האיטי: מרוץ נגד הזמן לחלק מזון ולחלץ לכודים
חמישה ימים חלפו מאז האסון שהיכה בהאיטי והמאמץ לחילוץ לכודים מגיע לשיאו. בעוד הממשלה מתקשה לספור את הגופות מנסים ארגוני סיוע ומשלחות מהעולם לחלק מזון ומים לתושבים. "אנשים כה נואשים לאוכל שהם מתחילים להשתגע", אמרו
ארגוני סיוע בינלאומיים, משלחות חילוץ מרחבי העולם וחיילים אמריקנים פועלים היום (א') במרץ לעזור לניצולי רעש האדמה בהאיטי ולהציל רבים שעדיין לכודים מתחת להריסות מבנים. הערכות אחרונות גורסות כי עד 200 אלף איש נהרגו באסון שעלול להתגלות כאחת מרעידות האדמה הקטלניות בהיסטוריה.
רעש האדמה בהאיטי - עדכונים אחרונים ב-ynet:
- האו"ם: זה האסון הגדול ביותר אי פעם
- הערכה: מניין ההרוגים יגיע ל-200 אלף
- אובמה, קלינטון ובוש: "זמן לחמלה"
- אחרי 4 ימים: פיקוד העורף חילץ לכוד
- אנשי זק"א: "מחללים שבת בגאווה"
-
מיוחד: נחום ברנע מדווח מעיר המוות
פעולות הסיוע מתמקדות בניסיון לספק למיליוני בני אדם מים ומזון וכן לפנות את המוני הגופות מרחובות הבירה פורט-או-פרינס, מחשש להתפרצות מגפות. "אנשים כאן כל כך נואשים למזון שהם מתחילים להשתגע", אמר אנרי אונקה, שהיה בין מאות תושבים שרבו על מנות מזון שחילק הצבא האמריקני.
עדי ראייה סיפרו שקטטה המונית פרצה באצטדיון כדורגל שהוסב למחנה פליטים, אחרי שמנות מזון הוצנחו ממסוק של חיל הים האמריקני. לדבריהם, כ-200 אנשים רעבים החליפו מהלומות ויידו אבנים בניסיון לקבל אוכל.
למרות המצב העגום פועלים אנשי החילוץ וההצלה מסביב לשעון בניסיון לאתר עוד לכודים בחיים. זה היום החמישי מאז שטלטל הרעש את המדינה הענייה, אך צוותים יודעים לספר מפעם לפעם על אנשים ששרדו את האסון באורח נס, למרות שנלכדו בין הריסות.
צוות אמריקני חילץ הלילה אשה שנלכדה תחת מבנה באוניברסיטה שקרס. שלושה בני אדם נוספים נמצאו בהריסות של מרכול. גם צוות המחלצים של פיקוד העורף הישראלי איתר ניצול שנלכד תחת בניין רשויות המס בפורט או-פרינס. אחרי למעלה משבע שעות של עבודה מאומצת הצליח הכוח לחלץ את הלכוד, ששהה 120 שעות מתחת להריסות.
מספר ההרוגים הרשמי עדיין לוט בערפל. ממשלת האיטי קברה עד כה כ-20 אלף גופות, אך נתונים אלה לא כוללים את כל הגופות שנמצאו על ידי סוכנויות, ארגונים ומשלחות של זרים וגם לא גופות שנמצאו ונטמנו באופן עצמאי על ידי קרובי משפחותיהם של ההרוגים.
ארגון הבריאות העולמי העריך בסוף השבוע כי מספר ההרוגים עומד על בין 50 ל-100 אלף בני אדם. עם זאת, ראש ממשלת האיטי, ז'אן-מקס בלריב,
טען הלילה כי 100 אלף הרוגים "נהרגו לכל הפחות". שר הפנים של האיטי, פול אנוטאן ביין-איים, סיפק הערכה מבהילה עוד יותר, לפיה כי מניין ההרוגים הסופי עלול להגיע ל-200 אלף. בינתיים, משאיות ממשיכות להוביל גופות לקברי אחים ברחבי האי.
דוברת מטעם האו"ם, אליזבת' בירס, הכריזה כי מדובר באסון הטבע הגדול ביותר שעימו התמודד הארגון מאז הקמתו. בירס אמרה כי ההרס והחורבן רק מתעצמים לנוכח הפגיעה האנושה בתפקוד ממשלת האיטי וכוח האו"ם המוצב במדינה. מסיבה זו, קבעה הדוברת, "מדובר באסון גדול יותר מהצונמי ב-2004".