שתף קטע נבחר

המדען האיראני הכיר פיזיקאים ישראלים

"וושינגטון פוסט" מדווח כי פרופ' מסעוד מוחמדי שחוסל בטהרן, היה שותף בפרויקט הבינלאומי SESAME, בו לוקחים חלק גם פיזיקאים ישראלים. מדען ישראלי: "נפגשנו באופן לא רשמי, אך לא שוחחנו על פוליטיקה". נציג שבדיה: ישראלים ואיראנים משוחחים אלה עם אלה כל הזמן בפרויקט

פרופ' מסעוד מוחמדי, הפיזיקאי האיראני שנרצח בהתנקשות מסתורית בטהרן, היה שותף בפרויקט יוצא דופן שבו לקחו חלק גם אקדמאים ישראלים. העיתון "וושינגטון פוסט" דיווח אמש (יום ג') כי מוחמדי, בן 50, השתתף בפרויקט "אנרגיית סינכרוטרון למדע ניסויי ויישומים במזרח התיכון" (SESAME), בו לוקחים חלק פיזיקאים ממדינות רבות במזרח התיכון, בהן איראן, פקיסטן, ישראל וגם מהרשות הפלסטינית.

 

בסיסו של פרויקט SESAME נמצא באלאן, צפונית-מערבית לעמאן ובמסגרתו החלה ב-2002 הקמתו של סינכוטרון - סוג של מאיץ חלקיקים מתקדם - המפיק קרינת איקס ממנה ניתן ללמוד על המבנה וההתנהגות של מולקולות, אטומים, קריסטלים עבור מחקרים בביולוגיה מבנית, חקר חלבונים, פיתוח תרופות, ארכיאולוגיה וגם לתחומים חדשים כמו ננו-טכנולוגיה וביו-טכנולוגיה.

  

זירת ההתנקשות בטהרן, דקות לאחר הפיצוץ 

 

הפרויקט פועל בחסות ארגון החינוך, התרבות והמדע של האו"ם והוא עומד בחזית המחקר המדעי בעולם. חברות בו בין היתר ישראל, הרשות הפלסטינית, איראן, פקיסטן, יוון, טורקיה, מצרים, ירדן, מרוקו, איחוד האמירויות, בחריין ועומאן. בין המדינות הנמנות כ"משקיפות": ארה"ב, גרמניה, יפן, רוסיה, איטליה ושוודיה.

 

מוחמדי, הנחשב למומחה במכניקת קוונטים ובתיאוריות פיזיקליות, הכיר ב-SESAME גם את המשלחת הישראלית אולם מידת הקשר בינו לבינה אינו ברור. עם זאת, עצם העובדה שמדענים ישראלים ואיראנים לוקחים חלק בפרויקט משותף תחת חסות בינלאומית מעניינת, כיוון ששתי המדינות אינן מקיימות קשרים דיפלומטיים מאז ההפיכה האיסלאמית באיראן ב-1979. הכנס האחרון התקיים בירדן בנובמבר אשתקד.

 

האם איראן רוצה לבנות מאיץ?

הנציג הישראלי ב-SESAME - פרופ' אליעזר רבינוביץ' - הוא ראש המכון ללימודים מתקדמים באוניברסיטה העברית. רבינוביץ' אמר לעיתון האמריקני כי שוחח עם מוחמדי במהלך בפגישה לא רשמית, אולם "לא שוחח איתו על פוליטיקה". לדבריו, שאל את מוחמדי על רמזים כי איראן מעוניינת לבנות מאיץ חלקיקים משלה, אולם "לא קיבלתי תשובה ברורה".

 

לדברי רבינוביץ', הפרויקט קיים מזה כעשור והמשתתפים בו משוחחים ביניהם. "זהו פרויקט ייחודי. אני קורא לזה יקום מקביל. אנו יושבים יחד ומדברים על מדע ועל שיפור עבודתם של מדענים וזה הכל. הוא ציין כי הוא "בקושי מכיר" את מוחמדי וכי "אין לו שום מושג" מדוע נרצח.

 

"הוא היה איש ידידותי ומלא חוש הומור", אמר לעיתון משה פז-פסטרנק, מדען מאוניברסיטת תל-אביב שנפגש אף הוא עם מוחמדי בכנס SESAME. "הוא מומחה בתיאוריות של חלקיקים יסודיים ויש לו רשימת פרסומים ארוכה בכתבי העת המדעיים המובילים".

  

נציג שבדיה בפרויקט, טורד אקלוף, התייחס בראיון לטיב היחסים בין הישראלים לאיראנים בפרויקט ואמר: "ישראלים ואיראנים משוחחים אלה עם אלה כל הזמן. קיימת אפשרות שגם מוחמדי שוחח עמם". ואולם, מדען איראני המעורב בפרויקט דחה בתוקף את האפשרות שהיה מגע ישיר בין המשלחת האיראנית לישראלית. "הם היו נוכחים בחדר, אך לא היו מפגשים ישירים", אמר ג'וואד רחיקי, המתפקד כיועץ למשלחת האיראנית ב-SESAME ובעל קשר לוועדה לאנרגיה אטומית האיראנית. "כולנו המומים. לא יכולתי לחשוב שמישהו ירצה להרוג אותו. הוא היה מדען ותו לא".

 

גם עמיתיו של מוחמדי טוענים כי הוא היה איש מדע רציני וכי לא היה לו עניין בפוליטיקה. "אם היו לו רעיונות פוליטיים, הם הוסתרו מעמיתיו או מהסטודנטים שלו", אמרו כמה מהם. חשוב לחזור ולהדגיש כי לפי שעה לא ידוע על קשר בין מעורבותו של מוחמדי ב-SESAME לבין ההתנקשות. איראן הרשמית הטילה את האחריות לחיסול על ישראל וארה"ב וציינה כי מוחמדי היה "מהפכן ונאמן לרפובליקה האיסלאמית. ואולם, ארגוני אופוזיציה באיראן ובגולה טוענים כי מוחמדי דווקא נמנה על תומכי הרפורמיסטים וחוסל על-ידי השלטונות, לאחר שאלה גילו כי התכוון לבקש מקלט מדיני בשבדיה.

 

בהכנת הידיעה השתתפו יונתן ובר ודודי כהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוחמדי. מדענים מכל העולם
מאיץ חלקיקים
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים