שוק האג"ח נהנה השבוע ממדד המחירים הנמוך
מדד המחירים הנמוך הקטין את חשש המשקיעים מהמשך העלאת הריבית, ולצד המשך נתוני מאקרו חיוביים על המשק הישראלי, גרם להסטת כספים גדולה לקרנות נאמנות המשקיעות באג"ח. עליות נאות של עד 1% נרשמו באפיק הממשלתי
הנגזרת המרכזית משיעור המדד לחודש דצמבר, שהיה כאמור נמוך מהתחזיות, הינו הקטנת החשש בקרב המשקיעים מהמשך העלאת הריבית במשק בטווח הקצר על ידי בנק ישראל, וזאת לאור הפחתת הצפי לגבי האינפלציה העתידית. המדד הנמוך מפחית את הצורך של הנגיד פישר להשתמש בחרב הריבית כנגד התפתחותה של אינפלציה מעבר ליעדי הממשלה.
נדגיש, כי אף המדד הנמוך לחודש דצמבר, אינו יכול לשנות את העובדה כי ריבית בנק ישראל נמוכה מבחינה היסטורית (כ-1.25% בלבד), ולכן להערכתנו פרסום מדד זה ידחה, ככל הנראה, את המשך העלאת הריבית על ידי בנק ישראל אך בוודאי שלא ימנע את העלאתה בטווח הבינוני-רחוק.
הקטנת חשש המשקיעים מהמשך העלאת הריבית, לצד המשך פרסום נתוני מאקרו חיוביים על המשק הישראלי, כגון עליה של כ-0.4% במדד המשולב ופרסום סקר החברות של בנק ישראל לרבעון הרביעי לשנת 2009 שהצביע על זינוק בפעילות העסקית במשק, היו בין יתר הסיבות לשבוע חיובי נוסף (שלישי ברציפות מתחילת שנת 2010) בשווקי אג"ח השונים.
אחת הסיבות המרכזיות לעליות בשווקי אג"ח, ובפרט בשוק אג"ח הקונצרני, הינה נזילות גבוהה בשוק המובילה להמשך "המרדף" של המשקיעים אחר תשואות גבוהות מהתשואות אותן ניתן לקבל בפיקדונות ובמק"מים, ובפרט כאשר קטן החשש להעלאת ריבית עתידית, והגורמת להסטת כספים גדולה לתעודות סל וקרנות נאמנות המשקיעות בסקטורי אג"ח שונים.
כך למשל, היינו עדים לעליות נאות של עד 1% באפיק הממשלתי השקלי, שהלכו והתחזקו באג"ח בעלות המח"מ הארוך יותר. במקביל, אג"ח הממשלתיות צמודות המדד רשמו יציבות, עם נטיה לעליות שערים קלות באג"ח בעלות המח"מים הארוכים, וזאת על אף חשש מוקדם כי המדד הנמוך מהצפי ישפיע לרעה על שעריהן.
מדדי התל בונד השונים, המשיכו במסעיהם כלפי מעלה, המשקף את המשך הזרמת והסטת כספי הציבור לתחום אג"ח הקונצרני. בסיכום שבועי רשם מדד תל בונד 20 עליה של כ-1% ומדד התל בונד השקלי רשם עליה של כ-1.5%. נציין כי מתחילת שנת 2010, רשמו שני מדדים אלו (המכילים את אג"ח הקונצרניות הגדולות צמודות המדד והשקליות והמדורגות גבוה) עליות של כ-2.5%, הגבוהות בכחצי אחוז מהתשואה השנתית הגלומה במק"מ לשנה!
בגזרת ההנפקות, ניצני ההתעוררות אותם ציינו בשבוע שעבר הלכו והתגברו, תופעה שאף היא מרמזת על הגידול בביקוש בשוק לאג"ח קונצרניות, אם כי נדגיש כי בניגוד לעבר דומה כי המשקיעים המוסדיים מסכימים להשתתף בהנפקות של חברות איכותיות ואף דורשים (ומקבלים) בטחונות וקובננטים שונים להבטחת פרעונות אג"ח.
כך, חברת סאני זכתה לביקושי יתר בשלב המוסדי בהנפקת 3 סדרות אג"ח במח"מ של כ-3.5 שנים (צמודת מדד, ריבית משתנה ושקלית קבועה) בדרוג Baa2 המגובות בשעבוד בדמות אחזקותיה במניות סקיילקס; חברת דלק אנרגיה זכתה אף היא לביקושי יתר בהנפקת אג"ח שקלית במח"מ של כ-4.5 שנים ואג"ח צמודת מדד במח"מ של כ-6.5 שנים, כאשר שתי הסדרות אינן מדורגות אך מגובות בשעבוד על אחזקות החברה בשותפויות הגז דלק קידוחים ואבנר.
במקביל, היינו עדים השבוע אף להנפקות של חברות שלא העניקו בטוחות של ממש לבעלי אג"ח, אך זכו להצלחה בהנפקותיהן. כך, חברת דלתא גליל הנפיקה אג"ח שקלית בדרוג A3, במח"מ שלכ- 4 שנים ובתשואה של כ-7%; חברת אלקטרה נדל"ן הרחיבה בכ-50 מיליון ש"ח את סדרה ג' צמודת המדד בדרוג A- שהנפיקה לא מזמן; וחברת כנפיים צלחה את השלב המוסדי בהנפקת אג"ח שקלית בדרוג A- במח"מ של כ-4 שנים
"על הספסל" ממתינות חברות בוני התיכון (הנפקת אג"ח שקלית חדשה), חנן מור (הנפקת אג"ח חדשה בריבית משתנה), קרדן ישראל ופלאזה סנטר (הרחבות של סדרות אג"ח סחירות צמודות מדד), אשר ינסו אף הן בימים הקרובים להנפיק אג"ח.
גיל נויברגר הוא מנכ"ל אדמונד דה רוטשילד קרנות נאמנות. יריב יוריסטה הוא אנליסט בחברה.