שתף קטע נבחר

 

המספרים שמספרים על שנת אובמה הראשונה

2 חופשות משפחתיות, 21 ביקורים במדינות זרות, 3,000 נקודות דאו ג'ונס, 35 אלף חיילים לאפגניסטן ויותר ממיליון וחצי מובטלים חדשים. כך נראית השנה של אובמה במספרים

ב-20 בינואר 2009 נכנס ברק אובמה לבית הלבן והפך לנשיא השחור הראשון של המעצמה מספר 1. 365 ימים מאוחר יותר מציין הנשיא שנה לכהונתו, וסוכנות הידיעות AP ערכה סיכום של השנה במספרים.

 

בשנה החולפת זימן אובמה 12 מסיבות עיתונאים, ממוצע של מסיבת עיתונאים בחודש. מהר מאוד הוא הפך לנוסע מתמיד במטוס "אייר פורס 1" והספיק לבקר ב-21 מדינות, בהן טורקיה,

מצרים וסעודיה, אבל לא ישראל. גם מדינות ארה"ב זכו לביקורים תכופים, כחלק מניסיונו של אובמה לשמור על קשר עם האזרחים. בשנה הראשונה לכהונתו יצא אובמה מהבית הלבן לביקורים ב-29 מתוך 50 המדינות.

 

הנשיא העסוק יצא לשתי חופשות עם משפחתו: חופשת קיץ במרת'ס ויניארד במסצ'וסטס וחופשת חורף במדינת הולדתו הוואי. המסוק הנשיאותי "מרינס 1" זכה להקפיץ אותו לעשר חופשות סוף שבוע ב"קמפ דייויד" בהרי מרילנד, מרחק טיסה של 20 דקות.

 

אבל מה באמת הוא עשה?

אובמה, שקיבל לידיו כלכלה קורסת זכה לחזות בהתאוששות מרשימה בכמה תחומים. מדד דאו ג'ונס, שעמד עם כניסתו לבית הלבן על שפל של 7,949.09 נקודות, חצה בשנה האחרונה את מחסום עשרת אלפים הנקודות. נכון להיום, הוא עומד על 10,609.65 נקודות.

 

הנשיא הקודם ג'ורג' בוש הוריש לאובמה 13 מיליון מובטלים מעל גיל 16. השנה נוספו למספר זה 1.7 מיליון מובטלים חדשים ומספרם עומד כעת על 14.7 מיליון. הנשיא אובמה רואה בכך הישג חשוב בבלימת האבטלה, באמצעות הזרמה מסיבית של כסף ציבורי. את הציבור זה כמובן לא מרשים, בעיקר לא את המובטלים עצמם, שחלקם באוכלוסייה עלה בתקופת כהונתו של אובמה מ-7.7 אחוז ל-10 אחוז.


אובמה. המספרים מדברים בעד עצמם? (צילום: AP)

 

ירושה נוספת שקיבל אובמה היתה גרעון של 10.6 טריליון דולר. תוכנית ההצלה לבלימת שקיעת המשק למשבר נוסח השפל הכלכלי הגדול גרמה לו להוציא סכום עתק של 787 מיליארד דולר, 173 מיליארד דולר לחילוץ הבנקים ויצרניות הרכב מפשיטת רגל. זאת לאחר שהנשיא בוש לפניו הוציא סכום של 296 מיליארד דולר לבלימת קריסת המערכת הפיננסית. מתוך הסכום הזה, הוחזר לקופה הציבורית סכום של 165 מיליארד דולר על-ידי בנקים ויצרניות רכב שהצליחו להתאושש.

 

למרות שוועדת פרס נובל לשלום מיהרה להעניק לאובמה את הפרס, מספר החיילים האמריקנים שנשלחו אל מעבר לים ממשיך לגדול, בעיקר באפגניסטן - שם מנסה ארה"ב להכריע את המערכה מול הטליבאן ואל-קאעידה. כאשר נכנס אובמה לבית הלבן היו 34,400 חיילים אמריקנים באפגניסן. כיום נמצאים שם 70 אלף, ובחודשים הקרובים יעלה מספרם ל-130 אלף. מספר החיילים האמריקנים שמתו באפגניסטן בשנת אובמה עומד על 319.

 

בעיראק, שם חל שיפור מסוים במצב הביטחוני, היו כמעט 140 אלף חיילים לפני שנה. אובמה הצליח להוריד את מספרם ל-111,000, ומקווה להמשיך לצמצם את פריסת הכוחות במדינה במהלך השנה הנוכחית. בתקופה זו נהרגו 152 חיילים אמריקנים בעיראק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עם קודמו בוש. ירש גרעון
צילום: רויטרס
עם קיסר יפן. שנה חובקת עולם
צילום: רויטרס
עם פרס הנובל. יצא למלחמה
צילום: רויטרס
מומלצים