"הנקה ממושכת תפחית הפרעות נפשיות בילד"
חוקרים באוסטרליה גילו כי ילדים שינקו חלב אם לתקופה של שישה חודשים ויותר, סבלו פחות מבעיות התנהגות והפרעות נפשיות. "כל חודש נוסף של הנקת חלב-אם הביא לשיפור גדול יותר בהתנהגות מאוחר יותר בחיי הילד"
עוד יתרון להנקה: ילדים אשר ניזונו מחלב אם לתקופה העולה על שישה חודשים היו בסיכון מופחת ללקות בהפרעות נפשיות מאוחר יותר בחיים, כך מדווחים חוקרים אוסטרלים בגליון האחרון של כתב העת היוקרתי לרפואת ילדים - Pediatrics.
מיטב פלאי הטכנולוגיה לא הצליחו ליצור חיקוי למזון הטוב ביותר עבור התינוק - חלב האם. לא כל האמהות בוחרות להיניק, אם בשל בעיות רפואיות, אישיות או אחרות, אך אין ויכוח על כך שחלב האם אינו רק זול, זמין, מוגש בטמפרטורת הגוף ומסייע ליצירת הקשר בין האם לתינוק, אלא, ובעיקר, מכיל את כל המרכיבים שהתינוק זקוק להם בחצי השנה הראשונה לחייו. לא מדובר רק באבות המזון, אלא גם במרכיבי מערכת החיסון הנחוצים לחייו החדשים של התינוק.
במחקר החדש אותו ערכו חוקרים ממערב פרת' שבאוסטרליה נבדקו 2,366
האמהות שהניקו למשך פחות מחצי שנה היו לרוב צעירות יותר, בעלות רמת השכלה נמוכה, נוטות לסבול מלחצים נפשיים ומעשנות יותר בהשוואה לאמהות שהניקו תקופה ממושכת יותר. האמהות שהניקו פחות נטו גם לסבול יותר מדיכאון שלאחר הלידה וילדיהם נטו לסבול יותר מבעיות גדילה.
הנקה קצרה - בעיות בהתנהגות
בכל שלב של הערכת הילדים מצאו החוקרים כי אלה שינקו לתקופות קצרות יותר סבלו מהפרעות התנהגות או בעיות נפשיות ובהן דיכאון ואגרסיה. החוקרים מצאו כי כל חודש נוסף של הנקת חלב-אם הביא מאוחר יותר בחיי הילד לשיפור גדול יותר בהתנהגות.
מעיבוד סופי של התוצאות עלה כי הנקה למשך שישה חודשים או יותר הביאה לבריאות נפשית טובה יותר של הילד והמתבגר. החוקרים המליצו כי יש לעודד את ההנקה לתקופה ארוכה, המביאה, פרט ליתרונות הידועים של חלב-אם, גם להגנה על הבריאות הנפשית של הילד.
"כלכלת חלב אם בתקופה ממושכת היא בעלת יתרונות משמעותיים לבריאות הנפשית של הילד והמתבגר", אמרו החוקרים מהמרכז לחקר בריאות הילד במערב פרת' שבאוסטרליה. עוד אמרו החוקרים כי הנקת חלב-אם מסייעת לילדים להתמודד עם דחק ומסמלת קשר חזק יותר בין הילד לאמו.
שיעורי ההנקה בישראל - מהגבוהים בעולם
על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, עומד שיעור ההנקה הכלל עולמי על לא יותר מ-35 אחוז במשך ארבעת החודשים הראשונים לחיי התינוק. לעיתים קרובות מדי, אומרים בארגון, מזדרזות אמהות להשתמש בתחליפי חלב לתינוקות, המעודדים מחלות והתפתחות מאוחרת או לקויה של הילד.
חרף ממוצע ההנקה העולמי הנמוך, מציגים נתוני משרד הבריאות תמונת מצב מעודדת יותר אצלנו: על-פי הנתונים, 85 אחוז מהיולדות בישראל בוחרות בהנקה. בגיל שלושה חודשים 70 אחוז מהיהודיות מיניקות. כשהתינוק בן חצי שנה מיניקות 46 אחוז מהיהודיות, ומוסיפות האכלה באמצעים אחרים. רוב האמהות מפסיקות להיניק כיוון שהתינוק בכה ולא רצה להמשיך לינוק, או לאחר שלא היה להן, לדבריהן, מספיק חלב.
שיעור ההנקה בקרב המגזר החרדי אף גבוה יותר: 96 אחוז מהחרדיות מיניקות לעומת 92 אחוז מהדתיות ו-76 אחוז מהנשים החילוניות. בקרב נשים חילוניות משך הנקה ממוצע הוא 22 שבועות לעומת 30 שבועות בקרב דתיות ו-33 שבועות בקרב חרדיות.