שתף קטע נבחר

 

האסון בהאיטי: איתור נעדרים בסיוע פייסבוק וטוויטר

עם קריסת החשמל והתקשורת בהאיטי בעקבות רעידת האדמה אתמול, הפכו רשתות חברתיות לכלי התקשורת העיקרי במדינה הפצועה - וקו חיים עבור תושביה המחפשים את יקיריהם

רעש האדמה שפקד אתמול (ד') את האיטי השאיר את המדינה הענייה ללא קווי תקשורת וחשמל - ואילץ את תושביה לתקשר באמצעות רשתות חברתיות ואפילו אתרי שיתוף קבצים. "אני מתבונן בשמים, רואה את הכוכבים - ונדמה שהכל כשורה. קולות השירה, התפילות והאזעקות מחזירות אותי למציאות... האיטי" - כך כתב הגולש "RAMhaiti" בעמוד הטוויטר שלו.

 

 

עדכונים מפה לאוזן

תושבים ואזרחים זרים רבים המתגוררים במדינה, מתקשרים עם חבריהם ומשפחותיהם באמצעות חיבור אינטרנט לוויני. "פייסבוק זה החיים שלי כרגע", אמר טרי ורוגינק, צלם ממישיגן המתעד בשגרה את ארגוני הסיוע הפועלים במדינה. ורוגינק הוא רק אחד מני רבים שמנצלים את הרשת החברתית כדי לחלוק עדכונים ותמונות, לבקש עזרה באיתור נעדרים ולהעביר תרומות לארגוני הסיוע. גם אתר יוטיוב משמש את הגולשים כדי להפיץ את תחושותיהם.

 

מאז רעש האדמה, מתעדכנות שורות הסטטוס באתרים כמו טוויטר ופייסבוק ללא הרף. דובר פייסבוק אנדרו נויס סיפר כי סטטוסים הכוללים את המילה "האיטי" הגיעו בשיאם ל-1,500 עדכונים בדקה. "זו הדרך יחידה להסביר לאנשים מה קורה פה", אמרה פיליס באס, חברת ארגון נוצרי בפטיסטי שמקורו בווירג'יניה, לעיתון "יו אס איי טודיי". באס נחתה בהאיטי כשעה בלבד לפני רעש האדמה, ומאז מעדכנת את חבריה וקרוביה באמצעות הרשת.

 

"ללא פייסבוק היינו תקועים"

בהיעדר תשתיות מתאימות, משמשות הרשתות החברתיות גם כדי להעביר התרעות ודיווחים חדשותיים. החשש העיקרי בשעות שאחרי הרעש, היה מפני גלי צונאמי שישטפו את עיירות החוף. הגולש "fredodupoux" עדכן לפנות ערב (שעון האיטי): "אנשים פה לחוצים ורצים ברחובות בבהלה. הם חוששים מהמים, אבל זה הכל בגלל אי-הבנה". חבריו הוסיפו שבינתיים לא נראה כי המים גואים לאורך קו החוף.

 

גם בלוגרים המתגוררים במדינה מספרים על המתרחש. טרוי לייבסיי כתב בבלוג שלו: "אין לנו כרגע טלוויזיה, אז אנחנו לא מקבלים עדכוני חדשות. כל העדכונים עוברים מפה לאוזן". לייבסיי הציע לעזר לעובדי הסיוע ולתושבים שמתקשים לאתר את אהוביהם. הוא ביקש מהגולשים להצטרף אליו בתפילה למען הנעדרים והנפגעים.

 

ככל שהשעות חולפות, גוברת הדאגה לנעדרים. במקרים אחדים, מספרים הגולשים על הקלה לאחר שהצליחו ליצור קשר עם קרוביהם. "לולא פייסבוק היינו תקועים", אמר דוברת אחת הכנסיות באזור הבירה פורט-או-פרינס. סו ביקו מפנסילבניה, שבנה עובד בבית יתומים באותו אזור, הצליחה לאתר את בנה באמצעות הפייסבוק: "לפני עשר שנים, היינו נשארים ערים כל הלילה וממתינים ליד הטלפון". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האיטי לאחר האסון
צילום: רויטרס
מומלצים