודש כבר חלף ועדיין נותר חודש. "אם הצד השני ייענה לבקשות איראן (לבצע את ההסכם לפי הצעותיה) בזמן שנשאר, אנחנו נתחיל בעבודה (ביצוע ההסכם). במקרה אחר - אנחנו נקבל את ההחלטה הנדרשת".
יצויין כי לדיווח, שפורסם הבוקר לראשונה בעיתון "הארץ", אין אישור מכל מקום אחר. גורמים במערב אמרו ל-ynet כי הם "אינם יודעים שהשעייה מסוג זה אמנם בוצעה בפועל". עם זאת, נראה כי איראן מעוניינת להעביר מסר בדרג נמוך למערב ש-"יש על מה לדבר", אך מבלי להיתפס בפני דעת הקהל בארצה כמי שנכנע.
לפני כשבוע אמרו יועציו של נשיא ארה"ב, ברק אובמה, בראיון לעיתון "ניו-יורק טיימס" כי הממשל האמריקני מזהה "חלון הזדמנות" ללחוץ על איראן לזנוח את תוכנית הגרעין, באמצעות סנקציות ממוקדות כיוון שהם מזהים בעיות טכניות בלתי צפויות בתוכנית הגרעין, הנובעות בין היתר מהתמקדות המשטר בדיכוי האופוזיציה. ייתכן שההודעה על "מחוות" מצדה של איראן מעידה על הקשיים שבהם היא נתקלת.
האולטימטום בדבריו של מהמנפרסט לפיו למערב יש עוד חודש להיענות להצעותיה של איראן, עולה בקנה אחד עם דברים שהשמיע בתחילת החודש שר החוץ, מנושהר מותקי.
מותקי אמר אז אם לא ייחתם הסכם עם המערב לאספקת דלק גרעיני עד סוף ינואר, תחל טהרן להעשיר לבד אורניום למטרה זו.
טיוטת ההסכם, שסביבה מתכתשים הצדדים, הושגה בדיונים בז'נבה בחסות הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בחודש אוקטובר. על-פי ההצעה שהגישו המעצמות לאיראן, יועברו ל-75% מהאורניום המועשר ברמה נמוכה שבידה (כ-1,200 ק"ג) להעשרה נוספת ברוסיה לרמה ל-20%. לאחר מכן, אמור האורניום לעבור לצרפת אשר תייצר את מוטות הדלק, בהם אמורה איראן להשתמש להפעלת כור המחקר בטהרן לייצור איזוטופים לרפואה.
איראן הסכימה עקרונית להצעה, אך לאחר מכן חזרה בה והסתייגויות: בין הצדדים קיימת מחלוקת בשאלה להיכן יועבר האורניום ובהקשר זה עלה שמה של טורקיה. הוויכוח השני הוא האם האורניום יועבר במנה אחת, או בכמה מנות של 400 ק"ג כלפי שדורשים האיראנים.