שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

האיטי: אלפים נקברו בקברי אחים, הסיוע תקוע

נשיא האיטי סייר בבירה החרבה ואמר כי 7,000 בני אדם כבר נקברו. אלפי גופות עדיין מוטלות ברחובות ומתחת להריסות, בעוד המזון, התרופות וצוותי הסיוע תקועים בדרכים. "לכסף אין כל ערך עכשיו. מים הם המטבע היחיד", אמרו המחלצים

רחובות פורט או פרינס מלאים בגופות ובניצולים רעבים וחסרי בית, והכבישים הרעועים מפרידים בינם לבין נקודת האור היחידה - הררי הסיוע שהגיע מרחבי העולם. עובדי ארגונים הומניטריים בהאיטי כינו אמש (יום ה') את המתרחש במדינה מוכת רעש האדמה "סיוט לוגיסטי". מילה אחרת שחוזרת על עצמה היא "כאוס", ואלפי עובדי הסיוע מלאי הרצון הטוב לא יודעים מאיפה להתחיל.

 

רעש האדמה בהאיטי - כל העדכונים ב-ynet:

 

מדינות העולם החלו להעביר להאיטי מזון, תרופות, ציוד רפואי וצוותי חילוץ, אך רוב המשלוחים נתקעו בנמלים החסומים, או בארצות המוצא. הנמל בפורט או פרינס נסגר לעגינת ספינות בשל הנזק הרב שנגרם לו ברעידת האדמה החזקה שפקדה את המדינה, ושדה התעופה המרכזי לא עומד בעומס, ונאלץ להפסיק את נחיתת המטוסים. גם רשתות התקשורת ממשיכות לקרוס, ומאות אלפי קרובי משפחה שיקיריהם נפגעו ברעידה עדיין לא יודעים דבר על מצבם.

 

כאוס בפורט או פרינס

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

העיכוב בסיוע מעורר זעם בקרב תושבי האיטי. עדי ראייה דיווחו הלילה כי אזרחים זועמים הקימו "מחסומי גופות" בכבישי הבירה פורט או-פרינס, כדי למחות על העיכובים בסיוע ההומניטרי. עובד סיוע ששוחח עם כתב של סוכנות הידיעות "רויטרס" סיפר כי "לכסף אין כל ערך עכשיו. מים הם המטבע היחיד".

 

נשיא האיטי, רנה פרבאל, אמר כי 7,000 מהרוגי הרעש כבר נקברו בקברי אחים. הוא נפגש בשדה התעופה עם עמיתו מהרפובליקה הדומיניקנית, ליונל פרננדז, שהפך לראש המדינה הראשון שהגיע לביקור בהאיטי מאז האסון. פרננדז אמר כי להאיטי נדרשת כעת עזרה בעיקר בקבורת המתים.

 

1,500 גופות מחוץ לבית החולים 

ואכן, גם אם צוותי החילוץ יצליחו להוציא ניצולים נוספים מבין הריסות המבנים, המראה שנגלה לעין בפורט או פרינס הוא בעיקר של מוות וחוסר אונים. הצלב האדום בהאיטי, שהודיע כי מספר ההרוגים כבר עומד על כ-50 אלף, ביקש מארגוני הסיוע לספק לו שקיות נוספות לגופות, לאחר שאלו אזלו במדינת האי. כ-1,500 גופות נערמו מחוץ לבית החולים המרכזי, ובסביבה לא נראו מאמצי חילוץ מאורגנים. אזרחים במחנות המאולתרים זעקו "מים, מים", כשעיתונאים מערביים עברו.

 

צילום: AFP

 

במטה כוח שמירת השלום בהאיטי הוצאו מההריסות כבר 36 גופות, 14 מהן של חיילים ברזילאים. נשיא האיטי מסר כי בין ההרוגים גם מפקד הכוח, הדי אנאבי הטוניסאי, אך מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, סירב לאשר את הידיעה.

מומחים הסבירו כי הנזק במטה האו"ם כבד במיוחד בשל מיקום הבניין על גבעה, אך פעולות החילוץ המאומצות סייעו אתמול לפחות לאחד מאנשי הכוח, שחולץ בריא ושלם אחרי כמעט יומיים שבהן היה קבור במקום.

 

שגריר ישראל ברפובליקה הדומיניקנית, עמוס רדיאן, שהגיע אמש לפורט א-פרינס, סיפר כי למרות שהנושא ניצב כעת בראש סדר היום העולמי, מאמצי הסיוע הבינלאומיים אינם מורגשים כלל במדינה לפי שעה.

"די בצער אני חייב לומר שהטיפול הפרטני באזרחים מאוד-מאוד קשה. אין כל סיוע של ארגוני הצלה וחילוץ, וגם השלטון המקומי פשוט לא קיים. אם יש קבוצות שמטפלות בפצועים. הן מורכבות מאזרחים, וכמעט בלתי נראות. לא ראיתי אמבולנס אחד ברחוב".

 

בניסיון להמשיך ולסייע להאיטי גם לאחר השבועות הראשונים, הציע נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, לכינוס מפגש תורמים בינלאומי שיוכל להעניק למדינה סיוע ארוך טווח. סרקוזי אמר כי ידון בנושא עם עמיתו האמריקני, ברק אובמה, ועם מנהיגי ברזיל וקנדה. "מהאסון הזה, שמגיע אחרי הרבה אסונות קודמים, עלינו להבטיח שלהאיטי תהיה הזדמנות להיחלץ מהקללה הרודפת אותה במשך שנים ארוכות", הסביר סרקוזי.

 

בתוך כך, פנה אובמה לנשיאים לשעבר ביל קלינטון וג'ורג' בוש בבקשה שיובילו את המאמצים להגברת הסיוע הכספי מהמגזר הפרטי לנפגעי רעש האדמה. קלינטון ובוש נענו לבקשה ומסרו בהודעה משותפת כי "יפנו בימים הקרובים לאזרחי ארה"ב ולאנשי עסקים בבקשה שיגישו סיוע דחוף לנפגעים בהאיטי".

 

תרומות לנפגעי רעש האדמה ניתן להעביר לחשבון 17926 בבנק דיסקונט, סניף 151 יד אליהו תל-אביב. שם החשבון "מגן דוד אדום תרומות לקריביים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הניצולים חסרי אונים
צילום: AP
גופות מוטלות ברחובות
צילום: AFP
מפקד כוח האו"ם, בין המתים
צילום: AFP
מומלצים