בג"ץ מחזק עמותה שעתרה נגד מג'אדלה
בית המשפט העליון כי כי יש בסיס לטענות עמותת "אלבאדיה" בדבר התערבות פסולה בחלוקת כספים בתחום התרבות הערבית, בתקופת כהונתו של ראלב מג'אדלה
"אין ספק כי בטענותיה של העותרת נמצא בסיס", כך קבעו שופטי בית המשפט העליון, בתום שלוש שנות מאבק משפטי של עמותת נווה הבדואים, "אלבאדיה", נגד שר התרבות היוצא, ראלב מג'אדלה, משרד התרבות שפעל תחתיו והמדור לתרבות ערבית במשרד.
השופטים ציינו כי בכל הנוגע לאי תקצובה ללא קריטריונים, אמות מידה או מבחנים מדידים, הגיעה העותרת להישגים נכבדים במהלך ההליך המשפטי.
פסיקת בג"ץ מחזקת ממצאים שהופיעו בעניין גם בדו"ח מבקר המדינה, והתייחסו לתקצוב עמותות במגזר הערבי שלא על פי קריטריונים ומתוך שיקולים לא ענייניים. "דבר זה מלמד כי השר ביקש להיטיב עם עמותות מסוימות", נכתב בדו"ח המבקר שהוסיף כי הפחתות תקציביות עליהן הורו השר ומנכ"ל משרדו, יואב רוזן, נעשו ללא נימוקים או הסברים.
"השר והמנכ"ל התערבו התערבות פסולה בחלוקת כספי תמיכות בתחום התרבות הערבית, אף שההחלטות בעניין חלוקת התקציב הזה הן בסמכות ועדת תמיכות של המשרד ולא בסמכותם", כתב המבקר והדגיש, "התנהגות זו עלולה לפגוע באמון הציבור שהמשרד מחלק כספי תמיכה באופן הוגן".
למרות שהפסיקה קבעה שעל המשיבים לשאת בהוצאות המשפט בסכום של 20 אלף שקל, ובכך למעשה הבהירה את עמדתו של בית המשפט בנושא, מדובר בהחלטה שהתקבלה במובנים מסוימים מאוחר מדי. "הגענו לדיון בבג"ץ כשהשר המדובר אינו מכהן עוד בתפקיד, ומבחינה זו הַפְּסיקה הפכה להיות תיאורטית מבחינת בית המשפט והוחלט למחוק אותה", אומרת עו"ד גילי שפר, "אמנם רשמנו הישגים תוך כדי ההליך המשפטי, ו-ועדת התמיכות התכנסה בעקבות הוראת הפרקליטות לדון בעניין העמותה ואף קבעה את החזרת התקציב לסכום של 510 אלף שקל - אך ההליך הזה מוצה".
יחד עם זאת מוסיפה שפר: "התביעה מציגה עובדות חמורות כלפי שר לשעבר במדינת ישראל, שהחליט לפגוע במתכוון בחלוקת כספי תמיכות למוסדות ערביים באופן שרירותי ולא ענייני".
כעת שוקלים בעמותה להגיש תביעת נזיקין אישית נגד מג'אדלה. "הכוונה היא לבקש פיצויים על ניסיון מכוון שמונע משיקולים זרים להרוס ולסגור את פעילות הארגון הבדואי היחיד שפועל בארץ ומחוצה לה", אמר אמין קאסם, מנהל עמותת נווה הבדואים.
במהלך שנות המשפט נשלח לעמותה מטעם משרד התרבות חשב מלווה לביקורת עומק. בעמותה טוענים
כי מדובר בסגירת חשבונות שנועדה להצר את צעדיה ולאיים על המשך קיומה.
מזה כשנתיים כספי התמיכה הוקפאו בשל טענות המשרד על דו"ח ביקורת חריף בכל הנוגע לניהול העמותה ואי שיתוף פעולה עם הביקורת. "גם במובן זה הניצחון בא באיחור רב", אומרת עו"ד שפר, "הנחתת הביקורת הזו החלה בתקופתו של השר הקודם, כשכל מדיניות ניהול הנושא היתה תחתיו. עם זאת, עד היום העמותה שזכתה להכרה כמוקד תרבותי ולא כמוסד אזוטרי, לא קיבלה את רוב תקציב 2008 ואת כל תקציב 2009".
ממשרד התרבות והספורט נמסר בתגובה: "הגוף נמצא בביקורת עומק מטעם החשב הכללי באוצר. נושא תשלום התמיכה בעמותה ידון בועדת התמיכות עם קבלת דוח הביקורת הסופי".