הכל אורגני: 10 מרקים בריאים מירקות החורף
הגישה האורגנית אומרת שאוכלים רק את מה שיש לעונת השנה להציע. אז תראו מה שיש לחורף להציע לכם: מכרוב ועד תרד - לקט מתכונים בריאים מירקות עונתיים. עוברים לאורגני - כתבה רביעית בסדרה
1. כרוב אדום וסלק
חומרים: 2 בצלים פרוסים לפרוסות דקות, 50 גרם חמאה רכה, ראש כרוב אדום קטן חתוך לרצועות דקות, 2 סלקים בינוניים מקולפים ומגוררים גס, כפית גרגרי קימל, 2 כפות דבש, כף חומץ תפוחים, 2 כוסות יין אדום יבש, 6 כוסות מים, מלח ופלפל שחור לפי הטעם. להגשה: שמנת חמוצה.
1. בסיר גדול מאדים את הבצל בחמאה על להבה בינונית כ־3־4 דקות. מוסיפים את הכרוב, מערבבים ומאדים תוך כדי ערבוב 3־4 דקות.
2. מוסיפים את שאר החומרים ומביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים חלקית ומבשלים כ־40 דקות או עד שהכרוב רך מאוד. מגישים עם שמנת חמוצה במרכז.
עוד על המעבר לאורגני:
- זה לא יקר יותר: 8 מיתוסים על מזון אורגני
- נפטרים מהריסוס: 8 סיבות להתחיל לאכול אורגני
- מה הכי כדאי לקנות ואיפה: הסל האורגני למתחילים
2. כרישה ותפוחי אדמה
חומרים: 4 כרישות בינוניות (החלק הלבן בלבד) פרוסות דק, בצל בינוני פרוס דק,50 גרם חמאה רכה, כפית מלח, 1/2 כפית פלפל לבן, 1/2 כפית אגוז מוסקט טחון, 6 כוסות מים, 2 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות בינוניות, כוס שמנת מתוקה.
1. שמים בסיר גדול את הכרישה, הבצל, החמאה והתבלינים ומאדים על להבה בינונית 4־5 דקות.
2. מוסיפים את המים ומרתיחים. מנמיכים את הלהבה, מכסים חלקית ומבשלים 20 דקות. מוסיפים את תפוחי האדמה ומבשלים עוד 15 דקות.
3. טוחנים את המרק ומעבירים דרך מסננת בינונית. מוסיפים את השמנת ומערבבים.
3 בצל ביין ותימין
חומרים: 4 בצלים בינוניים פרוסים דק, 50 גרם חמאה, כפית סוכר חום, מלח, פלפל לבן ואגוז מוסקט טחון לפי הטעם, 2 כפות קמח, 4 כוסות ציר ירקות או מים, 2 כוסות יין לבן, 5 גבעולי תימין. להגשה: פרוסות באגט קלויות עם גבינה.
1. שמים את הבצלים, החמאה, הסוכר והתבלינים בסיר גדול ומאדים על להבה בינונית כ־10 דקות או עד שהבצלים רכים וזהובים.
2. מוסיפים את הקמח ומערבבים עד שהוא נספג בחמאה. מוסיפים את הציר או המים, בהדרגה ותוך כדי ערבוב. מוסיפים את היין והתימין ומביאים לרתיחה עדינה.
3. מכסים חלקית, מנמיכים את הלהבה ומבשלים במשך כ־30 דקות. מגישים עם פרוסות באגט במרכז.
4. קישואים וטרגון
חומרים: בצל לבן חתוך לקוביות בגודל בינוני, 3 כפות שמן זית, 2 שיני שום חצויות, גבעול סלרי קצוץ גס, 4 בצלים ירוקים חתוכים גס, 4 קישואים חתוכים גס, 4 גבעולי טרגון, 6 כוסות מים, מיץ מחצי לימון גדול, מלח ופלפל שחור לפי הטעם.
1. מערבבים בסיר גדול את הבצל והשמן ומאדים על להבה נמוכה 2־3 דקות. מוסיפים את השום ומאדים עוד דקה.
2. מוסיפים את יתר החומרים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים חלקית ומבשלים 25 דקות.
3. מוציאים את גבעולי הטרגון וטוחנים בבלנדר. זורים מעל טרגון קצוץ ומגישים.
5. נבטוטים עם סלרי
חומרים: 2 כפות שמן זית, בצל בינוני קצוץ דק, 1/2 כוס סלרי קצוץ דק, כפית סוכר חום, כפית כמון טחון, כף רסק עגבניות, 2 כוסות נבטוטים (מומלץ: תערובת מאש, אזוקי ועדשים של "עלעלים"), 8 כוסות ציר ירקות או מים, 1/4 כוס אורז, מיץ לימון טרי, מלח, פלפל שחור ופפריקה חריפה לפי הטעם.
1. מערבבים בסיר את השמן, הבצל, הסלרי והסוכר ומאדים על להבה בינונית 2־3 דקות.
2. מוסיפים את יתר המרכיבים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים חלקית ומבשלים כ־30 דקות או עד שהנבטוטים והאורז רכים. אם המרק סמיך מדי, מוסיפים מים רותחים.
6. בטטה עם תפוחים
חומרים: 2 כפות שמן זית, 25 גרם חמאה רכה, בצל קלוף וחתוך גס, 2 גבעולי סלרי קצוצים גס, כפית דבש, כף אבקת קארי, 3 בטטות בינוניות חתוכות לקוביות בינוניות, 2 תפוחי עץ חמצמצים חתוכים לקוביות בינוניות, כף חומץ תפוחים, 6 כוסות מים, 2 כוסות מיץ תפוחי עץ צלול או יין לבן, מלח ופלפל לבן לפי הטעם.
1. מערבבים בסיר את השמן, החמאה, הבצל, הסלרי, הדבש והקארי ומאדים על להבה בינונית 2־3 דקות.
2. מוסיפים את יתר המרכיבים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים חלקית ומבשלים
כ־40 דקות או עד שהבטטות רכות. טוחנים בבלנדר למרק חלק.
7. עגבניות ופלפלים
חומרים: 2־3 כפות שמן זית, בצל בינוני, שן שום גדולה וגבעול סלרי אמריקאי קצוצים גס, 2 פלפלים אדומים קצוצים גס, כפית סוכר חום, 5 עגבניות בשלות חתוכות לרבעים, כף גדושה רסק עגבניות, 3־4 גבעולי תימין, כף חומץ בלסמי, 5 כוסות מים, מלח ופלפל שחור לפי הטעם.
1. מערבבים בסיר גדול את השמן עם הבצל, השום והסלרי ומאדים על להבה בינונית 2־3 דקות. מוסיפים את הפלפלים והסוכר, מערבבים ומאדים עוד שתי דקות.
2. מוסיפים את כל יתר החומרים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים חלקית ומבשלים 30 דקות.
3. מוציאים את התימין, טוחנים בבלנדר ומעבירים דרך מסננת בינונית.
8. חצילים חמוץ חריף
חומרים: 1/2 כוס פטריות שיטאקי חתוכות לרצועות, 2 כפות שמן שומשום, 2 כפות ג'ינג'ר קצוץ דק, כפית סוכר, 1/2 כוס רצועות גזר, 1/2 כפית שבבי פלפל חריף, חציל בינוני קלוף וחתוך לקוביות בינוניות, 2 כפות רוטב סויה, 8 כוסות ציר ירקות או מים, 1/2 כוס חומץ אורז, 2 כפות עמילן תירס.
להגשה: 2 בצלים ירוקים קצוצים.
1. מערבבים בסיר את הפטריות, השמן, הג’ינג’ר, הסוכר והגזר ומטגנים 2־3 דקות.
2. מוסיפים את הפלפל, החציל, הסויה והציר. מביאים לרתיחה, מנמיכים ומכסים חלקית. מבשלים כ־10 דקות או עד שהחצילים מתרככים.
3. מערבבים את החומץ ועמילן התירס ומוסיפים לסיר תוך בחישה. מבשלים כדקה, עד שהמרק מסמיך מעט. זורים מעל את הבצל הירוק ומגישים.
9. כרובית וגזר
חומרים: בצל קצוץ גס, 3 גזרים מגוררים גס, 3 כפות שמן זית, מלח, פלפל לבן, אגוז מוסקט וכורכום לפי הטעם, 2 תפוחי אדמה בינוניים חתוכים לקוביות בינוניות, ראש כרובית קטן מפורק לפרחים, 8 כוסות מים או ציר ירקות, כף מיץ לימון טרי. להגשה: עירית קצוצה.
1. מערבבים את הבצל, הגזרים והשמן בסיר גדול. זורים מעל את התבלינים ומאדים במשך 3־4 דקות.
2. מוסיפים את יתר החומרים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש, מכסים חלקית ומבשלים במשך 30 דקות או עד שהירקות רכים מאוד.
3. טוחנים בבלנדר. אם המרק סמיך מדי, מוסיפים מים רותחים. זורים מעל עירית קצוצה ומגישים.
10. תרד ופסטה
חומרים: 2 כפות שמן זית, 4 בצלים ירוקים קצוצים גס כולל החלק הירוק, בצל קטן קצוץ גס, שן שום קצוצה, מלח, פלפל שחור ואגוז מוסקט לפי הטעם, 4 כוסות דחוסות עלי תרד קצוצים דק, תפוח אדמה קטן מגורר גס, 8 כוסות ציר ירקות או מים, כוס פסטה יבשה (צדפים קטנים, למשל), 1/2 כוס גבינת פרמזן או גבינת עזים קשה מגוררת.
1. מערבבים בסיר גדול את השמן, הבצלים, השום והתבלינים ומאדים במשך 2־3 דקות.
2. מוסיפים 2 כוסות מעלי התרד, תפוח האדמה והמים. מביאים לרתיחה, מכסים חלקית, מנמיכים את האש ומבשלים 20 דקות.
3. מוסיפים את 2 כוסות התרד הנותרות ואת הפסטה ומבשלים 10 דקות, עד שהפסטה רכה. זורים את הגבינה מעל לפני ההגשה.