קלינטון מפצירה בסין לחקור הפריצות לגוגל
בנאום שעסק בחופש באינטרנט, אמרה מזכירת המדינה האמריקנית כי היא מצפה לחקירה גלויה מסין בנוגע לפריצות שהובילו את החברה לשקול יציאה מהמדינה, ואמרה כי לסקטור הפרטי תפקיד בשמירת חופש הביטוי
בשנה האחרונה הייתה "עליה חדה באיומים על זרימת מידע חופשית", על פי הגדרתה של מזכירת המדינה האמריקנית הילארי קלינטון, בנאום שנשאה הערב (ה') על החופש באינטרנט והמשבר בין גוגל והשלטון הסיני.
בשבוע שעבר, הודיעה גוגל כי היא שוקלת להפסיק את פעילותה בסין. זאת בשל פריצות שנעשו לחשבונות ג'ימייל של פעילי זכויות אדם בסין, ובשל הצנזורה שכופה המעצמה הקומוניסטית על גוגל בתוצאות החיפוש.
ממשלת ארצות הברית הביעה השבוע תמיכה בעמדה של גוגל, ואמרה כי היא מצפה מסין להסברים ותשובות. קלינטון אמרה הערב כי היא מצפה מסין לנהל לחקירה מעמיקה וגלויה על הפריצות, על מנת לגלות מה הוביל את גוגל לשקול את המשך עסקיה במדינה.
האויבות של האינטרנט
בנוסף לסין, הזכירה קלינטון את טוניסיה, מצרים ואוזבקיסטן על הצנזורה שמפעילות ממשלותיהן על האינטרנט. היא אמרה גם כי בוייטנאם נחסמה הגישה לרשתות חברתיות. מדינות אלה נמצאות ברשימת "האויבות של האינטרנט" כפי שהן מוגדרות על ידי ארגון עיתונאים ללא גבולות.
"מדינות שמגבילות גישה למידע או מפרות את הזכות הבסיסית של גולשים, לוקחות סיכון של סגירתן מההתפתחות של המאה הבאה", אמרה קלינטון. מזכירת המדינה שבה והדגישה את הסכנה של פריצות אינטרנט. "בעולם מקושר, התקפה על רשת של מדינה אחת יכולה להיות התקפה על כולם", הזהירה.
לדבריה, יש מדינות ששמו "מחסומים אלקטרוניים", וחוסמות תוצאות חיפוש של מילים מסוימות. מדינות אלה "הפרו את הפרטיות של אזרחים שפועלים במחאה פוליטית לא אלימה".
שמירת חופש הביטוי
סין התבטאה בעניין בשבוע שעבר ואמרה כי מדינות מוזמנות לפעול בתחומיה במסגרת החוק. קלינטון עוד אמרה כי תתייחס להבדלים בגישות של ארה"ב וסין לחופש המידע באופן ישיר ועקבי.
מזכירת המדינה האמריקנית גם קראה לחברות פרטיות להביע עמדה בעניין ולעמוד איתנות מול דרישות הצנזורה של סין. לדבריה, לסקטור הפרטי יש תפקיד חשוב בשמירת חופש הביטוי. מזה מספר ימים שמתקיים משא ומתן בין גוגל וסין על המשבר ביניהן, וחברות נוספות כמו יאהו נעמדות לימין גוגל בנושא.
קלינטון הצהירה כי תקיים בחודש הבא פגישות עם בכירים בחברות שמספקות שירותי גישה לרשת.