מיטשל: לקבוע לו"ז; השגריר אורן: זה לא מציאותי
השליח האמריקני למזרח התיכון נפגש עם נשיא צרפת סרקוזי ושר החוץ קושנר, וקרא לקבוע לוח זמנים למשא ומתן במזרח התיכון. הוא קרא לשותפות האירופיות לסייע. שגריר ישראל בוושינגטון, מייקל אורן, אמר ל"וושינגטון פוסט" כי יעד של שנתיים אינו מציאותי ועלול להיות "בלתי מועיל"
האם ישראל וארה"ב שוב עולות על מסלול התנגשות, סביב המאמץ המדיני? שליח ארה"ב למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, המחפש סיוע אירופי להתנעת התהליך המדיני, אמר היום בפריז: "אנו עובדים בשיתוף פעולה עם הצדדים לחידוש המגעים מהר ככל האפשר, עם לוח זמנים קבוע". שגריר ישראל בארה"ב, מייקל אורן, תקף את כוונתו של מיטשל לקבוע תאריך יעד של שנתיים ואמר אמר ל"וושינגטון פוסט" כי היעד הזה "בלתי מציאותי ועלול להתברר כבלתי מועיל".
סגן עורך המאמרים של "וושינגטון פוסט", ג'קסון דיל, כתב היום שהרצון אמריקני לעשות שלום אינו מספיק וכי לוח הזמנים של שנתיים הוא מלאכותי. בעל הטור האמריקני ציטט את שגריר ישראל בארה"ב שאמר לו שלוח הזמנים אינו לרוחה של ישראל. לדברי אורן, "אנחנו יודעים מניסיוננו שהקמת מדינה נמשכת זמן רב".
השליח מיטשל נפגש היום באירופה עם נשיא צרפת ועם שר החוץ שלה, וקרא לאיחוד האירופי להצטרף למאמץ. "התמיכה של כל השותפות שלנו באירופה מכריעה עבור התהליך. אין מדינה אחת או אדם אחד שיכול לבדו להשיג את המטרה הזו", אמר מיטשל לאחר הפגישה עם שר החוץ הצרפתי, ברנאר קושנר, בפריז.
הוא טען שיש לעשות מאמץ משולב ומרוכז בשיתוף עם בנות הברית של ארה"ב - ביניהן צרפת - לקראת חידוש המשא ומתן שנפסק בדצמבר 2008. לדבריו, "תושבי ישראל מעוניינים בביטחון, והם זכאים לו. הפלסטינים רוצים מדינה וזכאים לה".
לפי הדיווחים, בשיחה עם קושנר עלתה גם ההצעה הצרפתית לארח ועידת פסגה מזרח-תיכונית, במאמץ להתניע את התהליך. מיטשל וקושנר ימשיכו בשיחות מחר בבריסל, שם ייפגשו עם נציגי הקוורטט האחרים - האו"ם, האיחוד האירופי ורוסיה - וידונו במצב המשא ומתן לשלום. מיטשל אמור לשוב מבריסל לוושינגטון ואחר כך ייקבע מועד לביקור במזרח התיכון.
השליח האמריקני עמד במרכזה של סערה בסוף השבוע האחרון, בעקבות ראיון בארה"ב שבו נשאל על אפשרות למנופי לחץ על ישראל, והזכיר את האופציה לבטל את הערבויות.
בישיבת הממשלה אתמול התייחסו לכך, ושר האוצר יובל שטייניץ אמר שגם כך אין לישראל כרגע צורך בערבויות.
שטייניץ הוסיף: "אך לפני חודשים מספר סיכמנו עם משרד האוצר האמריקני ומשרד החוץ של ארה"ב את הערבויות ל-2010 ו-2011, לא היו תנאי והתניה. ישראל עשתה ועושה מאמץ הכולל מחוות לא קלות כדי לחדש את המשא ומתן. אין לי שום אינדיקציה שעומדים ללחוץ אותנו על ידי הערבויות". ראש הממשלה נתניהו ציין אתמול בשיחה עם חברי כנסת מהליכוד ש"דברי מיטשל כנראה לא פורשו נכון".