כשמתחילים לאבד שיער: 2 הטיפולים שעובדים
כמו כמעט 50% מהגברים בעולם, סביר להניח שגם אייל גולן התפלץ כשגילה את שערו הולך ונעלם. וכמו כולם, גם הוא חיפש פתרונות שונים ומשונים לפני שנכנע לסכין הגילוח. "24 שעות" של "ידיעות אחרונות" סוקר את הפתרונות ואיך מתמודדים עם רוחות השערה
זה מכה כשלכת ביום אביבי. קווצת שיער על הכרית או על המסרק, מפרצים קטנים שמרחיבים את שטח השיפוט של המצח, אזור דמדומים חלק בקודקוד. "זה אחד מהרגעים היחידים בחיים שבאמת התחשק לי פשוט לבכות כמו תינוק," מספר איתי (28) מרמת גן על הרגע הנורא, לפני שלוש שנים. סביר להניח שגם לאייל גולן עברה בראש, או לפחות בפדחת, מחשבה דומה.
שני הטיפולים שכן מצליחים
על פי מחקרים שונים, 50-40 אחוז מהגברים בעולם יסבלו במהלך חייהם מקרחת. "בקרב גברים רבים מתחילה ההתקרחות כבר בגיל 18 בצורת מפרצים, ולאלט לאט היא מתקדמת לעבר מרכז הראש," מסביר ד"ר יוסף שירי, מומחה
לרפואת עור בשירותי בריאות כללית תל אביב. בשנים האחרונות עולה שכיחות התופעה וגיל המתקרחים הולך ופוחת. המומחים גורסים כי הסיבה, מעבר לגנטיקה, נעוצה גם באכילת מזון שמכיל מרכיבים מעובדים, מוצרי חלב עם הורמונים ובשרים שמכילים תוספות שונות.
למרות הפתרונות המתרבים, טוען ד"ר שירי, רק שני טיפולים מצליחים באמת להאט את הנשירה: "חומר פעיל הנקרא פינסטריד שבולם את ההתקרחות, וספריי בשם מינוקסידיל שמתיזים על הקרקפת באופן קבוע." לדבריו, על כל פתרון של הרפואה הקונבנציונלית יש מאות ואלפי "פתרונות" באינטרנט. "אני מציע למטופלים שלי לא להתפתות לשום דבר כזה," הוא אומר. "גם כל החפיפות והקונדישנר לא משפיעים. השערה עשויה מחומר מת ולכן לא משנה מה עושים בחוץ. השתלת שיער היא תהליך כירורגי מאוד יקר שלא מיועד לצעירים אלא לאנשים אחרי גיל 45 שהקרחת אצלם התייצבה."
לטעת ד"ר חן נרדי, מטפל אישי וזוגי ומנחה קבוצות גברים, על הקרחת של הגבר הישראלי רוקדים כיום שלושה גורמים עיקריים: "הגורם הראשון הוא הפחדים המגדריים שלנו. רובנו עדיין שבויים בתפיסה שלהיות גבר זה אומר להסתובב עם רעמת שיער, ואילו לאבד את השיער זה במידה מסוימת לאבד את הגבריות. הגורם השני הוא אופנות שמושפעות מאייקונים כמו ברוס וויליס ואייל גולן, שמקדמים את הקרחת והופכים אותה לתופעה רלוונטית. ואילו הגורם השלישי מתייחס לתעשיית היופי, שמשכנעת אותנו כמה שערות צריכות להיות לנו והיכן."
"התקרחות דווקא מסמלת יותר גבריות"
לטענת נרדי ההתייחסות הרגישה של הגבר הישראלי לקרחת נובעת מאתוס הגבריות שאומר "אני חסין מפני הגיל, המחלות ושחיקת היופי." לדבריו",כאשר ההנחה הזאת מתנפצת בגלל גורמים כמו החלשות הזקפה או אובדן השיער, גברים רבים
נכנסים לפאניקה ונוטים להתמודד עם התופעה בשלוש גישות: הסתרת הפגם; התמקדות בו והפיכתו לסמל; והתמודדות איתו.
"גברים מאוד מפחדים מהידלדלות השיער, ויש כאלו שאני מציע להם לגלח את כל הראש כשמתחילים סימני ההתקרחות והם לוקחים את זה מאוד קשה," אומר מעצב השיער אבי פדידה ללוריאל פרופסיונל".רובם פשוט תופסים את עצמם כעירומים ומפוחדים ללא שיער."
לדברי פדידה, במהלך הקריירה הוא נתקל באינספור הצעות משונות ממתקרחים שמוכנים לעשות הכל כדי לשמר את השיער שלראשם. "אנשים מוכנים ללכת ממש רחוק בשביל לא להיות קירחים," הוא אומר. "יש גם את כל המלווים בחיסכון שהשיער נעמד להם ברוח כמו אנטנה ואני מנסה להסביר להם שזה נראה מגוחך. הרבה אנשים מוכנים לעשות כל מיני טיפולים, לקחת כדורים שעלולים לפגוע בזקפה."
ד"ר אבי טלרנט, פסיכיאטר ופסיכותרפיסט, ממהר להציע זווית הסתכלות נוספת על התופעה. "מעולם לא ליוויתי מטופל שלא
יכול היה להתמודד עם תופעת ההתקרחות," הוא אומר. "אני חושב שהיום כולם כבר יודעים שהתקרחות בגיל צעיר קשורה לרמות גבוהות של טסטוסטרון בגוף והיא דווקא מסמלת יותר גבריות מגברים אחרים. צריך גם להפריד בין התקרחות לקרחת. התקרחות בגיל צעיר לא מעידה על הזדקנות, אבל כשהיא מופיעה בגיל 40 היא מעידה על הזדקנות וקשה יותר לעיכול."
כדי להקל על מטופליו, ואולי גם על הקוראים המתקרחים, מבקש טלרנט לנפץ את המיתוסים הקשורים להתקרחות. "הגיע הזמן לשאול האם אנחנו לא מתעסקים במיתוס שמשון הגיבור שאיבד את הרלוונטיות שלו," הוא אומר, ועל הדרך מנפק הסבר ביזארי משהו: "אנחנו עשינו את הקישור לזה שגזזו את שערותיו של שמשון לבין זה שהוא איבד את כוחותיו, והגיע הזמן להיפרד מהאגדה הזאת. בסך הכל, בסופו של דבר גבר קירח נראה אפילו קצת כמו סמל פאלי ויש בזה משהו מאוד גברי ויפה בעיניי."