הגירעון בתקציב 2009 נמוך מהמתוכנן
הממשלה סיימה את השנה בגירעון של 39.3 מיליארד שקל - קטן מהמתוכנן ב-5 מיליארד שקל. כתוצאה מהירידה מצמצם האוצר את הנפקות האג"ח הממשלתיות
הממשלה סיימה את שנת 2009 עם גירעון קטן מהמתוכנן בכ-5 מיליארד שקל (39.3 מיליארד שקל, לעומת יעד גירעון של 44.4 מיליארד שקל). מנתונים שמפרסם היום (ג') החשב הכללי באוצר מתברר כי הירידה בגירעון המתוכנן נובעת משילוב של מספר גורמים: גביית מיסים גדולה מהמתוכנן, תת ביצוע בהוצאות הריבית ורמת תוצר גדולה מזו שנחזתה.
כתוצאה מהירידה הלא צפויה בגירעון, מתחילה הממשלה לצמצם את היקפי הנפקות אגרות החוב בשוק ההון בארץ. החודש ינפיק האוצר אג"ח סחירות בהיקף של 4 מיליארד שקל ובחודש הבא יסתכמו ההנפקות הממשלתיות ב-3.5 מיליארד שקל בלבד. זאת בהשוואה להיקף הנפקות חודשי ממוצע של יותר מ-4.8 מיליארד שקל בשנת 2009.
היקף ההנפקות המצומצם בולט במיוחד על רקע גל הפדיונות הגדול של אג"ח ממשלתיות סחירות הצפוי החודש, בהיקף של כ- 7.8 מיליארד שקל. בפועל היה היקף הפדיונות המתוכנן בינואר גדול הרבה יותר והסתכם בכ-13.3 מיליארד שקל.
אולם במהלך החודשים האחרונים צמצם האוצר את סכום הפדיונות שיהיה עליו לבצע בינואר על ידי שימוש במכרזי החלף. מדובר במכשיר פיננסי שבאמצעותו יכול האוצר להחליף חלק מאגרות החוב שמועד פירעונן קרוב באגרות אחרות שיגיעו לפירעון רק בעוד כמה שנים.
הירידה בהיקף ההנפקות מתאפשרת גם על רקע ההערכה המעודכנת שגם השנה צפוי הגירעון בתקציב להיות נמוך מהסכום המתוכנן (כ-43 מיליארד שקל), אולם כבר בחודשים הקרובים יהיה על האוצר לשוב ולהגביר את קצב ההנפקות, בשל גל הפדיונות הגדולים הצפויים בהמשך: 11.3 מיליארד שקל באפריל ו- 14.8 מיליארד שקל ביוני.
על הפרק עומדת עדיין גם ההנפקה המתוכננת בהיקף של מיליארד יורו בשוק ההון האירופי.
תחילה התכוון האוצר לבצע את ההנפקה במהלך הרבעון הראשון של השנה, במטרה ליצור נוכחות ישראלית בשוקי ההון בחו"ל ולגוון את מקורות המימון של הממשלה. אולם לאחר הורדת דירוג האשראי ליוון והתגברות האיומים על שוק האשראי של מדינות (Sovereign) החליט החשב הכללי, שוקי אורן, לדחות את ביצוע ההנפקה למועד מאוחר יותר.