מסתמן: תופסק גביית תשלום בחופי צפון ים המלח
במשך שנים, בגלל מצב חוקי מעורפל, גבו המפעילים בחופי צפון ים המלח עשרות שקלים מכל אדם בכניסה. כעת, בעקבות עתירה לבג"צ ולחץ ציבורי, ביקש משרד הפנים מהמנהל האזרחי לאפשר כניסה חופשית לחופים. "אדם טבע ודין": כניסה חופשית לחופים היא זכות אדם בסיסית, בחופי הים התיכון, בכנרת וגם בים המלח
פירצה משפטית ישנה מאפשרת כבר שנים לחופי הרחצה בים המלח להתחמק מפיקוח ולגבות בכניסה עשרות שקלים מקהל הרוחצים. כעת מסתמן לראשונה סוף להפקרות: במשרד הפנים ביקשו מהמנהל האזרחי לעדכן את הצו באזור, כך שיאפשר כניסה בחינם לחופים - ממש כפי שנהוג בחופי הים התיכון. במנהל האזרחי אישרו את הנושא והודיעו כי הם בוחנים את השינוי.
22 חופי רחצה מוכרזים ישנם בים המלח, חלקם חופים ציבוריים וחלקם חופי רחצה בתחומי בתי המלון באזור. בחלק גדול מהם גובים תשלום בכניסה, ולעיתים מדובר בתשלום של עשרות שקלים לאדם. כך למשל, בחופי הרחצה המרכזיים בצפון ים המלח - חוף קלי"ה, חוף נווה מדבר, חוף ביאנקיני וחוף מינרל - המחיר בכניסה נע בין 35 שקלים ל-55 שקלים לאדם. אך מי קובע באילו חופים מותר לגבות תשלום, מה גובה התשלום המירבי ומי פטור ממנו? אף אחד בעצם.
בקרוב בחינם? חוף רחצה בים המלח (צילום: רויטרס)
הסיבה למצב המשונה הזה נעוצה כאמור בפירצה משפטית: החוק להסדרת חופי רחצה - אותו חוק שמגביל את הרשויות המקומיות בגביית תשלום בכניסה לחופים - אינו חל באזור יהודה ושומרון. באזור זה חל צו אלוף, שסעיפיו המעורפלים וניסוחיו הכללים מאפשרים לגבות כסף ללא הגבלה מכל הרוחצים.
עוד על הגבייה בחופים:
- 2010 בכנרת: פחות כסף - יותר חוף
- שילמתם על הילד בחוף הים? עבדו עליכם
- החוף בנהריה: במקום 10 שקלים לאדם - גובים 30
- חופים הם לפעמים... שמורות טבע בתשלום
- יורדים לאילת? החופים בחינם - אבל לא כולם
השינוי החיובי המסתמן בימים אלה נזקף לטובת עמותת "אדם טבע ודין", שפעילותה המשפטית בנושא ועתירה שהגישה לפני מספר שנים הביאה להסדרת התשלום בים התיכון. לאחרונה, לאחר שבג"צ אישר כי יש להחיל את אותם עקרונות גם בחופי הכנרת, התפנו בעמותה לטפל ברצועת החופים האחרונה שנחסמה בעמדות תשלום: חופי ים המלח.
במוקד התלונות של העמותה הצטברו פניות רבות של אזרחים שסיפרו על הדרישה לשלם סכומים מופקעים בכניסה לחופים. בעקבות מטר התלונות, שיגרה העמותה פניות לכל הגורמים הרלבנטיים - משרד הפנים, המנהל האזרחי והמועצה האזורית מגילות, בנסיון לברר מי מבטיח את זכויות הרוחצים ומפקח על התשלום. על אף שכמעט כל הגורמים התנערו לחלוטין מאחריותם למצב, הלחץ עשה את שלו: לפני כשבוע החליטה היועצת המשפטית של משרד הפנים, עו"ד דורית טפר, לנסח את עמדת המשרד בנושא ולפעול לשינוי המצב.
במכתב ששיגרה ליועץ המשפטי של המנהל האזרחי כתבה עו"ד טפר: "ראוי ונכון להחיל את אותם הסדרים (החוק המגביל את התשלום בחופי הים התיכון) גם על חופי ים המלח". היא ציינה כי בים התיכון פעל המחוקק על מנת להבטיח את נגישות של החופים לציבור, ושהסוגיה אף הגיע לפתחו של מבקר המדינה ובית המשפט העליון. כעת, היא כותבת, יש לעדכן גם את צו האלוף החל באזור צפון ים המלח - כדי שזה יבטיח את זכויותיהם של הרוחצים בחופיו.
| ||||||||
|
עו"ד עמית ברכה, סמנכ"ל "אדם טבע ודין" אמר ל-ynet כי "בעקבות העתירה שלנו, פסק בית המשפט העליון כי יש להעדיף את זכות הגישה החופשית של כל אדם אל חופי הים התיכון והכנרת, על פני גביית תשלום בכניסה אליהם. מכיוון שמדובר בזכות אדם בסיסית, ומכיוון שהדין הישראלי בנושא זה חל גם על שטח איו"ש, נכון עשה משרד הפנים כאשר הורה למנהל האזרחי להחיל בצו את החלטת בג"צ".
מהמנהל האזרחי נמסר בתגובה: "החופים המצויים באזור צפון ים המלח הינם בתחומי אזור יהודה ושומרון, ועל כן לא חלים בהם חוקי מדינת ישראל הנוגעים להסדרת הפעילות של חופי הרחצה. הסדרת החוקים באזור יהודה ושומרון, כוללים בין היתר את תחיקת הביטחון של מפקד אזור יהודה ושומרון, הוא מפקד פיקוד מרכז.
"יש לציין, כי עד כה לא תוקנו תקנות בעניין גביית אגרות בחופי הרחצה של ים המלח המצויים בתחומי אזור יהודה ושומרון. פנייתו של משרד הפנים מתאריך ה- 20.01.2010 תבחן על ידיי הגורמים המוסמכים ויינתן לה מענה בדרכים המקובלות".
תגובת ראש המועצה האזורית מגילות, מרדכי (מוצי) דהמן:
"מזה שנים רבות אנו פונים למנהל האזרחי ולמשרד הפנים להסדיר את החוק לגבי החופים כמו בישראל.עד היום לא נעשה דבר בנדון. בימים אלו שוקדים במנהל האזרחי ובמשרד הפנים בהכנת החומר להחלת החוק כמו בישראל. ברגע שיתוקן החוק באזור אנו נפעל ע"פ החוק. יש לציין שבגלל נסיגת ים המלח נדרשים החופים באזור להשקיע מיליוני שקלים להסדרת הירידה לים ובניית תשתיות ושירותים מותאמים למתרחצים עקב הנסיגה. והעלויות לכך גבוהות מאוד".