שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

האיטי: 70 אלף נקברו, הוכרז על אבל לאומי

ממשלת האיטי התכנסה לראשונה מאז האסון. השרים ההמומים, שאיבדו גם הם בני משפחה וחברים, החליטו שהדגלים יורדו לחצי התורן עד 17 בפברואר. בינתיים מתמודדים האזרחים עם הבוזזים ומתפללים לאלוהים מקתדרלה שנחרבה. בבירה פורט-או-פרינס יתפרשו אלפי חיילים אמריקנים. וגם ביל קלינטון בדרך

גופותיהם של 70 אלף מקורבנות האסון הכבד שפקד את האיטי נטמנו בקברי אחים - כך אמר הלילה (ב') שר בקבינט. הממשלה הודיעה על מצב חירום שיימשך עד סוף ינואר ועל תקופת אבל לאומית של חודש, שתסתיים ב-17 בפברואר. במהלך תקופה זו, הדגלים במבני הממשלה יורדו לחצי התורן.

 

רעש האדמה בהאיטי - עדכונים אחרונים ב-ynet:

 

הקבינט של האיטי התכנס אמש לראשונה מאז רעידת האדמה החזקה שפקדה את המדינה והחריבה את עיר הבירה. השרים ההמומים, שאיבדו גם הם בני משפחה וחברים, התקבצו במעגל בחצר תחנת משטרה בפורט-או-פרינס, בניסיון ראשון לספק לעם את התחושה שיש מי שמנהיג את המדינה לאחר האסון הנורא.

 

האו"ם מנהיג את מאמצי הסיוע וצבא ארה"ב השתלט על שדה התעופה, מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון ומזכ"ל האו"ם באן קי-מון כבר הסתובבו ברחובות הבירה וניחמו את הניצולים, הפצועים והילדים הרעבים. התחושה הרווחת היא, שנשיא האיטי והממשלה הם היחידים שאינם ממלאים את תפקידם, וכעת הם מבקשים לשנות זאת.  

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ראש הממשלה ז'אן-מקס בלריב הוביל את הישיבה, שהתנהלה על כסאות פלסטיק וספסלים בחצר תחנת

המשטרה שהפכה לביתו של הנשיא רנה פרבאל, אחרי שארמונו התמוטט. שגרירי המדינות הזרות וראשי משלחת האו"ם וסוכנויות הסיוע הצטרפו לשרים, שהבטיחו כי מעתה תתקיים ישיבה במתכונת דומה פעמיים ביום.

 

שרת ההסברה, מארי לורנס ג'וסלין לסייג, הבטיחה כי "למרות שאומרים שאנחנו מגיבים לאט, אנחנו עושים את מירב המאמצים". לדבריה, "כל משרדי הממשלה קרסו. שר האוצר איבד את בתו בת ה-12, שר התיירות איבד את אביו ואמו. מפקד המשטרה איבד שניים מילדיו". לסייג סבורה כי תפקידה העיקרי של הממשלה יהיה לתאם את מאמצי הסיוע של הארגונים והמדינות ששלחו צוותים, ציוד ומזון.


הקתדרלה בפורט או-פרינס. התושבים התאספו לתפילה (צילום: AFP) 

 

פוליטיקאים בולטים וראשי ערים מגיעים לתחנת המשטרה על-מנת לשוחח עם השרים ולספר להם על המצב באזורים השונים. יועץ בכיר לנשיא אמר כי הוא מקווה שחלק מהמערכת הבנקאית תשוב לפעול ביום רביעי, אך הבהיר: "לפני שנפתח את הבנקים, אנחנו צריכים את הצבא האמריקני כדי להגן עליהם מפני גנבים".

 

שר החינוך, ג'ואל דה ז'אן פייר, הביע דאגה לתלמידים, ותהה כיצד יצליחו לחזור ללימודים לאחר שמחצית מבתי הספר במדינה קרסו וכך גם שלוש אוניברסיטאות. הוא סיפר שמשפחתו המצומצמת לא נפגעה ברעידה, אך כינה את האסון "טרגדיה משותפת לכל משפחת האיטי".

 

"הרעידה היא רצון האל" 

בפורט-או-פרינס, שהפכה לגהנום עלי אדמות, התאספו אתמול התושבים לתפילות ומיסות יום ראשון. כשברקע קולות הירי של כנופיות הבוזזים, קולות הבכי של הפצועים ורעשי החילוץ ממבנים שקרסו, הגיעו התושבים לכנסיות ברחבי העיר והודו לאלוהים על כך שנשארו בחיים, למרות שרובם הגדול עדיין מחכה למזון ומי שתייה.

 

הכומר אריק טוסיינט, שהוביל את התפילה בכנסייה הרוסה עם חלונות מנופצים, אמר למאמינים: "למה להודות לאלוהים? כי אנחנו כאן. אנחנו מודים לאל. מה שקרה לנו הוא רצון האל, אנחנו בידיים שלו עכשיו".


חיילים אמריקנים מחלצים ילד. אלפים נוספים בדרך (צילום: AFP)

 

תושבי פורט-או-פרינס, שמתמודדים כמעט ללא סיוע משטרתי עם גנבים ונאלצים לשרוף את גופות יקיריהם שאינן מפונות מהרחובות, לא זכו עדיין לנאום ממלכתי של הנשיא פרבאל, ונראה שהאמונה היא כל שנותר להם.

 

בקתדרלה החרבה של העיר, התאספו נשים מבוגרות שהתפללו להתערבות אלוהית. לא הרחק משם התקבצו מאות מול שורת חנויות שניזוקה ברעידה ולקחו מכל הבא ליד - ארגזים של משחת שיניים, ניירות מכתבים, בגדי ילדים. במקומות אחרים שילמו בוזזים בחייהם, כאשרו הוצאו להורג על-ידי תושבים שהיכו אותם למוות. שניים מהם הושארו למות ברחוב, וכל הסובבים הסכימו שהם נענשו על מעשיהם.

 

קלינטון בדרך, החיילים גם

קצין אמריקני שמפקד על מאמצי הסיוע של ממשלת ארה"ב הזהיר כי האלימות הגוברת מקשה על צוותי הסיוע ומאטה את קצב הגעת הציוד והמזון. גנרל קן קין, אמר כי השבת הביטחון לרחובות תהיה אחת המשימות העיקריות של אלפי החיילים האמריקנים במדינה. עד סוף היום צפוי להגיע מספרם של החיילים האמריקנים בהאיטי ל-12 אלף, והם יצטרפו ליותר מ-9,000 חיילי כוח שמירת השלום של האו"ם, שהתקשו להתמודד עם האסון, שפגע גם בחבריהם.

 

הנשיא אובמה אישר לגייס אנשי מילואים של הצבא האמריקני לעבודות הסיוע בהאיטי. מהבית הלבן נמסר כי כי הוראתו של אובמה מאפשרת למשרד ההגנה ולמשרד לביטחון פנים לגייס אנשי רפואה ויחידה של משמר החופים. הודגש כי השימוש באנשי המילואים ייעשה באופן מוגבל.

 

מזכ"ל האו"ם, שביקר במטה כוח האו"ם שהתמוטט על יושביו, אמר כי הוא "נושא מסר של תקווה לסיוע שבדרך". הוא ציין כי אנשי האו"ם מספקים מזון ל-40 אלף בני אדם מדי יום,

והעריך שתוך חודש יגיע מספר האנשים שניזונים מסיוע של האו"ם לשני מיליון. דקות אחדות לאחר שעזב את המקום חילצו הצוותים עובד מדנמרק, ששרד ימים ארוכים תחת ההריסות.

 

בתוך כך, הודיעה קנדה כי ב-25 בינואר תתקיים במונטריאול ועידת תרומות, בהשתתפות מזכירת המדינה האמריקנית וראש ממשלת האיטי. הכספים יוקדשו לשיקום המדינה.

 

היום יגיע להאיטי נשיא ארה"ב לשעבר, ביל קלינטון, שמכהן כשליח המיוחד למדינה, והתגייס יחד עם ממשיכו ג'ורג' בוש למאמצי גיוס הכספים לנפגעי רעש האדמה. הוא צפוי להיפגש עם מנהיגי המדינה ועם ניצולים. "כשליח מיוחד של האו"ם להאיטי אני מרגיש מחויב לעם וחש שעלי לבקר במקום ולהבטיח שהסיוע והתיאום בין הגופים ממשיכים", אמר קלינטון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כאוס ברחובות, מקווים לסדר
צילום: AP
הנשיא לא עונה, פונים לאלוהים
צילום: רויטרס
באן בהריסות מטה האו"ם
צילום: AFP
ברק אובמה ג'ורג' בוש ביל קלינטון האיטי
צילום: רויטרס
מומלצים