מדענים: למרות הכל - ברית לא מונעת מחלות
שנים רבות טענו מחקרים שהניתוח הכי שכיח בעולם מונע גם מחלות רבות, אולם מחקר חדש המסכם את הממצאים המדעיים מהשנים האחרונות מגלה כי אין די עדויות לכך שברית-מילה מונעת מחלות מין, סרטן פין, דלקות דרכי שתן או איידס. עורך המחקר: לעורלה דווקא יש תפקיד במחסום נגד הדבקה
לא מכבר המליץ ארגון הבריאות העולמי על ביצוע ברית מילה באפריקה כצעד מונע הדבקה באיידס, אולם עתה מגלה מחקר חדש כי אין די הוכחות מדעיות לכך שהניתוח השכיח בעולם מונע מחלות מין, סרטן פין, דלקות דרכי שתן, או אפילו איידס מחוץ לאפריקה.
המחקר פורסם בגליון החדש של כתב העת Annals of internal medicine. המחקר מגלה כי מעבר לתרומה השנויה במחלוקת של ברית המילה, קיים בהליך
זה סיכון נמוך לדימומים, פגיעה בתפקוד המיני ולעתים נדירות אף לאובדן פין אם הברית נעשית אצל מוהל או מנתח בלתי מנוסים או רשלניים.
המחקר הנוכחי סיכם מחקרים קודמים שנערכו בנושא. במחקר לא מצאו החוקרים עדות לכך שגברים שלא נימולו נמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות בסרטן הפין. למעשה נתגלה כי סרטן הפין הוא נדיר ביותר וככל הנראה לא קשור להימצאות העורלה.
אשר לדלקות בדרכי השתן, נמצא כי פחות מ-2 אחוז מהבנים הזכרים סובלים מהבעיה. החוקרים לא מצאו כי ברית המילה מפחיתה את הסיכון לדלקות בדרכי שתן. אשר למחלת האיידס החוקרים מצאו כי ברית המילה מפחיתה את הסיכון להדבקה בנגיף במדינות מדרום למדבר סהרה באפריקה, אולם אין עדות לכך כי קיימת הפחתה בהדבקה במקומות אחרים בעולם.
עורך המחקר: "העורלה חוסמת הדבקה"
לדברי ד"ר מדרן, מעורכי המחקר, לעורלה דווקא יש תפקיד במחסום נגד הדבקה. בתוך כך שומרת העורלה על לחות ומגבירה את הסיפוק המיני. לדבריו, ההצדקה הרפואית היחידה לביצוע ברית מילה היא כדי לטפל בבנים או גברים הסובלים מבעיות חריגות במבנה הפין.
"אלה המבקשים לבצע ברית מילה במחשבה שיש לו יתרונות בריאותיים חייב לדעת כי אין הסכמה מוחלטת או עדויות ליתרונות הפעולה", אמר ד"ר גאי מדרן מהמחלקה לכירורגיה בבית החולים קווין אליזבת באוסטרליה, שעמד בראש צוות החוקרים, "בתוך כך קיימים סיכונים בריאותיים ופסיכוסוציאליים כתוצאה מהפעולה", הוא טוען.
מחקר זה, כאמור, מפריך מחקרים קודמים בנושא. בשנת 2007 המליץ ארגון הבריאות העולמי לגברים הטרוסקסואליים לעבור ברית מילה בשל הוכחות מובהקות לדבריו, לכך שהמילה מפחיתה את הסיכון להידבק באיידס בשיעור של עד 60 אחוז. ההמלצות התבססו על מחקרים בקניה, אוגנדה ודרום אפריקה שהראו כי סיכון ההדבקה נמוך הרבה יותר בקרב אלה שעברו ברית-מילה.
מניתוח סטטיסטי של המחקרים הקודמים סברו החוקרים כי בשני העשורים הקרובים ברית המילה עשויה למנוע שני מיליון הדבקות בנגיף ה-HIV וכ- 300 אלף מקרי מוות. החוקרים שיערו כי סיכון ההדבקה המופחת בקרב גברים נימולים
נעוץ במבנה העורלה. השכבה הפנימית של העורלה - היא המוקוזה, מכילה תאים הפגיעים לנגיף האיידס. אצל גברים שאינם נימולים, העורלה ארוכה יותר, ולכן קל לנגיף לשהות בשכבה הפנימית ולעבור הלאה, הם טענו.
אשתקד פורסם מחקר נוסף שביצע המרכז לבקרת מחלות בארה"ב, ה-CDC, שהראה כי ברית מילה אינה מגינה בפני איידס בקרב הומואים. הממצאים הראו כי שיעור ההדבקה הגיע ל-3.5%, הן בקרב אלה שנימולו והן אצל אלה שלא עברו בית מילה.
מרבית התינוקות בישראל עוברים ברית מילה, אבל לא רק כאן: כשליש מהזכרים ברחבי העולם עוברים את הפרוצדורה העתיקה בה מוסרת העורלה. במרבית המקרים נעשית הפעולה מטעמים דתיים - ביהדות ובאיסלאם - או כחלק מאקט שבו נחשבת הפעולה כמפחיתה את הסיכון לדלקות או לסרטן.