שתף קטע נבחר
 

שאריות או לא להיות: דרכים לניצול נכון של מזון

מחקר חדש מראה שהאמריקנים זורקים לפח כ-50% מהאוכל שלהם, וגם בישראל לא חסר בזבוז. פיליס גלזר עם עשרה טיפים שיעזרו לכם לעשות שימוש בשאריות במקום לזרוק אותן לפח. ויש גם מתכון למרק עגבניות מהיר ולקרוטונים ביתיים

מחקר שנערך באוניברסיטת אריזונה מראה שאמריקנים מבזבזים כ-50% מהאוכל שלהם, בעלות של כ-100 מליארד דולר. ירקות ופירות נרקבים בשדות כאשר מחירי השוק נמוכים ולחקלאים לא כדאי לקטוף אותם. ירקות ופירות רבים נרקבים בסופרמרקטים כי הם כבר לא נראים טוב ואף אחד לא רוצה לקנות אותם ומזון רב נזרק במסעדות, לאחר שהוא עומד מתחת למנורות חימום במסעדות למזון מהיר.

 

 בבית האמריקנים זורקים לפח כ-14% מהמזון הקנוי, כולל שאריות של מזון מהיר ומתועש, בנוסף למוצרים שעברו את התאריך האחרון לשיווק. משפחה ממוצעת של 4 נפשות זורקת לפחות 600$ של בשר, ירקות, פירות וכו' מדי שנה.

 

גם אצלנו מבזבזים טונות של מזון כל שנה, בחוץ וגם בבית. אך אם נדע למלא את הצלחת לפי הקיבה ולא לפי העיניים, נלמד איך לנצל שאריות ונעשה קניות נבונות של חומרי גלם ולא מוצרי נוחות, נוכל לחסוך כסף וגם לתרום לאיכות הסביבה, על ידי יצירת פחות פחת ואריזות למזבלה. בנוסף לכימיקלים הרעילים בחומרי ניקוי, קוסמטיקה, חומרי הדברה ומזון, אין להפחית מהתרומה השלילית של אריזות פלסטיק והכימיקלים הבאמת מסוכנים ומסרטנים כמו דיוקסינים, לזיהום האדמה ומי התהום שלנו. מה נשאר? השנה החדשה והעשור החדש הם הזדמנות לזרוק פחות ולנצל יותר.

 

  • ציר: כשמכינים מרק ירקות ביתי אפשר לשמור את כל הקצוות והקליפות מהבצל, הגזר, הסלרי או הפלפל, וכן גבעולי פטרוזיליה, ולהכין מהם ציר (כדאי להשתמש רק במעט גבעולי ברוקולי קלופים או ירק אחר עם טעם חזק). שמים בסיר, מכסים במים ומביאים לרתיחה. מוסיפים קורט מלח ומבשלים 30 דקות לפני שמסננים. בציר המוכן (שאפשר לצמצם לפי הטעם) אפשר להשתמש לכל צורך, או להקפיא כקוביות קרח לתוספת טעם.

 

  • חליטה: לפני שהכרובית, התירס, השעועית הירוקה או התרד נרקבים במקרר, כדאי להחלוט אותם על ידי טבילה קצרה במים רותחים. מסננים היטב ומקפיאים.

 

  • קישואים: לאחר שבישלתם כל מה שעולה על הדעת עם קישואים ולא ניצלתם את כל הכמות, הכינו את המתכון האהוב עליכם לעוגת גזר עם קישואים (או חצי-חצי) מגוררים על פומפיה בינונית.

 

  •  עשבי תיבול: מי לא קונה יותר ממה שצריך וזורק לפח? במקום לזרוק טוחנים בבלנדר או מעבד מזון עם שמן זית, שמן שומשום או שמן קנולה, ומקפיאים כקוביות קרח. לשדרוג, אפשר להוסיף גם אגוזים כלשהם ושום ולהשתמש ב"פסטו" סופר-בריא לפסטה, למריחה על כריך, למרק או לתבשיל.

 

  • פירות: אם נתקעתם עם יותר מדי פירות בשלים,,עשו מהם שייק ("סמוטי") בבלנדר, על בסיס מים, מיץ, יוגורט, ריויון, חלב או חלב אלטרנטיבי. אל תשכחו קצת נבט חיטה ודבש. למרקם סמיך יותר מוסיפים חתיכות פרי קפואות.

 

  • תפוחים: עם תפוחים רכים מדי אפשר להכין רסק תפוחי עץ טעים וזול, או לרוקן, לקלוף שליש מהחלק העליון, לפזר סוכר דמררה וקינמון ולאפות בתנור. נהדר להגיש חם עם  שמנת מתוקה, שמנת מחלב סויה של "אלפרו", או יוגורט (מומלץ מחלב באפלו).

 

  • לחם יבש: מלחם לא טרי (רצוי כמובן לחם מלא) חסכוני וטעים להכין קרטונים בתנור, או מתובלים ומטוגנים במעט שמן זית או חמאה מיד לפני ההגשה. ואל תשכחו שאפשר לטחון לחם יבש במעבד מזון או בלנדר להכנת פירורים לשניצל או כחומר הסמכה.

 

  • אורז: שאריות אורז או דגנים אחרים מבושלים, יכולים לשמש לקציצות או לביבות, מילוי עוף וירקות וגם להסמכת מרק. אפשר גם כקינוח: מוסיפים לאורז סוכר, ביצים,וניל טבעי וצימוקים, או פירות יבשים קצוצים ולאפות בתנור.  שאריות קטניות מבושלות מוסיפות סיבים תזונתיים איכותיים לסלטים, למרק מיניסרונה, לפסטה ומג'דרה (ליצור חלבון מלא). ניתן גם למעוך ולתבל ולהשתמש במילוי לעלי פילו (בתנור) או בצק סיגרים (מטוגן) בצורת משולשים או מרובעים . אל תשכחו גם בראוניז שעועית אזוקי.

 

  • תה וקפה: אם הכנתם יותר מדי תה או קפה לאורחים, לא כדאי לזרוק לכיור. קודם כל אפשר להשתמש בגרגרי הקפה או עלי התה המשומשים כדשן, ואת הקפה או תה עצמו כקוביות קרח. פעם הבא, אם התה או קפה חם מדי, אפשר לזרוק פנימה קוביה. וביום חם, כיף לטחון אותן למשקה ברד ביתי.

 

  • דבש: מעצבן לפעמים לוותר על הדבש בתחתית הצנצנת, אז במקום לנסות להוציא, אפשר להוסיף כמה טיפות של מיץ לימון וליצוק ישר לכוס תה. 

 

מרק עגבניות מהיר

מרק בו משתמשים בשאריות אורז. מסוג המרקים שילדים מאד אוהבים כי הוא מתקתק ואפשר אפילו להגניב לתוכו אורז מלא מבושל במקום אורז לבן, בלי שהם ירגישו

 

המרכיבים (ל-3 מנות):

4 כוסות מיץ עגבניות מוכן

2/3 כוס אורז מלא מבושל

2 כפיות דבש

מלח ופלפל לבן לפני הטעם

קורט טימין


(צילום: יעל גרטי)

 

אופן ההכנה:

  1. שמים בסיר את מיץ העגבניות ומביאים לרתיחה.
  2. מחלישים את הלהבה ומוסיפים את האורז, הדבש, הטימין, המלח והפלפל.
  3. מערבבים ומבשלים 10 דקות נוספות.

 

קרוטונים מתובלים

אפשר לעשות קרוטונים גם בלי לטגן אותם מראש, אך בגרסה הזו יש להם טעם משופר

 

המרכיבים:

לחם (עדיף מקמח מלא)

חמאה או שמן זית

1 שן שום, אפשר גם אבקה

קורט אורגנו או טימין

 

אופן ההכנה:
  1. מורידים את הקרום מפרוסות הלחם וחותכים לאורך ולרוחב, לקוביות קטנות.
  2. ממיסים חמאה במחבת (אם משתמשים בשן שום מחממים אותה בחמאה ומוציאים), ומטגנים את הקרוטונים עד שהם סופגים את השמן או החמאה משני הצדדים.
  3. אם משתמשים באבקת שום מפזרים אותם מלמעלה בשלב זה.
  4. מניחים את הלחם בתבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים בתנור שחומם מראש ל-120 מעלות 20-30 דקות, עד שהם זהובים וקלויים.
  5. מערבבים מדי פעם בזמן האפייה.

 

דבר שלא אהבתי השבוע

חשבתם פעם על טיב השקית ממנה אתם מכינים תה? ספק אם כן. גם אני לא, עד עכשיו. השבוע גיליתי שרוב השקיות התה בעולם נעשות מנייר המופק מתערובת של עץ וסיבי צמחים כמו מריחואנה (לא הסוג שמעשנים). בגלל שהם כהים, חלק מהיצרנים מלבינים אותם בכלור. המשמעות היא ששאריות רעלים כמו דיוקסינים מסרטנים עלולים להישאר בשקית (בעוד שמי הקלור מהמפעל נזרקים לביוב, לים או לאדמה). יש דרכים פחות מסוכנות להלבין שקיות תה, חיתולים, פילטרים לקפה, מגבות נייר ומפיות, אך מאחר שלא כתוב שום דבר על זה באריזה, אי אפשר לדעת במה משתמשים.

 

בשנים האחרונות יצאו הרבה חברות עם תיוני ניילון דמוי משי, שנחשבים מאוד יוקרתיים. כדאי לדעת שהם לא מתפרקים ביולוגית ולכן הפסולת שלהם מזהמת את הקרקע. בנוסף,

המוצר הוא די חדש ואין עדיין מחקרים ארוכי-טווח שבדקו את השפעת השימוש בתיוני ניילון על בריאות הצרכן. הפתרון הפשוט: לקנות עלי תה ומסננת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים