אמ"ן: טורקיה מבחינתה לא צריכה את קרבתנו
האלוף ידלין התייחס לגל העכור ביחסים עם טורקיה בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת: "עדיין קיימים נושאים אסטרטגים משותפים בין ישראל לטורקיה, אבל זו לא אותה קרבה אסטרטגית". עוד אמר: "בגלל שישראל אינה סובלת באחרונה מטרור, יותר קל לקהילה הבינלאומית לבוא בטענות נגד פעילותה הביטחונית"
"מעבר למתיחות נקודתית צריך להבין שההתרחקות היא יותר מהותית והיא קשורה לנושאים אסטרטגים ואינטרסים משותפים שהיו בין ישראל לטורקיה". כך אמר היום (ד') ראש אמ"ן, האלוף עמוס ידלין, בסקירתו בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת.
בדבריו, שכללו התייחסות למגוון נושאים ביטחוניים ומודיעיניים, הוקדש פרק ליחסים המתוחים לאחרונה בין ירושלים ואנקרה. "עדיין קיימים נושאים
אסטרטגיים משותפים בין ישראל לטורקיה, אבל זו לא אותה קרבה אסטרטגית שהייתה בעבר בין ישראל לטורקיה", אמר.
הוא לא התייחס בדבריו לתקרית ההשפלה של השגריר הטורקי, אך ציין מדוע רצתה אנקרה בקרבתה של ישראל בעבר. "בעבר היו על פי טורקיה אינטרסים משותפים שחיזקו את הקשר בינינו. כך לדוגמא, בשנות ה-90 הטורקים ראו בסוריה אויב. כלומר, היה אויב משותף. היו אינטרסים משותפים. אולם במהלך השנים הסוגיות בין סוריה לטורקיה נפתרו וטורקיה כבר לא צריכה מבחינתה את קרבתה של ישראל".
הוא אמר עוד: "בעבר היה להם אינטרס להבטיח את גבולם מול סוריה, לכן היחסים עם ישראל היו חזקים. בעבר טורקיה שאפה להתקרב למערב, מעבר להתקבלות לנאט"ו. הם רצו להיות חלק מהשוק האירופי והם חשבו שהיחסים עם ישראל יקדמו אותם גם בשוק האמריקני. הם קיבלו כתף קרה מהאירופים ולא הצליחו להשיג את מה שהם ביקשו. לאור זאת - הם שינו את מדיניותם והם נמצאים כרגע בתהליך יסודי מבחינתם של התרחקות מהתפיסה החילונית".
"השעון הטכנולוגי האיראני ממשיך לתקתק"
ומה באשר לחזית האיראנית? ראש אמ"ן התריע בין היתר כי תוכנית הגרעין של איראן ממשיכה להתקדם: "איראן הכשילה את ההידברות, והקהילה הבינלאומית נערכת כעת למהלך של סנקציות. אולם כרגע, כל עוד איראן אינה נמצאת תחת לחץ כבד, היא לא רואה צורך לוותר על סוגיית המהות שלה. היא ממשיכה להתקדם בתוכניתה הגרעינית".
ככל הידוע, בחזית הבינלאומית, לא חלה בשבועות האחרונים התקדמות במישור האיראני. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמנם אמרה אתמול כי אם תגובתה של איראן לא תשתנה, המעצמות יעבדו על "חבילת סנקציות מקיפה", אך החלטות מעשיות טרם התקבלו. גורמים דיפלומטיים העריכו כמה פעמים בתקופה האחרונה כי חבילת סנקציות חדשה תובא לאישור מועצת הביטחון בחודש פברואר.
על ההתקדמות בתוכנית הגרעין של איראן, הוא סיפר: "השעון הטכנולוגי האיראני, לקידום תוכנית הגרעין, ממשיך לתקתק בקצב של מספר ק"ג בכל יום. הם מעשירים אורניום ברמה נמוכה, וממשיכים לקדם את התוכנית הגרעינית במסלול רחב. הם גם מתקדמים במסלול הצבאי, שהוא מסלול חשאי. נשיא איראן הכריז לאחרונה באחת מהופעותיו הפומביות שיש בדעתם לבנות עוד 10 מתקנים נוספים להעשרה, אולם אין כרגע עדויות בשטח. עם זאת, עלינו לקבל ברצינות את דברי הנשיא".
למרות זאת, אמר האלוף ידלין, שאיראן אינה צריכים מתקנים נוספים. "בכדי להעמיק ולהאיץ את תוכנית העשרה שלהם, הם אינם זקוקים למתקני העשרה נוספים. מספיק להם להציב במתקנים הקיימים צנטריפוגות מסוג מתקדם, והם עוסקים בפיתוח צנטריפוגות כאלה, ואין צורך דווקא להוסיף מתקנים נוספים".
על המהומות באיראן, אמר ראש אמ"ן: "המהומות לא שכחו, והן שבות ומתפרצות סביב תאריכים סמליים. המשטר מצליח להשתלט על אירועי המחאה, אך הוא גם נערך להפעלת כוח משמעותי יותר כנגד האופוזיציה. איראן ממשיכה לתמוך ולחזק את כל מחנות ההתנגדות והיא מייצאת אידיאולוגיה, נשק, דוקטרינת לחימה, אימונים וכסף, בים ביבשה ובאוויר, לסוריה, עזה, סודן ותימן. הם מחזקים את מי שהם חושבים שצריך לחזק". על סוריה, הוא אמר: "סוריה נהנית משיפור מתמיד בזירה הבינלאומית במעמדה".
"חיזבאללה עדיין מתכוון לנקום"
בדבריו, הוא התייחס לאיומים יותר קרובים על ישראל. "חיזבאללה מרוסן בשל ההרתעה הישראלית, בשל מעורבותו בפוליטיקה הלבנונית, והוא יודע שמלחמה עם ישראל היא כרגע לא פופולרית. הוא משמש כראש חץ של האיראנים בדרום לבנון, והוא גם נתון להורותיו. אולם הוא לא הזניח את נושא נקמת מורנייה, ועל פי תפיסתו, הוא מחויב לנקום. הוא נכשל מספר פעמים בניסיון לנקום, למשל במצרים ובאזרבייג’ן".
לדבריו, גם ישראלים ויהודים ברחבי העולם מהווים מטרה לארגון הטרור הלבנוני. "גם הג'יאהד העולמי וגם חיזבאללה רואים בישראלים וביהודים מטרות מועדפות לפיגוע. להערכת אמ"ן חיזבאללה ינסה לנקום את מות מורנייה במקום רחוק מגבול הצפון, בכדי לחמם את הגבול, אבל הוא מחפש פיגוע מאוד סימטרי: כלומר לפגוע באישיות בכירה ישראלית, לעומת אלקעידה והג'יאהד העולמי שמחפש לבצע פיגוע כמותי שיעשה רושם גדול".
ראש אמ"ן התייחס בדיון גם למישור הפלסטיני: "הרשות הפלסטינית מעדיפה לקדם את התהליך המדיני, אך דבקה בדרישותיה לתנאי הפתיחה של המו"מ מול ישראל, שהם הקפאת הבנייה גם בירושלים, חידוש המו"מ מהמקום בו הופסק בתקופת אולמרט, ועקרונות מנחים נוספים שתואמים את עמדתם. בראייתם של סלאם פיאד ואבו מאזן - על הקהילה הבינלאומית לכפות על ישראל עיקרי ההסכם קודם לכניסה למו"מ".
ראש אמ"ן הדגיש כי הרשות "מעודדת שיח בזירה הבינלאומית המאתגר את הלגיטימציה של מדינת ישראל ופעולותיה. הפרדוקס במצב הנוכחי הוא שאחד הגורמים הראשיים המאפשר שיח בנושא הלגיטימציה של מדינת ישראל הוא הצלחה של ישראל בהפסקת הטרור.
למה הכוונה? שבעולם קיימת נטייה טבעית לעמוד בצד מי שנתפס כחלש, והעובדה שישראל אינה סובלת לאחרונה מטרור או מאיום צבאי מיידי, מקלה על הקהילה הבינלאומית לקבל ביתר קלות טענות כנגד הפעילות הביטחונית של ישראל".
עם זאת, הוסיף ראש אמ"ן כי בשטחים שבשליטתה בגדה המערבית, הרשות נלחמת בחמאס. לדבריו, היא עושה זאת "לא בגלל אהבת ישראל, אלא לצרכיה הפנימיים. הם לא רוצים למצוא את עצמם במצב כפי שהפתח מצא את עצמו ברצועת עזה".
למרות זאת, הוא מעריך כי חמאס ינסה לבצע פיגועים מהגדה. "החמאס, למרות שהוא מדוכא, מנסה להוציא פיגוע ביהודה ושומרון נגד ישראל - כי הם יודעים שזה יביא להקשחת העמדה הישראלית ביהודה ושומרון".