צה"ל תרגל מתקפה ביולוגית: "המודעות נמוכה"
חיל הרפואה דימה פגיעה של נשק ביולוגי באזור גוש דן, הכוללת עשרות הרוגים ואלפי נפגעים. "יש מודעות נמוכה למתאר של לוחמה ביולוגית והתרגיל נועד להעלות מודעות", אמרו בצה"ל
מפקד חיל האוויר הוא בין הנפגעים במקרה של מתקפה ביולוגית - זה התרחיש שתרגל היום (ד') חיל הרפואה, במסגרת תרגיל של צה"ל, משרד הבריאות, מרפאות ובתי חולים בגוש דן. התרגיל דימה פגיעה של נשק ביולוגי באזור גוש דן, הכוללת עשרות הרוגים ואלפי נפגעים. אזרחים וחיילים שלקחו חלק בתרגיל התבקשו לדווח על תסמינים כמו חום, הופעת פריחה ופצעים בחלל הפה.
במסגרת התרגיל, התגלו כמה מקרי "הדבקה" בבסיס חיל האוויר בשדה דב, וגם מפקד חיל האוויר - שנכח כביכול במקום ובא במגע עם החיילים - הוגדר כחולה אפשרי. הצוותים במרפאות השונות העניקו טיפול לנפגעים ואספו בדיקות מעבדה שתוצאותיהן אישרו מאוחר יותר כי הנפגעים נדבקו בנגיף אבעבועות שחורות.
"יש מודעות נמוכה למתאר של לוחמה ביולוגית והתרגיל נועד להעלות את המודעות לנושא", אמר קצין רפואה ראשי, תת-אלוף ד"ר נחמן אש. "אנחנו מתרגלים מגוון של תרחישים. את התרגיל הנוכחי אנחנו מבצעים כחלק ממוכנות רב שנתית, אולם אין כרגע איום קונקרטי", הוסיף. הצוותים הרפואיים עטו חליפות מיגון ומסכות, והגדירו "שטחים סטריליים". בבסיס חיל האוויר בשדה דב הוכרז "עוצר יציאות", כדי למנוע תנועה של חיילים "חולים" ובריאים אל הבסיס וממנו.
לראשונה: "חולים" פונו לבידוד בביה"ח
בתרגיל השנה, פונו לראשונה חולים לבידוד במחלקה הפנימית ה' בבית החולים "שיבא" בתל השומר. "פינינו את החולים למחלקות אחרות, תוך השגחה רפואית צמודה", סיפר סגן מנהל בית החולים, ד"ר ארנון אפק. "הם שיתפו איתנו פעולה. חולים מונשמים נשארו במחלקה משום שמסוכן לנייד אותם". גם בתי החולים איכילוב בתל-אביב ווולפסון בחולון השתתפו בתרגיל.למחלקה פונו חולים מדומים והיא התמלאה באנשי צוות עטויים חליפות מגן לבנות ומסכות. כחלק מלקחי התרגיל בשנה שעברה, שותפו השנה בתרגיל גם שוטרים שתחקרו את החולים, ובדקו - לצד אנשי משרד הבריאות - האם יש חשד שמדובר באירוע של טרור ביולוגי.
"האתגר הגדול בתרגיל הזה הוא עבור מרפאות הקהילה (שהתבקשו) לזהות שזה מקרה חריג וללמד את הצוותים הרפואיים לאתר אותו", אמר תא"ל אש. "צריך להיערך כדי לבודד את החולים, להכיל את המחלה ולמנוע הדבקה".
נערכים לשגר משלחת להאיטי
תוך כדי התרגיל, נדרשו אנשי חיל הרפואה לתת מענה לתרחיש אמיתי - הם התבקשו להכין משלחת
סיוע שתוכל לצאת תוך שעות להאיטי כדי לסייע לנפגעי רעש האדמה, שהיכה שם לפנות בוקר. "מה שיוצא זה צוות מצומצם יחסית של 30-40 איש בסדיר ובמליאוים. אפשר לקרוא לזה יחידת טיפול נמרץ עם יכולות מתוגברות - עדיין לא בית חולים שדה", אמר תא"ל אש.
קצין רפואה ראשי הסביר שהמשלחת קיבלה אישור של הרמטכ"ל, וכעת ממתינה לאישורים נוספים. "אנחנו מורגלים בביצוע של כמה משימות בו זמנית. אני מקיים שיחות ועידה עם כל הגורמים הנוגעים לארגון משלחת סיוע להאיטי, ויש עוד נושאים שגרתיים שנדרשים לטיפול במקביל", אמר.