שתף קטע נבחר

 

ילדים עולים ביוקר? שימו גבולות

הוצאות החינוך על הילדים הן חלק דומיננטי מאוד בתקציב המשפחתי. בשם אידיאל נערץ אנו מוציאים כסף רב, אך לא בהכרח מדובר בבחירה מושכלת. מלבד דמי הכיס והוצאות על מכשיר הסלולאר לילד, יש גם מה להוריד בסעיף החינוך. קחו כמה טיפים

אחת לכמה שבועות, אני עובר על התגובות לכתבות במטרה לכוון את כתיבתי בהתאם לשאלות או הטרוניות העולות מהן. השבוע, בחרתי להתמקד בדיון שהתנהל בין שתי אמהות בתגובות לכתבה "התפריט לחודש ינואר: דיאטה בהוצאות המשפחה",  וזה לשונו: "אפשר לחסוך בריהוט ובבילויים", כותבת המגיבה הפותחת את הדיון, "אפשר גם לנסוע באוטו פחות חדיש ולהתאפק מלרכוש מגפיים.

 

 

"אך הבעיה היא שהדיור הוא הוצאה מאוד יקרה שבדרך כלל אי אפשר להפחית בה מכיוון שמיקום הבית שלך קובע את איכות ורמת החיים שלך ורמת החינוך של ילדיך.

 

"במיוחד בארץ, שלא כל הישובים שווים וגם באותו הישוב יש פערים בין האוכלוסיות בשכונות השונות ועל איכות משלמים והרבה. גם בנושא החינוך, היום שמביה"ס מקבלים כמעט כלום, צריך להשקיע. וזה יקר. אנחנו משלמים לחוגים והעשרה במשפחה. הסכום הוא 2,200 שקל. זה המון! ופה אני גם לא מוכנה לחסוך ולהצטער אחר כך."

 

עונה לה אמא מהמרכז: "כמה ילדים יש לך? אני מחכה שבני יעבור כבר למסגרת של גנים עירוניים ואוכל לחסוך את ההוצאה הגדולה על גן פרטי. באיזה חוגים מדובר? אני לגמרי ריצינית. איזה דכאון..."

 

לא סעיף קדוש

ואכן, מנתוני הלשכה המרכזית לססטיסטיקה עולה כי הוצאות חינוך ותרבות מהוות 13% מסך ההוצאות החודשי של משפחה ממוצעת.

 

נושא החינוך של ילדינו, החוגים ושיעורי העזר אליהם אנו שולחים אותם, הוא נושא רגיש אצל כל המשפחות. פעמים רבות הוא אף מהווה סלע מחלוקת בין ההורים בסוגיה כמה יש להוציא ועל מה?

 

בפגישותי עם הורים אנחנו מצליחים לגעת גם בסעיף ההוצאה הזה מבלי לחסוך דבר מהילדים. כפי שציינתי לא אחת, ההתעסקות בתקציב המשפחתי ובמאמצי החיסכון, מחייב בירור מעמיק של המטרות שלנו. ביחס לעצמנו וכן, גם ביחס לילדינו. האמא היהודיה שרוצה שבנה יהיה רופא, חולמת גם להכשיר את בנה מגיל שלוש ללימודים באחת מעשר האוניברסיטאות הטובות בעולם.

 

בשמו של האידאל הנערץ הזה, אנו מוציאים חלק גדול מהתקציב שלנו על סעיף החינוך, אולם לא בטוח שאנו משקיעים בכל רגע נתון את ההשקעה הנכונה, במקום הנכון. גם הסעיף הזה של ההוצאה שווה בחינה מעמיקה מבלי ליחס לו קדושה ומבלי להעמיס עליו פחדים דמוניים מן העתיד. שהרי על יכולת התכנון שלנו את העתיד נאמר: "האדם עושה תוכניות ואלוהים צוחק".

 

שעור פרטי באנגלית בכיתה ב'? לא ממש הכרחי

הנה המפתחות לבחינת סעיף ההוצאה הזה:

1. יותר הכנסות מהוצאות – השורה התחתונה לאורה נצטרך לבחון האם אנחנו צריכים לקצץ בסעיף זה, גם אם יהיה זה הסעיף האחרון שניגע בו.

 

2. תפסת מרובה לא תפסת – האם נסחפנו במספר החוגים שילדינו רשומים אליהם? האם הם וגם אנחנו מוצאים את עצמנו מדי שבוע במירוץ מחוג אחד למשנהו, בנסיון לעמוד במשימות הלימודים ולפגוש חברים. אם כן, האם יש מקום לשינוי ללא קשר לשורה התחתונה?

 

3. האם עשינו בחירה מושכלת – האם בכל נקודת זמן הילדים שלנו רשומים לחוגים המתאימים? האם הם חייבים לקבל שיעורים פרטיים באנגלית בכיתה ב'? האם החששות שלנו מחולשה במתמטיקה לא הקדימה את זמנה?

 

4. איפה אנחנו בתמונה – מהם המקצועות שאנחנו יכולים לסייע להם? איזה תענוג צרוף זה למצוא את המקצוע האחד (או יותר) שבו אנחנו באפן אישי מפתחים בילדינו את חדוות הלמידה.

 

5. נהלו משא ומתן על הוצאות הילדים – אף הוצאה כולל הוצאות הילדים לא קבועה כך שלא ניתן להפחיתה. פנו למורה לגיטרה, למורה לאנגלית, למורה לג'ודו, למדריכת האומנות ובקשו אותם להוזלה. תתפלאו לראות שזה יכול להועיל. לכם זה יעזור, להם זה יאפשר להשאיר עוד ילד בחוג.

 

6. טלפונים ניידים – הוצאה מוגזמת שהולכת וגדלה מדי שנה, ככל שהילדים גדלים. הגבילו אותם, קשרו את דמי הכיס להוצאה זו, התוצאות תגענה. בטלו את האפשרות לגלישה, אפשרות למשחקים יקרים בנייד, השתתפות בהצבעות יקרות ועוד. מאות שקלים נמצאים בסעיף זה.

 

7. שימוש ברכב על ידי הגדולים – מצאו את הדרך ההגיונית לחבר את המתבגרים למשמעויות הכבדות של אחזקת רכב, דלק וכל ההוצאות הקשורות בנסיעות שלהם.

 

יום הולדת? תתארגנו כמה הורים ביחד

הנה עוד כמה סעיפים נוספים הנוגעים להוצאות על הילדים שכדאי לשים לב אליהם:

1. דמי כיס, ארטיק על הדרך, קניות בדרך חזרה מבית הספר, רישומים במרכול ליד הבית ויציאות – קיבעו מדיניות ברורה בתחום הזה. מאות רבות של שקלים יוצאים מבלי שנשים לב.

 

2. ימי הולדת – רבות נכתב על הסכומים האגדיים המושקעים בימי ההולדת. הורים וילדים יחד יכולים לבצע כל הפעלה וליצור שמחה אמיתית. חברו להורים אחרים וחלקו את ההוצאה עם עוד ילד או שניים.

 

3. ספריה – לאלה מכם שהתמזל מזלם ויש להם ילדים שאוהבים לקרוא, מחירי הספרים עדיין יקרים למרות המבצעים ברשתות.

 

4. בר/בת מצווה – דנו בסוגיה הזו בכתבות שעסקו בחיסכון לקראת הוצאות צפויות. אל תתנו לאירועים המשמחים הללו להפתיע אתכם. חיסכו מדי חודש 100-300 שקלים, ותוכלו לארח את כל המשפחה מבלי להזדקק להלוואות.

 

הילדים שלנו יקרים מפז. ההוצאות עליהם מצטברות לאלפי שקלים בחודש. בחינה של סעיפי ההוצאה הללו תאפשר לחסוך גם בהם מבלי לגרוע מהם דבר.

 

הכותב הוא מנכ"ל חברת My Control העוסקת בהדרכה ובמתן ייעוץ אישי וכלכלי לפרט ולמשפחה


פורסם לראשונה 17/01/2010 17:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משא ומתן עם המורה הפרטי
צילום: Index Open
מומלצים