הפסקת חשמל: מוצרים חסכוניים באנרגיה
חברות האלקטרוניקה מתגייסות למאבק העולמי לחיסכון באנרגיה: המסכים והמעבדים החדשים שלהן זללנים הרבה פחות, וחוסכים לפחות 30% בצריכת החשמל. במקביל הן עושות כסף מפיתוח גדג'טים לפיקוח על הבזבוז. איתי שמושקוביץ מ"ידיעות אחרונות" בדק
האינפלציה במכשירים אלקטרוניים הדורשים חיבור לחשמל, או אפילו הטענה מדי פעם, הופכת בהדרגה לבעיה עולמית. הביקוש לחשמל עולה בקצב גדול ומהיר בהרבה מזה של יכולות הייצור שלו. אין בעיה לקפוץ לחנות ולרכוש עוד מסך טלוויזיה או מחשב עם תיאבון בריא לחשמל, אבל הקמה של תחנה לייצור חשמל היא עניין יקר ומורכב, שדורש הרבה זמן, כסף ובירוקרטיה.
תעשיית האלקטרוניקה העולמית נרתמת לנושא בשנים האחרונות, ומשקיעה משאבים רבים בפיתוח וייצור מכשירים חסכוניים יותר בחשמל. כמעט כל סדרה חדשה של מסכי טלוויזיה, למשל, מציגה חיסכון משמעותי לעומת הדור הקודם, ויצרניות המסכים נוהגות להציג בתערוכות שתי טלוויזיות זו לצד זו - האחת מהשנה הקודמת והשנייה חדשה, ולצידן מד צריכת חשמל, שמציג צמצום של עשרות אחוזים. גם המעבר למסכים עם נורות LED מסייע בכך.
חברת מארוול, למשל (שמחזיקה בישראל את מרכז הפיתוח הגדול ביותר שלה,( פיתחה מעבד חסכוני במיוחד, וביחד עם חברות-שותפות היא מציעה מחשבים זעירים עם צריכת חשמל נמוכה במיוחד של מספר וואטים בודדים (לעומת יותר מ100- וואט במחשב רגיל.( גם קומפיולב הישראלית פיתחה מחשב זעיר בשם ,FitPC שעל פי נתוני החברה מצמצם את צריכת החשמל ב96- אחוז. מחשב כזה מיועד, בין היתר, למוקדי שירות לקוחות ויכול לעזור לחברות ולארגונים גדולים לחסוך אלפי דולרים (או יותר) בחשבון החשמל.
אינטל הגדולה הכריזה, כי המעבדים החדשים שהשיקה באחרונה מציגים חיסכון של 30 אחוז בצריכת החשמל בהשוואה למשפחת המעבדים הקודמת. שיפור כזה משיג שתי מטרות: חיי סוללה ארוכים יותר במחשב נייד וצריכת חשמל נמוכה יותר כשמדובר במחשב שמחובר לחשמל.
מחשב הטיפים
מנכ"ל אינטל, פול אוטליני, הציג בתערוכת ,CES לפני שבוע את הבעיה במלוא חומרתה: הביקוש לחשמל בארה"ב יעלה בעשור הקרוב ב19- אחוז, בעוד שההיצע יגדל בשישה אחוזים בלבד. לדבריו, שימוש נכון בטכנולוגיה יכול לעזור לצמצם את עלויות צריכת החשמל ב31- אחוז. אוטליני הציג פיתוח נוסף של אינטל שיוכל לסייע בתחום: מעין לוח הודעות אלקטרוני המוצב על הקיר בבית, שהוא למעשה מחשב המבוסס על מעבד ATOM של החברה. המכשיר משתלב בחזון שהציג אוטליני, לפיו כמעט כל מוצר יהיה מחובר לאינטרנט. בעזרת המחשב אפשר להשאיר הודעות לשאר דיירי הבית, כולל הודעות וידיאו - ולקבל גם טיפים לגבי חיסכון בחשמל.
המכשיר שהציג אוטליני מציג את כל מכשירי החשמל שעובדים בבית, ולצידם מידע על צריכת החשמל שלהם, כולל תרגום לעלות הכספית לפי שעה או יום שימוש. בנוסף, מכיוון שמדובר למעשה במחשב המחובר לאינטרנט, לצד כל מכשיר חשמלי יהיה קישור אל עמוד מידע, שיציג הצעות למכשירים חסכוניים יותר מאותה קטגוריה. כך, למשל, אם מסך הLCD– שלכם זולל חשמל, תוכלו לקבל הצעות למסך אחר, ולצידו יוצג גם החיסכון שתציגו בצריכת חשמל, באחוזים.
אינטל רק הדגימה את יכולות המכשיר ולא מציעה אותו עדיין בתור מוצר מסחרי, אולם לפי אוטליני בעתיד ניתן יהיה למצוא מגוון דומים לו ממספר חברות. חברת Direct Energy האמריקאית כבר הציגה מכשיר דומה, בשיתוף עם ,Whirlpool בסט-ביי OpenPeak וחברות נוספות, ותבצע ניסוי רחב היקף של השירות ביוסטון בהמשך השנה. בחברה מצפים כי השירות שיציעו על גבי המכשיר יביא לצמצום של 25 אחוז בצריכת החשמל.
אינטל מצטרפת בכך למספר נכבד של חברות, אשר מציעות תוכנות וכלים שונים שמטרתם חיסכון בחשמל. גוגל מציעה בקליפורניה, פלורידה, גרמניה ואנגליה יישום בשם ,PowerMeter שמתחבר אל מוני חשמל מיוחדים ומציג על מסך המחשב מידע לגבי צריכת החשמל בבית - גרפים של הנתונים בזמן אמת, השוואה להרגלי הצריכה בעבר ועוד. מייקרוסופט מציעה בארה"ב יישום בשם ,Hohm אליו ניתן להזין נתוני צריכה באופן ידני (או להיעזר בשותפות שיצרה החברה עם כמה ספקיות שירות בארה"ב) כדי לקבל פירוט ויזואלי של צריכת החשמל וטיפים לדרכים בהן ניתן לחסוך כסף.
הינשוף החסכן
בארה"ב ניתן למצוא מתאם מיוחד בשם ,Kill A Watt שמתלבש על השקע הקיים בקיר, וכולל לצד השקע מסך קטן. לאחר שמחברים אל המתאם מכשיר חשמלי כלשהו, על המסך יופיעו נתוני הצריכה שלו, כך שניתן יהיה לקבל מושג לגבי יעילותו.
בארץ מציעה חברת מגה-טל מוצר בשם "הינשוף" - מוניטור חשמל הפועל באופן אלחוטי. הינשוף מורכב ממשדר אלחוטי הממוקם בארון החשמל ומשדר אל מקלט קטן שיושב בתוך הבית, בכל מקום שנבחר. גם הוא מציג על מסך LCD קטן את עלות החשמל בשקלים בזמן אמת, צבירה של היסטוריית העלויות, כמות קילו-וואט שנצרכה, כמה פחמן דו-חמצני פלטנו לאטמוספירה בצריכת החשמל היומיומית שלנו, ועוד. על-פי נתוני החברה, במדינות בהן משתמשים במכשיר הצליחו לקוחות לחסוך כ20- אחוז מחשבון החשמל שלהם.
באתר ואטומטר, אגב אפשר למצוא מוצר דומה.
חברת פאואר-מט הישראלית, שפיתחה משטח להטענה אלחוטית של מכשירים שונים - טלפונים סלולריים, קונסולות משחק ניידות, נגני מדיה ועוד - טוענת, כי אחד החידושים במשטח הוא חיישן אלחוטי, שבודק את מצב הסוללה, וברגע שזו התמלאה הוא מפסיק את הטעינה. בניגוד למטען רגיל של טלפון סלולרי, אשר ממשיך לצרוך חשמל גם לאחר שהסוללה של המכשיר התמלאה.
גם חברת סוני-אריקסון הודיעה לאחרונה כי במטעניה הבאים ישולב מנגנון המפסיק אוטומטית את צריכת החשמל ברגע שמסתיימת הטענת הסוללה. מדובר בחידוש שיכול להביא לחיסכון לא מבוטל: סוכנות האנרגיה העולמית דיווחה השנה, כי טעינה של גדג'טים שונים בלבד אחראית כיום ל15- אחוז מחשבון החשמל הביתי. זו אחת הסיבות למעבר לתקן חדש של מטענים לטלפונים סלולריים, בין היתר, אשר מתבססים על חיבור USB אחיד.
גם מכשירים שלא נמצאים בשימוש צורכים חשמל. מבחינתנו המדפסת לא פועלת כרגע, אבל אם נורת ההפעלה שלה דולקת, סימן שהיא מקבלת חשמל מהרשת, והדבר נכון גם לגבי מסך המחשב, הטלוויזיה ומכשירים אלקטרוניים נוספים.
ביצועים או חיסכון?
בתחום המחשבים קיימות גם תוכנות שמציגות את צריכת החשמל של המחשב עצמו ועוקבות אחרי הרגלי השימוש של בעליו, כדי להציג את החיסכון שהושג מכיבוי המסך והמחשב כשאינם בשימוש. תוכנת ,Edison למשל כוללת סט של הגדרות מוכנות מראש לצריכת החשמל, כדי לעזור לצמצם את ההוצאות - כיבוי של הכונן הקשיח, מעבר למצב המתנה ועוד.
בחלונות ויסטה ו7- קיים מנגנון דומה בלוח הבקרה של מערכת ההפעלה, שמתחשב בתבניות הצריכה של בעל המחשב - האם הוא מעדיף יותר ביצועים, או שמא עבודה במצב חסכוני, וניתן תמיד לשנות את ההגדרות. אדיסון מציגה גם את החיסכון בפליטה של פחמן דו-חמצני ובהוצאה הכספית.
חברת HP השיקה יישום דומה בשם ,Power To Change שהציג גם כן את החיסכון שהשיגו המשתמשים מכיבוי המחשב או שינוי של הגדרות צריכת החשמל. בחברה דיווחו, כי בתוך חצי שנה השתמשו ביישום מעל 30 אלף איש, אשר השיגו בעזרתו חיסכון של יותר מ94- אלף קילו-ואט לשעה והפחיתו את פליטת הפחמן לאטמוספירה בכמעט 57 טון.