שתף קטע נבחר

 

להחזיר את משה פרץ בתשובה

במקום שיר אהבה: שיר שבח לאל, במקום מועדון ריקודים: אולם אירועים, ובמקום משה פרץ: רוני קאשי, ש"גייר" להיטים מזרחיים

ביצוע קאוורים הוא ז'אנר פופולרי במיוחד במוזיקה היהודית, ובעיקר החסידית: אינספור להיטים לועזיים זכו לגרסאות "כשרות", וגם לא-מעט שירים ישראליים פה ושם. רוני קאשי, בן 38 מעמנואל, העדיף דווקא לגייר את המוזיקה המזרחית, ולהפוך את שירי האהבה בין גבר לאשה, לשירי הלל לאלוהים.

 

באלבום "באש ובמים" שיצא השבוע לחנויות הוא חיבר מילים חדשות לעשרה שירים מזרחיים שהיו להיטי רחבות, לא לפני שקיבל אישורים מכל המעורבים בעשייה. כך למשל, הפך השיר "ורק איתךְ" של משה פרץ ל"ורק איתךָ".

"באופן אישי, אני דווקא לא אוהב קאוורים", אומר קאשי בראיון ל-ynet, ומסביר: "את הרעיון לאלבום הזה הגה חבר שלי, שהוא תקליטן, שאמר לי שחייבים להוציא דיסק כזה מאחר שיש צמא אדיר לחומרים האלה. הוא סיפר שחרדים ודתיים רבים רוצים לשמוע את המוזיקה המזרחית, ולרקוד לצליליה בחתונות, אבל הם לא יכולים בגלל הטקסטים, שחלק 'צורמים'. צריך לקחת את זה לכיוון של הקדושה".

 

קאשי הרים את הכפפה. את המילים החדשות לשירים הוא לא כתב כלאחר יד, אלא הקפיד מאוד שלא לשנות את המשקל של ולשמור שהטמפו והשירה יהיו הכי קרובים למקור. כך בשיר "חשמל באוויר" של ליאור פרחי הוא החליף את המילים "את האישה שלי לכל החיים" ב"זו הגישה של לכל החיים".

 

הזמר מעיד כי את הניסיון לשמור על התבנית המקורית עשה "כדי שהאיכות של השיר תישמר, אבל כל מי שירצה יוכל לשמוע אותו בלב שלם ובמצפון נקי". בגרסאות הכיסוי קאשי אף הקפיד לעקוב אחרי הסלסולים, הטונים, והכניסות והיציאות בשירים.

 

איך הגיבו האמנים כשפנית אליהם בבקשה להפוך את השיר לאמוּני?

 

"זה מאוד משתנה בין כל אמן ואמן. הרוב היו מאוד נחמדים, ביקשו לראות את המילים ואחרי שהחליטו שזה מוצא חן בעיניהם פשוט איחלו בהצלחה. לא-מעט אמרו לי שהכתיבה היא בהחלט ראויה, ולא נופלת מהרמה המקורית. היו גם מקרים שבהתחלה לא כל-כך אהבו את הרעיון, אבל בסופו של דבר התפייסו ואישרו את המהלך".

 

פול ווליום בבני ברק

קאשי גר כיום בעמנואל שבשומרון, אחרי שחזר משהות של שנתיים בארצות הברית - שם עבד במסחר ואף שימש כחזן בבית כנסת חרדי. לא תמיד הוא היה שומר תורה ומצוות - את הליך חזרתו בתשובה החל תוך כדי שירות צבאי בצריפין, שם שירת כחייל בחיל האוויר. 

 

בגילוי לב, קאשי מספר כי בשירות ביקש להקל על עצמו וחיפש דרך להשתמט ממסדרי הבוקר. כשאמרו לו שאם יצהיר שברצונו להתפלל - ישוחרר לתפילת שחרית מדי בוקר, עשה זאת. אלא שכשראו שהוא מגיע לשחרית באופן קבוע, קאשי התבקש להשלים מניין גם בתפילות מנחה, ושם שמע שיעורי תורה ומאוד התחבר אליהם.

 

עד שחזר בתשובה הופיע קאשי במועדוני מוזיקה מזרחית, ואף היה "זמר הבית" של מועדון אריאנה ביפו, שבתקופת הזוהר שלו היה מקום מפגשם של חובבי המוזיקה היוונית. גם לאחר שהחליט לחזור בתשובה, לא זנח קאשי את העשייה המוזיקלית והמשיך להופיע בעיקר באירועים. ב-2005 הוציא את אלבומו הראשון

"את האמונה", שחציו קאוורים וחציו שירים מקוריים שלו.

 

למרות שרק כעת יוצא האלבום השני, יש לא מעט בחורי ישיבות שמכירים את השירים שלו, ואף דורשים לנגן אותן באירועים. הסיבה לכך היא שלפני כשנה חולקו באומן, אוקראינה, 300 עותקים של האלבום - ומשם הדרך אל ביתם של רבים עברה בלא-מעט כונני צריבה.

 

קאשי מספר שלאחרונה נתקע עם מכוניתו ברחוב ז'בוטינסקי בבני ברק, ונאלץ להמתין בתחנת אוטובוס, כשפתאום עברה בסביבה מכונית עם גג פתוח שהדיסק שלו התנגן בתוכה בקולי קולות. "מלבד העובדה שזה קצת מרגיז שהשירים הופצו בלי שהאלבום יצא, יש בזה גם משהו שמעניק תחושה טובה", הוא אומר. "אתה יושב בבית וכותב ולא יודע לאן זה יגיע. יום אחד אומרים לך שבחורי ישיבה ביקשו את השיר שלך באירוע - וזה כיף לשמוע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קאשי. היה צמא לקאוורים מזרחיים
צילום: רפי דלויה
משה פרץ. עכשיו גם בגירסה "כשרה"
צילום: רפי דלויה
באש ובמים
עטיפת אלבום
מומלצים