היועץ שייזכר כקורץ
גם בהחלטת בג"ץ 443 וגם בעתירה בנוגע למחצבות ישראליות בשטחים, הביע מזוז עמדות הסותרות את עמדת המדינה
בימים אלו אורז היועץ המשפטי לממשלה את חפציו ומסכם תקופה סוערת למדי. עצמו לרגע את העיניים ונסו לדמיין את מזוז. קרוב לוודאי שבעיני רוחכם מופיעה דמות חנוטה בחליפה וחמורת סבר, אותה דמות שניבטה אלינו פעמים כה רבות מן האקרנים.
אך מתברר שהיועץ ידע גם לקרוץ כשצריך. אחרי הכל, לא תמיד פשוט לקום בבוקר לעבודה ולהגן על התנהלות המדינה ששכרה את שירותיו. ככל עו"ד ותיק, ידע גם הוא שיש גבול ליכולתו להתערב בהחלטות הקליינט. במרבית המקרים ניתן היה אמנם להשפיע ולעצב את ההחלטות המתקבלות, אך לעיתים, כדי לשמור על מערכת יחסים תקינה, לא היה מנוס מלאמץ את עמדת הלקוח. אז מה בכל זאת עושים? קורצים.
בחודש שעבר ניתן פסק הדין בעניין כביש 443. לבית המשפט הוגשה עתירה נגד החלטת אלוף הפיקוד לסגור את הכביש לתנועת פלסטינים. היועץ התייצב להגן על המעשה המנהלי וטען כי יש לדחות את העתירה. אך בית המשפט דחה את עמדת המדינה וקבע כי סגירה מוחלטת של הכביש לפלסטינים אינה חוקית, שכן היא פוגעת במידה העולה על הנדרש בזכויות הפלסטינים המתגוררים באזור.
לכאורה דחה בית המשפט את עמדת המדינה כפי שהציג היועץ. אלא שעיון מעמיק מגלה כי המדינה הודיעה לבית המשפט, בעיצומו של ההליך המשפטי, כי חרף עמדתה העקרונית לפיה אין לאפשר תנועת פלסטינים בכביש, הוחלט להנפיק היתרי תנועה ל-80 כלי רכב פלסטינים שאת זהותם תקבע המדינה, ולאלה בלבד יותר לנוע על הכביש. קריצה כבר אמרנו?
הצעת המדינה שגובשה על דעת היועץ, הגחיכה את עמדתה בהיותה זניחה וחסרת משמעות אמיתית. קשה להשתחרר מהמסקנה שההצעה גובשה כדי לערער עמדת המדינה העקרונית ולשדר לבית המשפט מסר לפיו התערבותו תתקבל הפעם בברכה. מכאן ועד לפסק הדין שלמעשה רק הרחיב את הסדק שנפער בעמדה העקרונית, הדרך הייתה קצרה ומתבקשת.
קריצה נוספת נשלחה לעבר בית המשפט לאחרונה בהליך שעודו תלוי ועומד. מדובר בעתירת תנועת "יש דין" בדרישה לעצור את פעילותן של מחצבות ישראליות ביהודה ושומרון בטענה שאלו מעבירות את מרבית תוצרי הכרייה לשימוש תעשיית הבנייה ברחבי ישראל. לטענת העותרים, מדובר בגזל אדמה כבושה ובהפרה חמורה של הדין הבינלאומי.
בתגובתה המקדמית לעתירה ביקשה המדינה לדחות את העתירה על הסף משלל טעמים, לרבות פסק דין שניתן בעבר בעניין דומה. אלא ששוב, בעיצומו של ההליך, שלח היועץ לבית המשפט הודעת עדכון במסגרתה נמסר כי עד לבירור העניין הוחלט שלא לאפשר למחצבות הישראליות לפתוח נקודות חציבה חדשות בשטח המחצבות הקיימות.
ההחלטה שנתקבלה פגעה קשות במחצבות הישראליות הפועלות ברישיון, ועמדה בסתירה לעמדתה העקרונית של המדינה, כפי שנמסרה לבית המשפט. נראה איפוא כי גם במקרה זה קרץ היועץ לבית המשפט והזמין אותו לדחות את עמדת המדינה המוצהרת. ימים יגידו אם ייעתר בית המשפט גם הפעם לקריצת היועץ.
עמיר פישר, יועץ משפטי של תנועת רגבים