שתף קטע נבחר

 

בעל חשבון הבנק "בלתי כשיר"? בת הזוג בבעיה

מחלה או נכות בה לקה בעל חשבון בבנק, שהובילה להגדרתו כ"פסול דין", עשויה ליצור בעיות רבות לבת הזוג הנהנית מאותו חשבון. לרוב הבנקים אינם מאפשרים הוצאת כספים מהחשבון כאשר מונה אפוטרופוס, ללא אישור של בית המשפט. עו"ד נורית פיש: עם קצת רצון מצד הבנקים, אפשר יהיה להקדים תרופה למכה

זוגות רבים מנהלים חשבון בנק משותף כשזכות החתימה ניתנת לכל אחד מהם תחת ההגדרה: ו/או, כלומר חתימת כל אחד מבני הזוג מחייבת. אולם הבנקים מכבדים חתימת אחד הצדדים, כל עוד הכל מתנהל על מי מנוחות. כאשר פורץ ,חלילה, סכסוך בין הצדדים, הכללים משתנים. כשאחד מבני הזוג עושה פעולה חריגה של הוצאת סכום המרוקן את החשבון או משנה את יתרתו באופן קיצוני, מנהל הבנק יכול לעצור את הוצאת הכספים על ידי אחד הצדדים.

 

לדברי עו"ד נורית פיש, מומחית לדיני משפחה וירושות, לבנק אין ממש סמכות לעשות זאת, אולם אלו הנהלים הקיימים על פי כללי הבנק. אך האקטיביות של הבנק חמורה יותר כאשר אחד מבני הזוג נעשה חסוי על פי המינוח המשפטי - מצב בו מאבד בן הזוג מכושרו המנטלי. לרוב, מדובר בבני זוג מבוגרים שאחד מהם לקה במחלה כלשהי או נעשה דמנטי ומונה לו אפוטרופוס. במרבית המקרים בן או בת הזוג, גם הוא זקן ולכן ממנים אפוטרופוס (מקרב הילדים או זר).

 

לעיתים קורה כי חשבון הבנק מתנהל רק על שמו של אחד מבני הזוג ואלה שחיי הזוגיות שלהם תקינים כל השנים ושוררת ביניהם מערכת יחסי אמון, אינם מודעים לגזירה שתיפול עליהם כאשר קרה ובן הזוג שעל שמו מתנהל החשבון חולה באופן המצריך מינוי אפוטרופוס והכרזתו כפסול דין. בן/בת הזוג נותר ללא אפשרויות קיום (בהנחה שכל הכספים המשותפים מופקדים באותו חשבון).

 

כיצד זה ייתכן? "מרגע שמונה אפוטרופוס, הבנק עוצר את החשבון ואין יוצא ואין בא. לא משנה כמה כספים צברתם, לא משנה שחשבון הבנק המשותף הוא המקור היחיד לקיום בן או בת הזוג שלא מונה לו אפוטרופוס" מסבירה עו"ד פיש. לדבריה, קיימים פתרונות, אך הם עולים כסף וכרוכים בזמן - מציאות בעייתית ביותר למי שזקוק לתזרים מזומנים.

 

כך לדוגמה גבר המפרנס את אשתו מפנסיה אותה הוא מקבל, המועברת לחשבון המשותף. מרגע מינוי אפוטרופוס לבעל, לא מאפשרים לאישה לפעול בחשבון, אלא דורשים ממנה להפריד את החשבונות. גם אם יש בחשבון סכומים מהם יכולה להתקיים, לא מאפשרים לה לבצע כל פעולה בחשבון לשם הפרדתו, אלא שולחים אותה לבית המשפט לקבל הוראות. במקרה זה, לא עוזרת העובדה שמדובר בחשבון בנק משותף, או כזה הרשום על שם אחד מבני הזוג.

 

יש לציין כי מינוי אפוטרופוס לחשבון אינו דבר נדיר. ברגע שאדם מגיע למצב בו הוא מוגדר כ"אינו כשיר", מפגש עם הרשויות (כגון צורך בחתימה על טופס רשמי) או דרישה של אחד מבני המשפחה, יכולים להביא למינוי אפטרופוס, הכפוף לאפוטרופוס הכללי. 

 

לעיתים רחוקות ניתן להגיע להסכמה עם הבנק

"אפשר אולי להבין את התנהלות הבנקים כשמדובר בחשבון שהוא על שם אחד מבני הזוג. אך במקרה של חשבון משותף האם לא ברור שכל אחד מבני הזוג הוא בעלים במחצית מהכספים? הרי יש הנחה, הניתנת אמנם לסתירה, שכסף בחשבון משותף שייך לבעליו בחלקים שווים" טוענת פיש.

 

פיש מביאה דוגמה מנסיונה: בני זוג קשישים המתקיימים מפנסיה מגרמניה וקצבאות המוסד לביטוח לאומי, המופקדים לחשבון המשותף. במקרה זה, הבנק הורה על הפסקת פעילותה של האישה בחשבון, לאחר שבתם של הצדדים מונתה כאפוטרופוס לאביה. "הודעה על החלפת מספר החשבון אליו יפקידו הגרמנים את כספי הפנסיה של האישה, הוא כמעט בלתי אפשרי לאור כמות הניירת ואי הנוחות שתגרם לאותה קשישה".

 

במקרה אחר הגישה עו"ד פיש בקשה לבית המשפט לאשר לאפוטרופוס שמונה לבעל, להעביר לאשתו מהכספים אותם הוא מקבל (רנטה ופנסיה), לחשבון שנפתח על שמה כדי לאפשר לה להמשיך להתקיים בכבוד.

 

"הבנקים עומדים כחומה בצורה ומתנגדים לכל מהלך של הקצאת חלק מהמשאבים לטובת האישה ואינם מוכנים לשום צעד בלא קבלת צו בית משפט" טוענת פיש.

 

עם זאת, מציינת פיש, לעיתים ניתן להגיע להסכמה עם הבנק. כך באחד המקרים, לאחר מאמצים מרובים הצליחו לשכנע את הבנק להסכים לכך שהחשבון המשותף יישאר רשום על שם שני בני הזוג, אך האישה לא תפעל בחשבון, ותפתח חשבון חדש על שמה באותו סניף. "הפנסיה שהיא מקבלת, אשר בקלות ניתן לאתרה מבין שתי הפנסיות שנכנסות לחשבון, מועברת בהוראת קבע לחשבון החדש שנפתח על שמה. אך לא כל האנשים מקבלים פנסיה מגרמניה ומצליחים להתפרנס ממשאביהם שלהם".

 

אם הבנקים ירצו, אפשר לפתור את הבעיה

כאמור, במרבית המקרים לא ניתן לפתור את הבעיה מול הבנק. "התוצאה היא בלתי נסבלת. זוג קשיש (בדרך כלל זה הגיל בו יש צורך למנות אפוטרופוס), שחי כל חייו בלי מחלוקות ומאבקים משפטיים, מוצא עצמו נשלח להסדיר מערכת יחסים כלכלית בבית משפט רק בשל העובדה שהאחד מהם חלה ונזקק למינוי אפוטרופוס".

 

"זוהי תוצאה שהדעת אינה סובלת, בעצם כל זוג המאריך ימים גם אם חי בהרמוניה מוחלטת, מוצא עצמו מי שנותר במלוא חושיו נאלץ לכתת רגליו ולהגיש בקשות לבית משפט שיאשר לבן או בת הזוג להוציא כספים מחשבון השייך לו או לה, כדי לאפשר קיום בכבוד".

 

למרות המורכבות, טוענת עו"ד פיש כי קיים פתרון קל למניעת סיטואציות כאלה. "כמו שכיום בדפי פתיחת חשבון בנק יש להוסיף טופס "סעיף אריכות ימים" כדי שניתן יהיה לקיים חשבון בנק על ידי הנותר בחיים במקרה פטירת אחד מהם, הבנקים יכולים להוסיף עוד טופס בדפי פתיחת החשבון ובו שני בני הזוג ימסרו הוראה לבנק כי במקרה של גריעה בכשרו של אחד מהם ומינוי אפוטרופוס, יחולק החשבון. כך תחסך הפניה לבית המשפט בכל פעם שמישהו מבני הזוג נקלע למצב של חוסר כשירות".

פורסם לראשונה 18/01/2010 20:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קצת רצון טוב מצד הבנקים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
עו"ד נורית פיש
צילום: עפרה שלו
מומלצים