הקשר הישראלי של משה סאבא
המיליארדר היהודי מקסיקני, שנהרג הלילה בתאונת מסוק, ניהל משא ומתן לרכישת 49% ממניות ערוץ 10 בשנת 2003, אך נסוג מהעסקה לאחר שנפגע מיחס התקשורת אליו. סאבא, שתרם כספים למפלגת ש"ס, הכחיש ידיעות ולפיהן אם ירכוש את ערוץ 10 יפעיל אותו על פי חוקי ההלכה
המיליארדר היהודי מקסיקני משה סאבא נהרג הלילה בהתרסקות מסוק במקסיקו בגיל 47. אביו, אייזק סאבא, בן למהגרים יהודים מסוריה שנולד במקסיקו, הוריש לו את עסקיו, שהיקפם הכספי הוערך על ידי המגזין "פורבס", ביותר ממיליארד וחצי דולר. לקבוצה המשפחתית השקעות רבות וברשותה נכסי נדל"ן, רשת חנויות קמעוניות, רשת הפצת תרופות, עסקי טקסטיל ורשת מלונות.
- התרסקות במכסיקו: המיליונר משה סאבא נהרג
עסקי המשפחה מורכבים משתי קבוצות עיקריות: 'קאסה סאבא' שמחזיקה בחברת הפצת התרופות והקוסמטיקה הגדולה במקסיקו ו'גרופו אקסטרה', חברת אחזקות עם נכסים רבים בתחום הטקסטיל והכימיקלים, חנויות, נדל"ן ומלונות בעיירות הנופש קנקון ופורטו וולרטה.
בשנת 2005 התמודדה המשפחה על מכרז לרכישת חברת התעופה הממשלתית מקסיקנה, אך כשלה ולא זכתה במכרז. המשפחה גם חברה לג'נרל אלקטריק המקסיקנית וחברת טלמונדו, וזאת בניסיון להקים רשת טלוויזיה שלישית ולשבור את הדואופול של שתי רשתות הטלוויזיה ששולטות בשוק המקסיקני.
בעקבות המהלך פתחו רשתות הטלוויזיה במאבק נגד המשפחה והאשימו את סאבא בקיום מונופול על מחירי התרופות במקסיקו. למרות הכישלון, המשיך סאבא לקדם פרויקטים בתחום התקשורת עם חברת טלמונדו, שמפיצה טלנובלות וסרטים דוברי ספרדית לשווקים דוברי ספרדית בארה"ב ובדרום אמריקה.
סאבא גם החזיק יחד עם המיליארדר המקסיקני ריקרדו סאלינס, בעליה של טי וי אצטקה, רשת הטלוויזיה השנייה בגודלה במקסיקו, את רשת הסלולאר השלישית בגודלה במקסיקו, יוניפון. יוניפון הפכה לחברה ציבורית בשנת 2000 כשהנפיקה 176 מיליון מניות. באותו הזמן החזיק סאבא ב-46.5% מהחברה.
בשנת 2004 הודיעו רשויות ניירות ערך בארה"ב ובמקסיקו על פתיחת חקירה נגד השניים לגבי רווחים שעשו מעסקת יוניפון.
החקירה התחילה לאחר שרואי החשבון של החברה, שהיו אמורים להגיש את דוחות 2003, הודיעו כי הם חושבים שהנהלת טי.וי אצטקה ומשה סאבא, עברו על חוקי ניירות הערך בארה"ב, כשהמירו חובות של החברה שלא כחוק.
ה"ניו יורק טיימס" פירסם כי לטענת רואי החשבון, חברה נוספת שסאבא וסאלינס החזיקו גם במשותף, בשם קודיסקו, רכשה חוב של יוניפון לחברת נורטל נטוורקס הקנדית, בסכום של 107 מיליון דולר, אלא שארבעה חודשים מאוחר יותר, היא מכרה את החוב בחזרה ליוניפון עבור 325 מיליון דולר, מהלך שהניב רווח של 220 מיליון דולר לקודיסקו.
על פי הפרסום, יוניפון לא דיווחה על מהלך הקנייה מהחברה. בספטמבר 2006 מכר משה סאבא את כל מניותיו ביוניפון לקבוצת סאלינס, שמחזיקה כעת ב-100% ממניות החברה.
בשנת 2003 ניהל משה סאבא משא ומתן לרכישת 49% ממניות ערוץ 10 תמורת כ-20 מיליון דולר, אבל לבסוף נסוג מהעסקה. סאבא נפגע מאוד מהתייחסות התקשורת וממספר ידיעות שפורסמו עליו, ובהודעה מטעמו נכתב אז: "איש העסקים משה סאבא החליט בראשית השבוע שלא לחתום על ההסכם לרכישת 49% מהמניות של ערוץ 10. החלטתו של סאבא שלא לחתום על החוזה היא סופית ואין בכוונתו לדון עוד על השקעה כלשהי בערוץ זה. מר סאבא, שחש זיקה עמוקה לעם היהודי ולמדינת ישראל, רצה מאוד להשקיע בערוץ ולהשתלב בכלכלה הישראלית, אולם לצערו התנאים לא הבשילו לכדי ביצוע הרכישה".
עוד נאמר בהודעה: "ההתייחסות של התקשורת בישראל למר סאבא ולהשקפת עולמו לא תרמה במידה רבה לקידום העסקה. מר סאבא, שמאמין ומוקיר את המסורת היהודית על ערכיה השונים, הותקף קשות על ידי כלי התקשורת בישראל שבזו והכפישו את הערכים והמסורת אותם הוא מייצג וביקשו לפגוע בשמו הטוב. פרסומים שונים שהופיעו בעיתונות הישראלית ניסו להרתיע את מר סאבא מליישם את ה'אני מאמין' שלו בכל הנוגע לטלוויזיה להמונים בעידן החדש".
סאבא, שתרם כספים למפלגת ש"ס, גם הכחיש ידיעות נוספות שהתפרסמו ולפיהן אם ירכוש את ערוץ 10 יפעיל אותו על פי חוקי ההלכה. "נדהמתי לקרוא באחד העיתונים דברים שלא נאמרו מפי מעולם, מעיתונאי שאיני מכיר ועמו מעולם לא שוחחתי, ובהם מוצגת עמדה הסותרת את תפיסתי. דברים אלה נועדו להזיק הן לערוץ והן לשמי הטוב", נמסר בהודעה מטעמו.