הפחמימה האולטימטיבית: תפו"א ב-4 גרסאות
הוא משביע, מתאים לכל שיטת בישול וכמעט לכל טעם, אז מה הפלא שתפוח האדמה כל כך פופולרי? אלומה בליליוס מציגה ארבעה מתכוני תפודים שיכולים לשמש כמנות עיקריות לצמחונים, או ללוות ארוחות בשריות
לדעת רוב, תפוח אדמה היא הפחמימה האולטימטיבית. היא מתבשלת במהרה, משביעה וכמעט כל שיטת בישול מתאימה לה. תפוח אדמה הוא חומר גלם היכול ללבוש על עצמו כמעט את כל הטעמים, הוא נמצא בכל מקום בעולם, משמש תוספת מצויינת ומנה עיקרית לצמחונים.
בתפוד יש חלבון, עמילן, ויטמין B1, B3 ,אשלגן, ברזל, זרחן ופחממות. בקליפתו נמצאים סיבים תזונתיים ומרפאים טבעיים ימליצו לאכול את תפוח האדמה רק עם קליפתו, ואם מבשלים אותו ימליצו לשתות את מי הבישול כי שם נמצאים כל הוויטמינים והמינרלים. רצוי לשמור את תפוח האדמה במקום חשוך וקריר אך לא במקרר. כשהוא מגדל על קליפתו ניצנים או מחליף את צבעו עדיף לזרוק אותו, כי זה אומר שהוא פיתח רעלים.
בארץ מגדלים מספר זני תפוחי אדמה. המומלץ מבחינתי הוא זן ה"דזירה", זה עם הקליפה האדומה. ישנם היום זנים נוספים המתאימים ספציפית לבישול או טיגון - אבל מצאתי שהדזירה מתאים לכל סוגי התבשילים. זהו זן שנשאר יחסית קשה ואינו מתפרק אחרי בישול ארוך. הוא מתקתק ,לא יותר מדי קמחי ואינו סופח אליו יותר מידי נוזלים. אני אישית מאוד אוהבת תפוח אדמה. מנה עיקרית מעולה ליד סלט, המשתלבת גם עם כל תבשיל בשרי או עוף. המינוס היחיד שאני מוצאת בה, זה שהיא פחות טעימה לאחר שהיא מתקררת, ולאחר יום כבר לא אכילה לטעמי.
תפוח אדמה עם ירקות אנטי פסטי
טיפ 1: במקום טימין ורוזמרין - אפשר להוסיף כפית פפריקה מתוקה, חצי כפית פפריקה חריפה וכף של גרגרי כוסברה.
טיפ 2: ניתן להוסיף לתערובת הירקות גם בטטה, דלורית, דלעת, גזר או כל ירק אחר שאתם אוהבים.
המרכיבים (ל-4 מנות):
6 תפוח אדמה מקולפים, חתוכים לסירות או חבילה אחת של תופוחי אדמה למיקרוגל עם הקליפה
2 גמבה אדומה או כל צבע אחר
1 סלסלת פיטריות
1 ראש שום מפורק עם הקליפה
10 בצלי שלוט או 3 בצלים אדומים פרוסים בעובי של 1.5 ס"מ
20 עגבניות שרי או 4 עגבניות חתוחות לרבעים
3 קישואי זוקיני חתוכים לחצי ואח"כ לרבעים באורך של 5 ס"מ כל אחד.
1 חציל חתוך לקוביות
1 פלפל צ'ילי פרוס דק
1 כף טימין טרי או 1 כפית טמין יבש
2 גבעולי רוזמרין
5 כפות שמן זית
3 כפות חומץ בלסמי
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל גרוס דק
1/2 כפית פלפל צ'ילי יבש (לא הכרחי)
(צילום: נמרוד גנישר)
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-180-200 מעלות.
- מכניסים את כל החומרים לקערה גדולה, כך שבתחתית יהיו הירקות ומעליהם תפוחי האדמה.
- מוסיפים את התבלינים למעט עלי הרוזמרין ומערבבים היטב.
- יוצקים את הירקות לתבנית עם נייר אפיה, ומפזריםמלמעלה את הרוזמרין.
- אופים 40-50 דקות. אני אישית אוהבת את הירקות חצי אפויים.
תפוחי אדמה במיונז, צילי ,חרדל והרבה בצל
את בסיס המתכון הנ"ל מצאתי באחד מספרי הבישול ושדרגתי אותו. טעמו של המתכון הנ"ל מזכיר במקצת את הום פרייז אך ללא הטיגון.
טיפ 1: מנה זו מתאימה למטבח הכשר שמכין רוסטביף או סטייק ולצידו הוא יכול להגיש מנה זו.
טיפ 2: אפשר במקום חרדל די'זון רגיל להוסיף חרדל וואסבי.
טיפ 3: אפשר להוסיף כף שומשום לתערובת.
טיפ 4: אפשר להוסיף לרוטב 2 כפות קטשופ שיעשו אותה אטרקטיבית לילדים.
המרכיבים (ל-4 מנות):
6 תפוחי אדמה עם הקליפה חתוכים לסירות
3 בצלים סגולים חתוכים לחצי ופרוסים לאורכם לפרוסות דקות
6 שיני שום קצוצות דק
1 פלפל צ'ילי חריף פרוס דק
1/2 כפית פלפל צ'ילי יבש
4 כפות מלאות של מיונז איכותי ולא דיאט
1 כפית חרדל דיזון חלק
1 כפית חרדל דיזון גרגרים
1/2 כפית פפריקה מתוקה
1 כף דבש
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס דק
2 כפות שמן זית
(צילום: נמרוד גנישר)
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-180-200 מעלות.
- מפזרים את הבצל בתחתית תבנית אפייה.
- מערבבים בקערה את כל מרכיבי הרוטב למעט תפוח האדמה ומערבבים היטב.
- מוסיפים את תפוחי האדמה ומצפים אותם היטב ברוטב.
- יוצקים את התפודים לתבנית ולא מוותרים על אף טיפת רוטב.
- אופים בתנור 45-60 דקות - צבע תפוח האדמה אמור להיות ברונזה ובתחתית התבנית רואים שהבצל התקרמל והמיונז איבד ממרקמו.
בייבי תפוחי אדמה עם סילאן, בצל וצ'ילי יבש
טיפ 1: מנה זו הולכת מצויין עם מנות עוף מתקתקות או חריפות.
טיפ 2: אפשר להוסיף בטטה לתערובת.
טיפ 3: לצמחונים - מנה זו ממולצת עם סלט גדול בווינגרט בלסמי וסילאן.
טיפ 4: אפשר להוסיף 2 סלקים חתוכים לקוביות, הם יצבעו את תפוחי האדמה בצבע סגלגל וייתנו טעם שורשי לכל המנה.
המרכיבים (ל-4 מנות):
1 חבילת תפוחי אדמה קטנים אדומים למיקרוגל, חצויים לשניים.
3 בצלים צהובים פרוסים לפרוסות בעובי 1.5 ס"מ
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
1/2 כפית פלפל צ'ילי יבש
1/2 כוס סילאן
2 כפות חומץ בלסמי
4 כפות שמן זית
(צילום: נמרוד גנישר)
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-170 מעלות.
- מערבבים בקערה את כל המרכיבים ויוצקים לתוך תבנית אפייה עם נייר אפייה. מכסים בנייר אלומניום.
- אופים 25 דקות. מסירים את הכיסוי וצולים 30 דקות, עד לקבלת גוון זהוב קרמלי.
- מומלץ לבדוק במהלך האפייה שהסילאן לא נשרף.
תפוח אדמה ובטטה מוקפצים בשמן זית, חמאה ועשבי תיבול
טיפ 1: אפשר לוותר על היין ולהוסיף במקום זאת 1/2 כוס מים.
טיפ 2: אפשר להגיש מנה זו עם סטייק פרגית, קציצות, סטייק או כל מנה בשרית אחרת אשר עברה טיגון או אפייה.
המרכיבים (ל-4 מנות):
4 תפוחי אדמה מקולפים וחתוכים לקוביות קטנות - 2 ס"מ כ"א.
2 בטטות בנוניות מקולפות וחתוכות לקוביות של 2 ס"מ.
2 בצלים צהובים חתוכים לקוביות של 2 ס"מ
5 שיני שום קצוצות דק
1 כף טימין טרי או 1 כפית טימין יבש
4 עלי מרווה קצוצים
1 עלי רוזמרין מגבעול אחד קצוצים דק
30 גרם חמאה
4 כפות שמן זית
1.5 כפית מלח
1/2 כפית פלפל גרוס דק
1/2 כוס יין לבן
אופן ההכנה:
- מחממים מראש ווק או מחבת גדולה ועמוקה על אש גבוהה ומוסיפים את שמן הזית ולאחר מכן את החמאה.
- מוסיפים את עשבי התיבול, הפלפל השחור והבצל.
- מטגנים את הבצל עד לשקיפות ומוסיפים את תפוחי האדמה. מטגנים כ-5 דקות.
- מוסיפים את השום והבטטה ומטגנים כ-10 דקות, תוך כדי ערבוב עם 2 כפות עץ. בשלב זה אפשר להוריד את האש לאש בינונית.
- מוסיפים את המלח, מערבבים ומגישים.
- בודקים אם תפוח האדמה התרכך במעט. במידה שלא יש להמשיך את הערבוב 10 דקות נוספות
- כשתפוח האדמה התרכך מוסיפים את היין ומחלישים את הלהבה.
- מבשלים את התערובת עד לריכוך אך לא לריכוך יתר, או עד שנוזלי היין מתאדים.
אלומה היא שפית קונדיטורית המציעה שירותי שף פרטי ללקוח וקייטרינג בוטיק . ליצירת קשר 054-5333484.
נמרוד גנישר הוא צלם מקצועי המתמחה בצילום מזון .