שכונת הענק של רמת גן יוצאת לדרך
בשנות השבעים רכשה קבוצת רופאים ואחיות מתל השומר קרקע חקלאית ליד בית החולים. רק כעת, בתום מאבק ביורוקרטי אישרה העירייה להקים שכונת מגורים עם 1,100 יחידות דיור. התנאי: הקמה של פארק הייטק רפואי במתחם
במהלך שנות השבעים רכשה קבוצה של עובדי בית החולים תל השומר, מרביתם רופאים ואחיות, 128 דונם של קרקע חקלאית בסמוך לבית החולים. בקרוב, יותר משלושים שנה אחרי, הם יהנו מהפשרה של הקרקע: עיריית רמת גן החליטה לקדם תוכנית שתהפוך את השטח לחלק משכונת מגורים חדשה.
בנוסף לקרקעות עובדי בית החולים, השכונה תכלול גם שטח של 32 דונם השייך למינהל מקרקעי ישראל. שטחה הכולל של השכונה יעמוד על 160 דונם, המהווים חלק מחטיבת קרקע של 650 דונם השייכים ברובם למינהל. השטח גובל בבית החולים תל השומר והבקו"ם מצפון ובמחלף מסובים מדרום מערב. נכון להיום, הקרקע מעובדת במלואה על ידי חקלאים מהאזור.
פארק רפואי לצרכי מחקר
על פי התוכנית, שכונת המגורים החדשה תכלול מבנים בני 7־15 קומות, כ־1,100 יחידות דיור ופארק היי־טק המיועד לשוק הביוטכנולוגיה שישתרע על 14 דונם ו־70 אלף מ"ר בנוי. הפארק הרפואי ימוקם צמוד לבית החולים וישרת אותו לצרכי מחקר. הוא יכלול גם מרכז מסחרי.
קידום התוכנית יהפוך את העסקה שעשו בעלי הקרקעות בשנות השבעים להשקעה משתלמת ביותר. באותן שנים, רכישת הקרקעות הוצגה לעובדי בית החולים כהשקעה ספקולטיבית, הזדמנות לעשיית רווח במידה ויופשרו בעתיד. ההערכות לגבי בנייה עתידית במקום השתקפו גם במחיר ששילמו העובדים - כ־45 אלף לירות לדונם. כיום, מחירו של דונם באזור זה עומד על כ־5 מיליון שקל, כך העריך עבור "כלכליסט" השמאי אייל גלעד. מחירה של דירת 4 חדרים באזור מוערך בכ־1.6 מיליון שקל.
מאות בעלים ושלושה עורכי דין
מרביתם רכשו קרקעות בגודל של חצי דונם, אך עם השנים חלקם מכרו חלק מהשטח. כיום שטחים רבים מ־128 הדונם מחולקים לתתי חלקות בגודל 250 מ"ר.
בנוסף, חלק גדול מהקרקעות עבר לדור היורשים של אותם עובדים. חלוקת הקרקעות והעברתן לדור המשך הפכה את קבוצת בעלי הקרקע לבעלת מאות חברים. ביניהם מחולקים הבעלים ל־3 קבוצות אשר כל אחת מהן מיוצגת על ידי עורך דין נפרד. עו"ד משה ויינברג, המחזיק עצמו בחלק מהקרקע, מוביל קבוצת בעלים החולשת על כ־20 דונם, עו"ד ברוך אדלר מוביל קבוצה שבבעלותה כ־70 דונם, וקבוצה שמוביל עו"ד משה זעירא חולשת על כ־38 דונם.
עד לפני כעשור הוגדרה כל חטיבת הקרקע כחקלאית ללא שיוך מוניציפאלי. במהלך אותן שנים נאבקו על סיפוח הקרקע עיריית קרית אונו, רמת אפעל ואור יהודה. גם בבית החולים תל השומר ביקשו לספח חלק מממנה. לאחר שנים רבות, בשנת 1995, הוחלט כי הקרקע תסופח לרמת גן.
כביש חוצה תוכניות
עיריית רמת גן החלה במהרה לקדם תוכניות לשינוי ייעודו של השטח החקלאי. תחילה הכוונה היתה לייעד את השטח לתעסוקה. לבקשת בעלי הקרקע העירייה החליטה לבסוף להקים במקום שכונת מגורים.במקביל, החליטה העירייה לסלול כביש בין עירוני חדש (דרך מוטה גור) שינקז את התנועה מקרית אונו אל תל אביב ויחצה את השטח שבבעלות העובדים. על מנת להפקיע את השטח לטובת הכביש הגיעה העירייה להסכמות עם בעלי השטח: היא התחייבה לצמצם את היקף השטח המופקע והם בתמורה ויתרו על תביעות עתידיות בגין ירידת ערך הנכסים. במסגרת ההסכמות, אשר גובשו ב־2003 בין הצדדים, הוחלט כי שכונת המגורים תכלול כ־900 יחידות דיור.
הפארק הרפואי הגיע והשטח הירוק נשכח
גיבוש ההסכמות מול העירייה נתן לבעלי הקרקעות אור ירוק לקדם את תכנון המתחם והגשת התוכניות. שתי הקבוצות הגדולות של בעלי הקרקע חתמו על הסכם עם היזם דורון אביב מחברת אביב כי יקדם את הפרויקט כחלק מעסקת קומבינציה. לפי ההסכם, אביב יקבל 58% מהפרויקט ואילו בעלי הקרקעות יחזיקו ב־42% הנותרים. לאחר שלב התכנון הוצגו תוכניות מפורטות לוועדה המקומית ולאחר מכן עברו התוכניות לוועדה המחוזית, שנתנה הערות לגבי דיור בר השגה.התוכניות נבלמו כאשר מהנדס העיר רמת גן המליץ ב־2009 להקפיא את בניית השכונה כחלק ממדיניות העירייה לשמירה על שטחים פתוחים. בהמשך, החליטה העירייה לקדם הקמתו של פארק רפואי על חלק גדול מהקרקע הפרטית, החלטה לה התנגדו בעלי הקרקע. לאחרונה, לאחר התערבותם של עורכי דין מטעם הבעלים והיזם דורון אביב, הושגה הסכמה בין הבעלים לעירייה לפיה היקף יחידות הדיור יסתכם ב־1,100 יחידות ולצידן יוקם הפארק.