הפתעה: מדד המחירים בדצמבר נותר ללא שינוי
בניגוד להערכות, שצפו כי המדד יעלה ב-0.3%-0.4%, נותר מדד המחירים לצרכן בחודש דצמבר ללא שינוי - כך נמסר מהלמ"ס. האינפלציה במשק הישראלי ב-2009: 3.9%. עליית מחירים חלה בסעיפי הפירות, הדיור והתקשורת
מדד המחירים לצרכן לחודש דצמבר נותר ללא שינוי; כך פירסמה היום (ו') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מדובר בעלייה נמוכה משמעותית מההערכות - שדיברו על עלייה בין 0.3% ל-0.4% במדד. בחודש נובמבר עלה המדד ב-0.3%, וב-12 החודשים אחרונים, עלה המדד ב-3.9%, יותר מטווח היעד של בנק ישראל (1%-3%). כלומר, האינפלציה במשק הישראלי בכל שנת 2009 עומדת על 3.9%.
מבחינת סעיפי המדד עולה כי מחירי העגבניות עלו ב-10.2%; מחירי מוצרי ההלבשה עלו בחודש שחלף ב-8.3%; מוצרי הנעלה ב-6.7%; גז ב-2.8%; מחירי הפירות הטריים ב-2.2% וחשמל לצריכה פרטית ב-2.1%. על שירותי הטלפון הנייד שילמנו החודש 0.5% יותר מבחודש שעבר. עליות נוספות היו במחירי אחזקת הדירה (0.8%) ובמחירי התקשורת (0.3%).
העופות הוזלו ב-2.1%
מנגד, מחירי המלפפונים ירדו ב-25.1%; מלונות ובתי הבראה ב-5.1%; העופות ב-2.1%; לחם ב-0.8%; דלק ושמנים לכלי רכב ב-0.5%. ירידות נוספות חלו במחירי שירותי דיור בבעלות הדיירים (ירידה של 0.8%), שירותי בידור ותרבות (0.6%) וכן מחירי המזון באופן כללי שירדו ב-0.5%.
המדד ללא ירקות ופירות עלה ב-0.1%. ללא דיור המדד עלה ב-0.2%. כאמור, ב-12 החודשים האחרונים עלה המדד הכללי ב-3.9%. ללא פירות וירקות הוא עלה ב-3.8%, ללא דיור ב-3.4% וללא מוצרי אנרגיה ב-3.2%.
למרות שהאינפלציה בפועל חרגה בשנה החולפת מעבר לגבול העליון של היעד השנתי (3%) ההערכה היא שנגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, יימנע בסוף החודש מהעלאה נוספת של הריבית. הסיבה העיקרית להשארת הריבית לחודש פברואר ללא שינוי, ברמה של 1.25%, היא ההתחזקות שנרשמת בתקופה האחרונה בשער השקל.
החשש בבנק ישראל הוא שהעלאה נוספת של הריבית תגביר את התחזקות השקל ביחס למטבעות החשובים בעולם ותפגע בכך ביצואנים. גורם נוסף התומך החודש בהשארת הריבית ללא שינוי הוא התכנסות האינפלציה הצפויה ב-12 החודשים הקרובים אל תוך תחום היעד שקבעה הממשלה.
"טעות להמשיך בהעלאת הריבית"
"נגיד בנק ישראל – הורד את הריבית!", כך קרא עו"ד יהודה טלמון, נשיא להב – לשכת ארגוני העצמאים בישראל, כתגובה למדד בגובה 0 של חודש דצמבר וההערכה כי האינפלציה בשנה הקרובה לא תעלה על 2%.
טלמון הדגיש כי "הנגיד יודע גם הוא שהריבית במשק לא מתאימה לסביבה הכלכלית העולמית ולכן אני קורא לנגיד: למרות האופטימיות, יש לנהוג באחריות ובזהירות, כדי שהבועה הכלכלית שישראל נמצאת בתוכה לא תתפוצץ לנו בפנים. זה הזמן להוריד את הריבית ולעודד את העצמאיים בישראל".
יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, אורי יהודאי, הגיב לפרסום המדד כי "האינפלציה ב-12 החודשים הקרובים נמצאת בטווח יעד המחירים. לנוכח מגמת היחלשותו המתחדשת של הדולר, וזרם הדולרים לישראל, בשל הפרשי הריביות, תהייה זו טעות להמשיך במגמת העלאת הריבית בישראל אל מול שערי ריביות אפסיות בעולם".