ברק אישר: מכללת אריאל תהיה אוניברסיטה
אחרי שנים של ויכוחים ולחץ מצד ליברמן, שר הביטחון - שהוא הריבון בשטחים - אישר לממש את החלטת הממשלה מ-2005. כך נודע ל-ynet. בתחילה, תוכר רשמית כ"מרכז אוניברסיטאי", ובהמשך ייערך דיון על הפיכתה לאוניברסיטה השמינית בישראל
ברק עשה להם אוניברסיטה: חמש שנים אחרי שממשלת ישראל החליטה להפוך את מכללת אריאל לאוניברסיטה מוכרת, ל-ynet נודע כי שר הביטחון אישר את ביצוע ההחלטה שהייתה חלק מעימות פוליטי בתוך הקואליציה.
בשלב הראשון תוכר המכללה באופן רשמי כ"מרכז אוניברסיטאי", כפי שהיא מכנה את עצמה היום, ובעוד כמה שנים
יתקיים דיון נוסף לקראת הפיכתה לאוניברסיטה השמינית בישראל. "התהליכים האקדמיים הם החשובים, והם נגמרו מזמן. החלטת שר הביטחון היא גושפנקא פורמלית, ואנו שמחים שהוא מאפשר זאת", נמסר מהמכללה בתגובה להחלטה. עם זאת, המשמעות של הכרה במכללה כ"מרכז אוניברסיטאי" היא בעיקר סימבולית - גם כיום היא זוכה לתקצוב המדינה, על אף מיקומה מחוץ לקו הירוק.
בישראל ביתנו, שקידמה את הפיכת המכללה לאוניברסיטה, הביעו שביעות רצון מההחלטה. "אנו מברכים את העיר אריאל שהפכה היום לעיר עם אוניברסיטה רשמית ומוכרת בישראל. כפי שהבטחנו עם הקמת הממשלה, בהתאם להסכם הקואליציוני, הופכת מכללת אריאל לאוניברסיטה וזאת פחות משנה מאז כינונה של הממשלה", נמסר.
על פי אחד הסעיפים בהסכם הקואליציוני בין ישראל ביתנו לליכוד, מכללת אריאל תוכר כאוניברסיטה. לפני חודשיים התקיימה פגישה בנושא בין ליברמן לבין ברק, במהלכה סוכם כי שר הביטחון יקדם את הנושא, מכיוון שמדובר בתחום סמכותו בשל מיקומה של המכללה ביהודה ושומרון.
בישראל ביתנו טענו שברק עיכב את קידום התהליך, ולא הנחה את הצבא לחתום על האישור. הם אף איימו כי "כל עוד מפלגת העבודה לא תתחיל לכבד הסכמים שהיא חתומה עליהם, כל פעילות פרלמנטרית מטעמה תיתקל בהתנגדות כוללת של 15 חברי כנסת", כדברי יו"ר סיעת ישראל ביתנו, רוברט אילטוב.
בסופו של דבר, נראה שהלחצים עשו את שלהם. בימים הקרובים ייבחנו היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה שונים את כלל ההיבטים הקשורים לנושא - אך זה לא אמור למנוע את השלמת המהלך.
"ההחלטה - זריקת עידוד להתיישבות בשומרון"
חבר הכנסת אלכס מילר, יו"ר שדולת הסטודנטים בכנסת המתגורר באריאל, בירך על ההחלטה, שתחזק לדבריו את ההתיישבות בשומרון. "הממשלה נתנה היום זריקת עידוד חשובה להתיישבות היהודית בשומרון ולאקדמיה בישראל. ההחלטה לא רק שתרחיב את הנגישות להשכלה הגבוהה, אלא גם מראה כי חרף מקומה הרגיש הצליחה העשייה האקדמית באריאל לעמוד בקריטריונים הנוקשים הנדרשים כדי להפוך לאוניברסיטה, להוביל מצוינות ולרשום הישגים בינלאומיים", אמר.
בעבר תמכה שרת החינוך, לימור לבנת, בביצוע השינוי, וממשלת שרון אישרה זאת בהתאם להמלצות ועדת אלטשולר. עם זאת, שרת החינוך יולי תמיר עיכבה את מימוש הצעד, לאור היותה יושבת ראש המועצה להשכלה גבוהה. שר החינוך המכהן, גדעון סער מהליכוד, מצדד בעמדת לבנת, חברתו למפלגה. "יש להשלים את תהליך ההכרה במכללת אריאל כמרכז אוניברסיטאי", אמר לאחרונה. כעת, שאיפתו הושלמה.
זה כמה שנים שהמרכז האוניברסיטאי אריאל עושה מאמצים להפוך ממכללה לאוניברסיטה, והבעייתיות ביישום כוונותיו נעוצה בעובדה שהוא נמצא מעבר לקו הירוק, וזקוק לחתימת אלוף הפיקוד, הריבון בשטחים.
לשם כך אף הוקם גוף מקביל למועצה להשכלה גבוהה בתחומי הקו הירוק - המועצה להשכלה גבוהה יהודה ושומרון - והוא אישר בהחלטתו את הפיכת המכללה לאוניברסיטה, מהלך שהמועצה המקורית התנגדה לו נחרצות.
בישראל פועלות כיום שבע אוניברסיטאות מחקר, ובנוסף להן פועלת גם האוניברסיטה הפתוחה. כעת צפויה לעלות מחלוקת בשאלה האם המרכז באריאל ייחשב לאוניברסיטת המחקר השמינית בישראל, או שמא תוגדר כאוניברסיטת מחקר מחוץ לקו הירוק – בשל מיקומה הגיאוגרפי.