שתף קטע נבחר

 

קופים לא מפחדים מחשבון

מחקר חדש מגלה שקופים לא רק זוללים בננות אלא גם מסוגלים לספור אותן. החשיבה המתמטית המופשטת התפתחה במהלך האבולוציה ונועדה לעזור להם להעריך את גודל הסכנה

קבוצת חוקרים מגרמניה גילתה כי קופים (Monkeys) יכולים לחשב נקודות שהוקרנו על מסך ולקבוע אם מספרן עולה או יורד. כמו כן, הם הראו כי בהסתמך על מידע זה קופים מסוגלים לקבל בחירות מושכלות - כך מדווח "הדיילי טלגרף".

 

פרופ' אנדראס נידר, מי שהוביל את הניסוי באוניברסיטת טיבינגן שבגרמניה, ציין כי הממצאים מראים כי חשבון בסיסי הוא ככל הנראה חלק מובנה מהתהליך האבולוציוני: "מדובר בצורה פרימיטיבית של חשבון שאנו סבורים שיש לה יתרון הישרדותי. זה מקנה לקופים יתרון בולט בחיפוש אחר מזון משום שאז הם יכולים לבחור בעץ שמכיל יותר גרגירים".

 

פרופ' נידר הוסיף כי "ישנה חשיבות גם לכך שהקוף יידע לחשב את מספר החברים בקבוצה החברתית אליה הוא משתייך, על מנת שיוכל להשוות עם המספר בקבוצה המתחרה. כך הוא יחליט אם לסגת או לתקוף".

 

במסגרת המחקר, שהתפרסם ב"רשומות האקדמיה הלאומית למדעים" של ארה"ב, אומנו הקופים מראש כך שיוכלו לזהות נקודות על גבי מסך שהוצב מולם, ולהשוות את מספרן עם קבוצת הנקודות העוקבת שהופיעה לאחר מכן. הנקודות הוצגו לקופים לעיתים באורח מסודר ולפעמים באופן אקראי על מנת למנוע מהם לשנן אותן ובכך להטות את תוצאות הניסוי.

 

במהלך הניסוי עצמו האירו החוקרים על הקופים בשני צבעים: כשהקרינו עליהם אור אדום היה עליהם למשוך בידית אם מספר הנקודות שבקבוצה השנייה היה גבוה מזה שבקבוצה הראשונה. כאשר האירו עליהם באור כחול הם נדרשו למשוך בידית רק בתנאי שהופיעו פחות נקודות.

 

הקופים, שתוגמלו במים או בתפוחים על כל תשובה נכונה, בחרו בפיתרון הנכון בלמעלה מ-90 אחוז מהמקרים: "הממצאים מצביעים על כך שהקופים הבינו את העיקרון המתמטי הבסיסי ללא התחשבות בערך המספרי של הדוגמאות שהוצגו. הם הצליחו ללמוד כלל מתמטי מופשט".

 

מעט מאוד ידוע על האופן בו המוח עורך חישובים מתמטיים, ועל כן החוקרים לא הסתפקו במידע זה, אלא גם סרקו את הפעילות העצבית של הקופים במהלך הניסוי, בעיקר באזור ה- Lateral Prefrontal Cortex המצוי בקדמת המוח. הם בחרו באזור זה משום שניסויים קודמים ב-fMRI הראו כי הוא האחראי לפעילות האריתמטית גם אצל בני אדם.

 

מניתוח הממצאים התברר כי מרבית הנוירונים שנדגמו היו מעורבים ביישום של החוקים המתמטיים, ולא בקבלה או בהחזקה של המידע החושי. החוקרים סיכמו כי ממצא זה מצריך פיתוח מודל מיוחד שיסביר כיצד המידע שמגיע אל הקופים מקודד במוח, ומניע פעולות מובחנות כגון קליטה של אינפורמציה, זיכרון והוצאת המידע החוצה כפלט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כמה בננות זה יוצא?
צילום: רויטרס
מומלצים