האו"ם: האסון בהאיטי - הגדול ביותר אי פעם
האלימות ברחובות, התשתיות הרעועות והרשויות הלא מתפקדות הפכו את רעש האדמה בהאיטי לאסון ההומניטרי הקשה ביותר שאיתו מתמודדים האו"ם וארגוני הסיוע מאז ומעולם. דיווחים על בריחת אלפים מפורט או-פרינס
ממדי האסון בהאיטי נחשפים עם כל גופה שמוצאת מההריסות וכל קריאה לעזרה - אך כעת אומרים באו"ם כי מדובר באסון ההומניטרי הגדול ביותר שאיתו נאלצו להתמודד אי-פעם. מתאמת האו"ם לעניינים הומניטריים, אליזבת ביירס, אמרה בצהרים (שבת) כי מדובר ב"אסון במימדים היסטוריים ואתגר לוגיסטי שלא נראה כמותו".
רעש האדמה בהאיטי - כל העדכונים ב-ynet:
- רק רבע מהמבנים בבירה שרדו את הרעש
- הערכה: מניין ההרוגים יגיע ל-200 אלף
- "הניצול רצה למות עם משפחתו"
- המשלחת הישראלית מקימה בי"ח שדה
- מיוחד: "אין דלק, אנשים משוטטים ברחוב"
"מעולם לא עמדנו בפני אירוע בקנה מידה כזה, מאז הקמת האו"ם", אמרה ביירס לסוכנות הידיעות הצרפתית. לדבריה, "תוצאות הרעידה בהאיטי לא דומות לשום דבר אחר". מה שמבדיל את האסון מאירועים כמו הצונאמי שפקד את דרום מזרח אסיה הוא התשתיות הרעועות מלכתחילה במדינה הענייה, והעובדה שהרשויות בהאיטי לא מתפקדות. הקושי להעביר את הסיוע ההומניטרי ששלחו מדינות העולם הוא עצום, לנוכח עיי החורבות והכאוס השורר מאז הרעש בפורט או-פרינס וסביבותיה.
אלפים מתושבי פורט או-פרינס החרבה החלו היום לעזוב את העיר מחשש לרעידות אדמה נוספות ובשל הפחד מהבוזזים והחמושים. "ברחובות יש ריח של מוות. לא קיבלנו עזרה והילדים שלנו לא יכולים להמשיך לחיות כמו בהמות", אמרה טלולום הולי סון, שמנסה להימלט מהעיר עם בעלה וארבעת ילדיהם. "לאן? לכל מקום הרחק מכאן", היא הוסיפה.
ברחובות הבירה הפך התסכול והייאוש של הימים האחרונים לאלימות. יריות נשמעות ברחבי העיר, בעוד חבורות בוזזים רבות על המזון המעט שנותר בחנויות, במחסנים, ובמטעני הסיוע שהצליחו לעשות את דרכם למקום למרות הכבישים ההרוסים וצוואר הבקבוק שנוצר בנמלים ובשדה התעופה.
דייוויד ווימהרסט, דובר כוח שמירת השלום בהאיטי, סיפר לעיתון ה"טיימס" הבריטי על הקושי שאיתו מתמודדים אנשי הכוח: "הם רוצים שנעזור להם, וזה בדיוק מה שאנחנו רוצים לעשות. אבל לאט לאט התושבים כועסים יותר וסבלנותם פוקעת".
מבט מהאוויר. האזורים שנחרבו מסומנים באדום (צילום: AFP)
ארגוני הסיוע מתקשים להגן על הציוד, המזון והמים מפני כנופיות חמושות והחשש הוא שהמצב רק יחמיר. ככל שהעברת הסיוע מתעכבת, הכעס והאלימות גוברים. ביממה האחרונה חטפו חמושים מכוניות ובזזו את מחסן של האו"ם ובו 15 אלף טונות של מזון.
אלפי אסירים חופשיים
"פתאום הופיעו כאן גברים עם מצ'טות והחלו לגנוב כסף מאנשים", סיפרה אחת התושבות. מלבד הייאוש ואוזלת היד של השלטונות, גם העובדה שהכלא המרכזי של פורט או-פרינס נחרב ברעש האדמה תרמה לאנרכיה המשתוללת.
כ-4,000 אסירים שהיו כלואים בבית הסוהר נעלמו, וההערכה היא שרבים מהם מסתובבים חופשיים. מפקד המשטרה אמר כי "יש גנבים ברחובות, ועלינו לוודא שהתופעה לא תתרחב". עם זאת, עד כה נעצרו רק כ-50 מהם.
הצלב האדום הודיע כי עשר משאיות ועליהן "כמויות עצומות" של סיוע עושות את דרכן מהרפובליקה הדומיניקנית השכנה. בין היתר נושאות המשאיות בית חולים שדה שיכול לאכלס 50 מיטות, צוותים רפואיים ומנתחים ויחידת תקשורת שתעזור בשיקום רשתות התקשורת הקורסות. בארגון מקווים שהעברת הציוד דרך הגבול וללא צורך לעבור בשדה התעופה העמוס יאפשרו משלוח מהיר יחסית. דובר הצלב האדום הסביר כי "אי אפשר להטיס כלום לשדה התעופה כרגע. הוא פקוק לחלוטין".
גם באו"ם עושים כל שביכולתם כדי להגביר את קצב הגעת הסיוע לאלו שזקוקים לו יותר מכל. הסוכנויות ההומניטריות של האו"ם, ארגון הבריאות העולמי וקרן האו"ם למען הילדים (יוניצ"ף), מסרו כי הן מקוות לסייע לכ-60 אלף אנשים ביום. אחת הבעיות העיקריות בשלב זה היא אבטחת מחסני הציוד מפני בוזזים, וביירס הודתה כי "למרות שאנחנו מצליחים לעזור, התהליך מאוד איטי ומסובך למדי".
מאמצי הסיוע של המשלחת הישראלית שיצאה שלשום להאיטי ממשיכים גם כן. מדובר צה"ל נמסר כי שלושה צוותי חילוץ ישראלים פועלים בסיוע כלבי גישוש באזור מטה האו"ם שקרס. משאיות ועליהן ציוד רפואי העבירו בשעות הלילה את הציוד לאתר שבו מוקם בית החולים, והוא צפוי להיפתח בשעות הצהריים (שעון מקומי) ומאות חולים צפויים להגיע אליו מאזור מטה האו"ם ומאזור נוסף בפאתי העיר.