שתף קטע נבחר

מדרום ועד צפון: לנטוע ולטייל ברחבי ישראל

אלפי הגומות שמחכות לשתילים החדשים של ט"ו בשבט בכל רחבי הארץ, הן תירוץ נהדר להפוך את יום הנטיעה לחוויה משפחתית. קבלו שלושה מסלולי טיול שסמוכים לאתרי השתילה

חוויית נטיעת עץ מרגשת בכל גיל. ריח רגבי העפר הטריים, הגומה הקטנה שקולטת ברחמה את שורשי השתיל הצעיר, איסוף האדמה הלחה בכפות הידיים והידוק התלולית סביב הגזע הדקיק - הם זיכרונות שכל אחד ייקח איתו לדרך ותמיד יזכור בחיוך שיש לו אי שם עץ שהוא כולו שלו.

 

 

לא פחות מרגשת, היא התחושה בכל פעם שחולפים על פני החלקה שבה לקחנו חלק בנטיעה ובודקים מה שלום העץ שלנו. קק"ל מארגנת לקראת ט"ו בשבט שלושה מוקדי נטיעות עצים: בצפון, במרכז ובדרום הארץ.

 

ב-29 בינואר יחכו לשותלים הצעירים והמבוגרים 1,500 גומות ביער מסד בצפון, 8,000 גומות ביער מודיעין במרכז ו-1,500 גומות בפארק חצרים בדרום. כדי להפוך את יום הנטיעה לחוויה משפחתית, הכנו לכם שלושה מסלולי טיול סמוכים לאתרי הנטיעה.

 

בקעת נטופה על כף היד

דרך נוף הר תורען עוברת בין מצפה נטופה לבית רימון. חלקה מתאימה לכל סוגי הרכב וחלקה רק לרכבי שטח. היא מאגדת בתוכה תצפית נוף פנורמית, פסיפס של שדות ירוקים מעובדים, תעלות כחולות של המוביל הארצי, מדרונות הרים, בתי אבן וצריחי מסגדים. רכס הר תורען מתנשא לגובה של 548 מטרים מוקף בקעות.

 

הר תורען נזכר במקורות כהר הישימון. זהו ההר אליו נקבצו היהודים במרד הראשון ברומאים, לאחר כיבוש ערי הגליל. למעלה מאלפיים מורדים נהרגו ורק מעטים שרדו. מצפון לו שוכנת בקעת בית נטופה; מדרום - בקעת תורען, ממערב - בקעת בית רימון ובמזרח צונח רכס תורען לעבר בקעת ארבל, המשקיפה על הכנרת.


דרך נוף הר תורען. מאגדת בה תצפית נוף פנורמית (צילום: מירה זר, ק ק"ל)

 

המסלול מתחיל מכביש הגישה למצפה נטופה ביער תורען שמשלב עצי אורן עם חורש טבעי. דרך הנוף מורכבת מחלקים סלולים וחלקים של עפר כבוש. נוסעים לכיוון מגדל התצפית כארבעה וחצי קילומטרים. דרך הנוף ממשיכה ומטפסת במעלה ההר עד להסתעפות של שתי דרכים. שתיהן מובילות אל מגדל התצפית והחניון. מגדל התצפית הוא מבנה בטון מסיבי שמשמש את יערני קק"ל בחודשי הקיץ להתרעה מפני שריפות ביער.

 

ממרומי המגדל נשקפים נופי האזור בפנורמה של 360 מעלות: בימים של ראות טובה ניתן לראות במזרח את הכנרת, במערב את הים התיכון ובצפון את החרמון. תצפית הנוף הסמוכה משקיפה בצפון אל בקעת בית נטופה, תעלת המוביל הארצי הפתוחה ומאגר המים (מאגר אשכול), מדרום בקעת תורען, הר יונה, נצרת, מערב הגולן, חיפה, הכרמל, התבור ויער בית קשת.

 

מהחניון שלמרגלות התצפית, כ-200 מטרים מערבה, פונים ימינה (צפונה) כ-100 מטרים לשביל הכחול, הדרך עוברת לאורכה של הצלע הצפונית של הרכס (מתאים רק לרכבי שטח). בקעת בית נטופה נראית כאן כמו על כף יד. לאורך המסלול משקיפים על הכפרים עוזיר, רומנה, רומת אל היב ומאחוריהם היישוב ח'ירבת רומה.

 

לאורך המסלול נראות חלקות חקלאיות מעובדות כמו מארג של שטיח צבעוני. פסיפס רצועות של שטחים חקלאיים המעובדים על ידי הכפריים הערבים. החלקות עוברות בירושה בין הפלחים. הרצועות הצרות הן למעשה תת חלוקה בתוך המשפחה. בשנים האחרונות קק"ל טיפלה גם בניקוז אדמות בקעת נטופה בחלקה המערבי ואיגום מים ממוחזרים לצרכי השקיית השדות. הדרך מסתיימת בשער הקיבוץ הדתי בית רימון.

 

איך מגיעים: הכניסה לדרך הנוף מכביש הגישה ליישוב מצפה נטופה, כשני ק"מ מצפון לצומת גולני, על כביש 65 (עפולה-צומת גולני). פונים על פי השלט "דרך נוף הר תורען" לכיוון מצפה נטופה, מעט לפני שער הכניסה ליישוב (היישוב נמנה עם הזרם הדתי לפיכך אין להיכנס אליו עם רכב בשבת). פונים שמאלה אל יער תורען לפי השילוט.

 

פנורמת נוף של 360 מעלות

ממערב לעיר מודיעין ממוקמים שלושה אתרים ארכיאולוגיים הממוקמים בנקודות תצפית טופוגרפיות נדירות. המראות והנופים נעים בין האורבאני של העיר מודיעין, נוף טרשי צחיח ונטיעות ירוקות של כרמי זיתים, עצי חרוב ואורנים. כחמישה ק"מ מהעיר נמצאות חורבת רגב, חורבת בית ענבה ותל חרובה.

 

את חרובה מייחסים לכפר חרוב מימי בית שני, בית ענבה נזכר במפת מידבא הירדנית וחורבת רגב אף היא משויכת לימי בית שני. חורבת רגב מתנשאת 202 מטרים מעל פני הים ומשקיפה על רצועת החוף והשפלה, העיר מודיעין, הרי ירושלים, יער בן שמן, כפר דניאל וגמזו, מגדלי תל אביב וביום בהיר רואים את הרצליה ואשדוד.


יער בן שמן. אחד המקומות הנראים מחורבת רגב (צילום: אבי חיון, קק"ל)

 

שרידים ארכיאולוגים מצביעים על התיישבות וחווה חקלאית שכללה בורות מים ועצי בוסתן של זיתים, עצי שקד, תאנים ושיזף. פרחי החורף מבצבצים בכל פינה, כלניות, רקפות, אירוס ארצישראלי וצמחי תבלין עונתיים.

 

מחורבת רגב יורדים לגבעה הסמוכה בצדה הדרום מערבי עליה ממוקמת חורבת בית ענבה. עדרי הצאן רועים בין עצי הברוש והאורן. בערוץ העובר בין שתי הגבעות שפע של ירק ופריחה חורפית. הדרך מובילה לוואדי ונחל ענבה ועוברת לצד מחצבה, כבשני סיד וטחנות קמח עתיקות. משם ממשיכים אל גבעה נוספת בצדה הדרום מערבי של חורבת רגב שאותה ניתן לזהות על פני עצי הדקל ועצי בוסתן נוספים ביניהם עצי שקד עתיקים, תאנים ותות. באתר ניצבים שרידי יישוב ערבי.

 

איך מגיעים: ממחלף בן שמן לכיוון מודיעין בכביש 443. אחרי מבוא מודיעים (לפני צומת שילת) פונים ימינה לכביש 3 בצומת פונים ימינה למרכז המסחרי "לי-גד סנטר". מחנים את הרכב, עוברים מחסום ויורדים בדרך סלולה. חשוב מאוד לטייל בשטח בזהירות רבה ולשמור על הילדים כיוון שיש בשטח בורות פתוחים.

 

פסלי אמנים ביער חצרים

פרויקט מיוחד של קק"ל בנגב משלב דרך נוף ויצירות אמנות שמוצגות בשטח. כשישה ק"מ ממערב לבאר שבע, סמוך לקיבוץ חצרים, הפך אזור צחיח לנווה מדבר ירוק. המדרונות החשופים ניטעו במגוון עצי יער, עמידים לתנאי האקלים והקרקע.

 

בין הגבעות הוכשרה דרך שאורכה שני ק"מ וחצי. בצדי הדרך הציבו אמנים ישראלים יצירות שקשורות לסביבה ולמרחב והשביל קיבל את השם "דרך הפסלים". את הפרויקט ההתנדבותי הזה אצרו האמנים מרגה וישראל פישטיין מקיבוץ חצרים. התוואי סובב את קיבוץ חצרים מדרום והדרך מתאימה לנסיעה בכל סוגי כלי הרכב.

 

ישנם שני חניוני פיקניק לאורך דרך הפסלים שמאפשרים בילוי בחיק הטבע. בין הפסלים שניתן לראות: ציפדג של דינה מרחב, ספינת המדבר של ראובן שרף, זורק דיסקוס-תופס ראש - פסלו של אודי דיין, מצאו ראש תומרקין בסייף המדבר של יגאל תומרקין, שימור קרקע של דב אורנר, הילד והשור של דוד פיין ועוד.


פסל ביער חצרים. היצירות קשורות לסביבה (צילום: זוהר צפון, קק"ל)

 

שני אתרים הנמצאים בסביבה הקרובה ומומלצים לביקור: באר עלי אבו יחיה שנחפרה בתחילת המאה ה-20 ושמשה את החמולה הבדואית שהתגוררה באזור לפני מלחמת העצמאות. עומקה 30 מטרים ומימיה נשאבו באמצעות מנוע אל תוך בריכת אגירה סמוכה. מייסדי קיבוץ חצרים נהגו לרכוש מים מבעליה הבדואים בשנים הראשונות להקמת הקיבוץ. מסביב לבאר היה בוסתן גדול שחלק מעציו נשמרו ושוקמו.

 

האתר השני הוא גבעת הראדר ששמה נקשר עם יחידה צבאית קטנה של צה"ל שהתמקמה עליה בימי הכוננות של מלחמת ששת הימים. הם התגוררו באוהלים והפעילו תחנת רדאר לאיתור וזיהוי מטוסי אוייב. כמה עמודים ובסיס בטון נותרו בשטח מאותם ימים. נוסף על כך, נפתחה לציבור גם מאגורת חצרים. עוד אתרים בסביבה: מוזיאון חיל האוויר בחצרים, באר שבע ואתריה, דרך הבשור, פארק אשכול, פארק אופקים, פארק נחל גרר, אנדרטת סיירת שקד.

 

איך מגיעים: יוצאים מבאר שבע לכיוון מערב (שדרות טוביהו, על פי השילוט "מוזיאון חיל האוויר"). ליד מלון נאות מדבר פונים דרומה (שמאלה) בשדרות יגאל ידין. מגיעים לרחוב ג'ו אלון ופונים בו מערבה (ימינה) לכביש 2357 המוליך לקיבוץ חצרים ולמוזיאון חיל האוויר. מכאן נוסעים כחמישה ק"מ עד לתחילת דרך הפסלים.

 

טיולים מודרכים ושתיל מתנה

בנוסף לטיול עצמאי סביב אזור הנטיעות, יתקיימו ב- 29 בינואר סיורים מודרכים ללא-תשלום בדרכי הנוף, בפארקים ובשבילי היער, בין השקדיות ופרחי החורף:

צפון:

  • נסיעה בדרך הנוף וטיול בשביל הטרשים ביער בית קשת.
  • נסיעה בדרך הפארק הראשית וטיול רגלי בשביל הרקפות בפארק רמת מנשה.

מרכז:

  • טיול רגלי מעגלי לאוהבי לכת בשביל שוסטר בהרי יהודה.
  • תצפיות וטיול רגלי בעמק המעיינות בפארק איילון-קנדה.

דרום:

  • נסיעה בדרך היער וטיול רגלי בדרך קדם ביער המלאכים-שחריה. הטיולים נערכים בשעות 10:00 ו-13:00 ומיועדים לכל המשפחה במכוניות פרטיות. משך הטיול כשלוש שעות. בסיום כל משפחה תקבל שתיל לנטיעה בגינה הביתית או בעציץ.

 

  • מותנה בהרשמה מראש ב"קו ליער". מספר המשתתפים מוגבל. טל. 1-800-350-550

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דרך נוף הר תורען
צילום: מירה זר, קק"ל
מומלצים