סל אורגני: איך למצוא את הדילים ומה מומלץ לקנות
רוצים לעבור לצריכה אורגנית אבל לא יודעים איך, ופוחדים מהוצאות גבוהות? ממקומות לקנייה חכמה ועד המוצרים שאפשר גם לקנות בזול יותר - עצות שיעזרו לכם לעשות את המעבר בהדרגה ובפחות הוצאות. עוברים לאורגני - כתבה שלישית בסדרה
איך תקטינו את ההוצאות בקניית אורגני
- חפשו את המבצעים. עשו סיבוב בסופר האורגני לפני הרכישה, ודאו שאתם לא מפספסים מבצעים אטרקטיביים והשוו בין מחירי המוצרים האורגניים למחירי המוצרים הרגילים.
- חפשו את השווקים. עקבו אחר פרסומים באינטרנט או בעיתונות על ימי שוק אורגני. קניית ירקות ופירות בשווקים מפחיתה את מחיריהם באופן ניכר.
- אל תבחלו בתוצרת טרייה פחות. תוצרת ששיא הטריות מאחוריה (בדרך כלל יום עד יומיים) עדיין טובה ואיכותית למאכל ועלותה נמוכה בהרבה מהתוצרת הטרייה.
- עברו לערוץ ישיר. רכישה ישירה מחקלאים מאושרים חוסכת פערי תיווך ומספקת תוצרת רעננה וטרייה.
- הקפידו על צרכנות נבונה. רכשו בהתאם לצורך האמיתי שלכם ולא מעבר לכך.
- עשו זאת במשולב ובהדרגה. נסו לעבור לאורגני באופן הדרגתי בהתאם לצריכה הביתית. הכינו רשימת מוצרים לפי משפחות מזון (ירקות ופירות, פסטות, דגנים, מוצרי חלב וכו’) ודרגו אותם על פי רמת הצריכה (נמוכה, בינונית, גבוהה). בשלב הבא התחילו להמיר קודם את המוצרים הכי נצרכים בחלופה האורגנית.
עוברים לאורגני - הכתבות הקודמות:
מה הכי חשוב והכי כדאי לקנות
ירקות
ירקות עליים (כמו חסה, עשבי תיבול, עלי בייבי, פטרוזיליה, סלרי, שמיר, נענע) מכילים ריכוז גבוה של ריסוס רעיל, בעיקר
בקיץ, בשל העובדה שהם מזמנים חרקים. לכן רצוי להציב אותם בראש הרשימה של המזונות שאותם יש להמיר באורגני.
בשלב הבא רצוי לנתב את הקנייה בהתאם לצריכה. למשל, אם יש בבית תינוקות, רצוי להכין להם מרקים מירקות עונתיים, שכן הם עלולים להיות רגישים יותר לחומרי הדברה. אם יש בבית ילדים גדולים יותר שצורכים בעיקר מלפפונים ומעקמים את האף למראה פלפלים, רצוי לוותר על הפלפלים ולהתמקד במלפפונים.
פירות
רכשו את הפירות בעונתם. בחורף מחירי פירות ההדר האורגניים כמעט משתווים למחירים של פירות ההדר הרגילים. בקיץ קונים ענבים, שזיפים, משמשים ואפרסקים. הם יקרים יותר מהפירות הרגילים, אבל אם קונים מעט מצמצמים את הפער הכספי.
ביצים
ברוב הבתים צורכים ביצים באופן קבוע, ולכן מומלץ להעדיף ביצים אורגניות, שהן נטולות אנטיביוטיקה, זרזי גדילה (הורמונים) וצבעי מאכל. אמנם במקרה הזה פער המחירים גדול יחסית, אך לעתים הן נמכרות במחירי מבצע ושווה לעקוב אחר מבצעים שונים בנקודות מכירה של מזון אורגני.
עוף
פער המחירים בינו ובין המוצר הרגיל גדול יחסית. לכן, בשלב הראשון אפשר לדאוג שהילדים והתינוקות יאכלו עוף אורגני. אפשר להכין את מרק העוף מכנפי עוף אורגניות, שהן הזולות ביותר ממוצרי העוף האורגני. ירכיים, שהן זולות יותר מהחזה, אפשר לקנות אחת לשבועיים ולחסוך שוב בכך שתשתמשו בהן פעמיים: הכינו מהן מרק, ולאחר מכן הוציאו ואפו אותן בתנור.
מוצרי חלב
ככלל, מוצרי חלב, גם הרגילים, יקרים יחסית. תנו דעתכם שפערי המחירים בין חלב בקר וגבינת 5% ובין המוצרים הרגילים
נמוכים יחסית.
פסטה, דגני בוקר וקטניות
פערי המחירים בין המוצרים האורגניים האלה ובין הרגילים מסתכמים בשקלים ספורים ומפיקים מהם כמות נאה של ארוחות. לכן שווה להשקיע בהם עוד כמה שקלים.
אבקת מרק
אם אתם מרבים לתבל את הבישולים הביתיים באבקת מרק, העדיפו את הגרסה האורגנית. מדובר במוצר לא יקר יחסית המשמש במטבח למגוון תבשילים ונשמר זמן רב.