שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

רעש אדמה חזק בהאיטי: חשש לאלפי הרוגים

רעידה בעוצמה 7 בסולם ריכטר פגעה במדינה הענייה שבקריביים, ולפי דיווחים - רבים נקברו תחת ההריסות. התקשורת במדינה קרסה, והמידע המועט שמגיע ממנה לא מעודד. גם ארמון הנשיאות התמוטט. שגריר ישראל: "לא ידוע על ישראלים שנמצאים שם". ארה"ב הודיעה שתשלח סיוע, שגריר האיטי: "זה אסון גדול"

"תוהו ובוהו, מאות ואלפי הרוגים, סוף העולם": כך תיארו עדי ראייה את תוצאות רעש האדמה החזק, בעוצמה של 7.0 דרגות לפחות בסולם ריכטר, שפקד הלילה (יום ד') את האיטי. לפי הדיווחים, בניינים רבים קרסו, בהם גם ארמון הנשיאות. אזהרה מפני צונאמי פורסמה להאיטי, וגם למדינות הסמוכות: איי בהאמה, הרפובליקה הדומיניקנית וקובה, אך בהמשך בוטלה. שגריר האיטי בארצות הברית אמר כי מדובר ב"אסון גדול", ו-וושינגטון כבר הודיעה כי תשלח סיוע. ככל הנראה מדובר ברעידת האדמה החזקה ביותר שפקדה את האזור ואת המדינה הענייה ביותר בחצי הכדור המערבי.

 

עמוס רדיאן, שגריר ישראל ברפובליקה הדומיניקנית, שאחראי גם על ענייני ישראל בהאיטי, אמר ל-ynet כי לא ידוע על

ישראלים שמבקרים שם כעת, וציין כי אנשים מהארץ אינם נוטים להגיע להאיטי. רדיאן עדכן כי ברפובליקה הדומיניקנית, שגם בה הורגשה הרעידה, לא היו נפגעים בנפש כלל.

 

לפי שעה עדיין אין דיווחים רשמיים על מספר הנפגעים או על הנזק שנגרם, אך לפי ידיעות המגיעות מהאיטי - בית חולים קרס, בניינים נוספים ניזוקו קשות, ורבים נקברו תחת ההריסות. עובד סיוע בבירה פורט או-פרינס תיאר את המצב בה כ"כאוס", ואמר כי יש חשש שאלפי אנשים נהרגו ברעידה, שנמשכה יותר מדקה. גם מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה כי לפי מידע שהתקבל אצלה, יש הרוגים רבים במדינת האי.

 

אחרי הרעש: "זה סוף העולם" 

 

עדי ראייה סיפרו כי מרכז הבירה נהרס לחלוטין וענן אבק גדול כיסה אותה. אחרי רדת החשכה ניסו תושבים נואשות לחלץ ניצולים מבין ההריסות, לקול זעקות הפצועים. "אחרי הרעש כיסה אבק את פורט או-פרינס במשך 12 דקות, ואי אפשר היה לראות כלום", סיפר תושב. שעה קלה אחרי רעש האדמה החזק, הורגשו בהאיטי שני רעשי משנה, האחד בעוצמה 5.9 והשני בעוצמה 5.5 בסולם ריכטר.

 

משרדי הממשלה קרסו

אף שעוצמת שני הרעשים העוקבים פחותה מזו של רעש האדמה הראשון, היא עדיין כזו שעלולה לגרום נזק משמעותי, במיוחד במדינת עולם שלישי כמו האיטי - הענייה ביותר בחצי הכדור המערבי. האיטי היא מדינה למודת אסונות,

ובשנת 2008 טלטלו אותה מהומות בעקבות משבר מזון חריף, וכמה סופות הוריקן קטלניות שגבו את חייהם של יותר מ-800 בני אדם.

 

ערוץ טלוויזיה בהאיטי, ששידוריו מועברים גם ברשת האינטרנט, דיווח כי מבני ציבור רבים בבירה קרסו, בהם ארמון הנשיאות ומשרדי ממשלה שונים. רעש האדמה היה כה חזק, עד שהורגש גם בכלא גואנטנמו האמריקני שבקובה, כ-300 קילומטרים מפורט או-פרינס.


הרעש הורגש גם ברפובליקה הדומיניקנית. האיטי על המפה

 

המכון הגיאולוגי של ארצות הברית מסר כי מוקד הרעש הראשון הלילה היה כעשרה קילומטרים מקרפור, הסמוכה לבירה פורט או-פרינס, ובעומק של כעשרה קילומטרים בלבד מתחת לפני הים, מה שעלול להגדיל את הנזק.

 

המרכז לאזהרה מפני צונאמי באוקיינוס השקט פרסם התרעה למדינות האזור, אך הבהיר: "איום של צונאמי הרסני ורחב היקף אינו קיים, בהתבסס על רעידות אדמה קודמות". המרכז ציין עם זאת, כי יש אפשרות לגלי צונאמי מקומיים, שעלולים לפגוע בחופים במרחק של עד 100 קילומטרים ממוקד הרעש. בהמשך בוטלה האזהרה.

 

אנשי או"ם נעדרים: "השמיים אפורים מאבק"

"דעתם של כולם פשוט נטרפה, כולם מזועזעים", אמר הנרי באהן, פקיד ממשל אמריקני המבקר בהאיטי. "השמיים אפורים

מאבק", סיפר. לדבריו, הוא היה בדרכו לחדרו בבית המלון, כשהאדמה החלה לרעוד. "אני שומע רעש אדיר, צעקות וצרחות במרחק", העיד.

 

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, פרסם הודעה לפיה לבו ומחשבותיו עם תושביה של האיטי,

ומעט אחר כך הודיעה מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, כי וושינגטון תשלח סיוע אזרחי וצבאי למדינה.

 

בתוך כך דיווח האו"ם, שאלפים מאנשיו נמצאים בהאיטי ומסייעים לה להשתקם משנים של נחשלות, כי מטה הארגון במדינה נפגע קשות כתוצאה מהרעש, ורבים מאנשי הסגל נעדרים.

 

אוכלוסיית האיטי מונה כתשעה מיליון בני אדם, ויותר משני מיליון מהם חיים בבירה ובפרבריה. כ-70 אחוז מתושבי המדינה חיים בפחות משני דולרים ליום.


פורסם לראשונה 13/01/2010 00:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההריסות בהאיטי. חשש לחיי אלפים
צילום: AFP
גם ארמון הנשיאות קרס
צילום: AFP
מומלצים