כספים ופטורים: כל הזכויות שמגיעות לחולי סוכרת
סוכרת, מחלה סבוכה המצריכה התמודדות עם סיבוכים פוטנציאלים רבים, היא מחלה המוכרת על-ידי ביטוח לאומי, וכמובן גם על-ידי חברות הביטוח וקרנות הפנסיה. אילו זכויות מגיעות לכם מכל אחד מהמוסדות? המדריך המלא לזכויות החולה - כתבה שנייה בסדרה
מעבר לטיפול היומיומי שהיא מחייבת מבחינת תזונה ואיזון רמת הסוכר, מחלת הסוכרת עלולה לגרום לסיבוכים ניכרים, היכולים לבוא לידי ביטוי בהפרשה מוגברת של חלבון בשתן, פגיעה בכליות, פגיעה בעיניים, גיעה בכלי הדם הלבביים (כליליים) וכלי הדם הפריפריים (גפיים), או פגיעה עצבית נוירולוגית המדווחת כתחושת נימול/הירדמות בקרב הלוקים בה. בחלק מהסיבוכים לא ניתן לטפל ולכן לרוב אין מאמץ לאתר את הפגיעה. המשמעות היא שאנשים החולים
בסוכרת לא תמיד מודעים למכלול התוצאות של המחלה, וכפועל יוצא מכך - אינם מממשים את זכויותיהם מול הגורמים השונים.
הסוכרת מוכרת על ידי המוסד לביטוח לאומי ומופיעה בתקנות לקביעת אחוזי נכות שנעים מ-0% ועד 100% בהתאם למידת חומרתה. זו נקבעת על פי רמות האיזון של ערכי הסוכר, הטיפול שהיא מחייבת (דיאטה, תרופות, אינסולין בזריקות או משאבה) והסיבוכים שלהם היא גורמת.
לפי תקנות המוסד לביטוח לאומי, סוכרת שבעקבותיה הופיע סיבוך אחד או יותר תקנה לחולה נכות בשיעור 65%. רופאי המוסד לביטוח לאומי נוטים להפריד בין הסוכרת לבין סיבוכיה, ולכן הנכות המשוקללת הסופית בהכרח נמוכה מ-65%.
מקצבה ועד פטור
- חולי סוכרת יהיו זכאים לקצבת נכות כללית אם מחלתם מגבילה את כושר ההשתכרות שלהם.
- זכויות נוספות שמגיעות לחולי סוכרת מעוגנות במסגרת תביעות מול חברות הביטוח, לבעלי פוליסות הכוללות כיסוי בגין אובדן כושר עבודה. על-פי כיסוי זה, אם נפגע כושר השתכרותו של המבוטח עקב הסוכרת, הוא יהיה זכאי לקבל קצבה חודשית בגובה הסכום הנקוב בפוליסה ושאינו עולה על 75% משכרו הממוצע.
- חולי סוכרת יהיו זכאים לפנסיית נכות במקרה של אובדן כושר עבודה חלקי או מלא, וזאת לאחר שמיצו את ימי המחלה
הצבורים לטובתם במקום העבודה. פנסיית נכות משולמת לנכה שטרם הגיע לגיל הפרישה ובזמן קבלת הפנסיה הוא ממשיך לצבור את זכויותיו לפנסיית הזקנה.
- חולי סוכרת יהיו זכאים לפטור מתשלום מס הכנסה במידה שדרגת נכותם היא מעל 90%. דרגת הנכות כאמור תושפע מהסיבוכים שלהם גרמה הסוכרת. נכון להיום, מאוד קשה לחולי סוכרת לקבל פטור ממס, זאת בשל מה שמכנים במרכז למימוש זכויות רפואיות "חישוב הלקוי של אחוזי הנכות". בג"צ בנושא הוגש לאחרונה על-ידי המרכז.
עצות מעשיות:
- הורים לילדים הסובלים מסוכרת נעורים זכאים במקרים מסוימים לקבל גמלת ילד נכה, בעיקר בסמוך לגילוי המחלה והתחלת הטיפול בה.
- במצבים שבהם סיבוכי המחלה מוגדרים כקשים (טיפל בדיאליזה עקב אי ספיקת כליות, טיפול בכיבים עקב רגל סוכרתית, אי ספיקת לב ועוד'), יהיו לעיתים זכאויות נוספות כגון גמלה לשירותים מיוחדים ו/או גמלת סיעוד.
יועצת לכתבה: לבנת פורן, מנכ"ל המרכז למימוש זכויות רפואיות