שתף קטע נבחר
 

עיכוב בהחלטה על המשך החזקות לאומי במגדל

בהמלצת היועצת המשפטית של ועדת הכספים, היו"ר משה גפני החליט לעכב הצעת חוק לתיקון פקודת הבנקאות, שתאפשר לבנק להמשיך להיות מבעלי שליטה בחברת הביטוח

ועדת הכספים מעכבת הצעת חוק ממשלתית, שנועדה לאפשר לבנק לאומי להמשיך להיות מבעלי השליטה בחברת הביטוח מגדל. "אני לא חותמת גומי של האוצר", מסר יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) לכתב ynet, בתום ישיבת הוועדה שנערכה היום (ד').

 

 

דעה
מי שולט בבנקים - בעלי ההון או אנחנו? / אורית-קלייר ארזי
מדוע בעלי ההון מתנהגים כבעלי הבית, כשהציבור מחזיק ברוב מניות הבנקים - ומדוע הממשלה והציבור מאפשרים זאת?
לכתבה המלאה

על שולחן הוועדה הונחה הצעת חוק לתיקון פקודת הבנקאות, אולם יו"ר הוועדה החליט שלא לקיים עליה דיון חפוז ולהאט את הליכי אישור התיקון לקריאה שנייה ושלישית, כדי לאפשר בירור יסודי של נסיבותיו תוך התייעצות עם בנק ישראל.

 

גפני פעל בהדרכת היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד שגית אפיק, שהתנגדה לעצם התיקון בהיבט העקרוני. "תיקון חקיקה ראשית מוצדק לשינוי נורמה במערכת הבנקאית ולא לקידום עניין ספציפי", אמרה אפיק, כפי שהתרשמה מהמשמעות של הצעת הממשלה.

 

בחוות דעת משפטית שהגישה לוועדה ציינה אפיק במפורש כי התוצאה המיידית של התיקון תאפשר לבנק לשמור בידיו את אמצעי השליטה שלו בחברת "מגדל". היא המליצה "לקבל מבנק ישראל את ההצדקה לחקיקה ספציפית זו, ולברר אם תהיינה לתיקון השלכות על בנקים נוספים".

 

הנחה חריגה לענף הביטוח

הממשלה היא עדיין בעלת השליטה בבנק לאומי, שהוא הבנק היחיד שטרם הופרט אחרי הלאמת הבנקים הגדולים בעקבות קריסת מניותיהם ב-1983 והמלצות ועדת בייסקי. בנוסח הצעת החוק אין אזכור לקשר הקיים בינה לבנק לאומי ולהחזקתו ב"מגדל".

 

בנוסף לגפני, גם חברי הוועדה תמכו בגישת היועצת המשפטית, שמציינת בחוות דעתה כי התיקונים "מהווים הקלה עבור הבנקים". לדבריה, התיקון יאפשר לבנקים להחזיק אמצעי שליטה בכמה תאגידי החזקה ריאליים בשיעורים של פחות מ-1%, להחזיק אמצעי שליטה בתאגיד ריאלי אחד ביותר מ-1%, וגם להחזיק ביותר מ-1% בתאגיד ביטוח אחד שהונו עולה על 2 מיליארד שקל.

 

היועצת המשפטית הדגישה כי התיקון מצמצם למעשה את המגבלות שהוטלו על הבנקים ברפורמת בכר בכל הקשור להחזקותיהם בתאגידים ריאליים. הדבר התבטא בהחמרת תנאי הכניסה להגדרת "תאגיד החזקה ריאלי".

 

הצעת החוק שומרת אמנם על סף הכניסה להגדרה, שהתאגיד פועל במישרין או בעקיפין ביותר מ-3 מתוך 25 ענפי משק המוגדרים בחוק, שהביטוח נמנה עליהם. עם זאת, התיקון מציע לתת הנחה חריגה לענף הביטוח שמוציאה אותו עם רגל אחת מקבוצה זו.

 

אפיק ציינה, כי התיקון מציע שלא לראות בחברת ביטוח כמי שפועלת בענפי משק אחרים, גם אם היא עושה זאת בפועל. לפיכך היא ממליצה לוועדה לברר "מדוע נעשית האבחנה הזאת בין תאגידי הביטוח לתאגידים בענפים האחרים".

 

עוד היא ביקשה לברר גם את פשר הצעת הממשלה, שמסמיכה את נגיד בנק ישראל באישור שר האוצר וועדת הכספים, להכניס שינויים ברשימת הענפים, בהון העצמי של התאגידים ובסכומי ההשקעות המותרים לבנקים. לבסוף המליצה אפיק שהוועדה תקבע תנאים לכל שינוי בחקיקה. בהתבסס על תמונה זו החליט היום יו"ר הוועדה להאט כאמור את קצב החקיקה. 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בניין בנק לאומי בת":
צילום: בן לם
מומלצים