שתף קטע נבחר

ארה"ב: תאגידים יתרמו לפוליטיקאים כאוות נפשם

בית המשפט העליון ביטל ברוב דחוק חוק בן שני עשורים, וכעת יוכלו תאגידים להשקיע כספים ללא הגבלה כדי לסייע למועמדים להיבחר לנשיאות ולקונגרס. המרוויחים הגדולים יהיו הרפובליקנים, הדמוקרטים בראשות אובמה מזהירים מהשחתה מוסרית: "כסף של בעלי אינטרסים יחדור לפוליטיקה"

בעל המאה יהיה בעל הדעה? בית המשפט העליון בארצות הברית הורה אמש (יום ה') לבטל את ההגבלות על סכומי הכסף שחברות ענק יכולות לתרום למועמדים המתמודדים על הנשיאות או על מקום בקונגרס. ההחלטה פותחת את הסכר להזרמת סכומי עתק של תאגידים ואיגודים מקצועיים, כדי להשפיע על תוצאות הבחירות לקונגרס בנובמבר הקרוב, ולהביא להפלתו של הנשיא ברק אובמה בבחירות לנשיאות בשנת 2012.

 

הנהנים העיקריים מההחלטה צפויים להיות מועמדים רפובליקנים, שלהם יש נגישות גדולה יותר לקונצרנים הגדולים ולבעלי ממון. המועמדים הדמוקרטים לקונגרס, לעומת זאת, ספגו מהלומה קשה.

 

ההחלטה גרמה לאכזבה בבית הלבן, ולתגובות נזעמות של פוליטיקאים דמוקרטים כמו הסנאטור היהודי צ'ארלס שומר. הוא הזהיר כי הסרת המגבלות על הסכומים שניתנים למועמדים תגרום להצפת המערכת הפוליטית בכספים של בעלי אינטרסים, שמעוניינים לקדם מועמדים מסוימים ולגרום לתבוסתם של אחרים.

 

בית המשפט העליון אישר את ההחלטה ברוב מצומק של חמישה שופטים שמרנים מול ארבעה מתנגדים. בכך הוא ביטל החלטות קודמות שלו מהשנים 1990 ו-2003, שבהתאם להן הוגבלו התרומות של תאגידים למועמדים. הרוב הושג הודות לשני שופטים שמינה הנשיא הרפובליקני לשעבר ג'ורג' וו' בוש: נשיא בית המשפט, ג'ון רוברטס, והשופט סמואל אליטו. כל ארבעת השופטים הליברלים, בהם סוניה סוטומאיור שמונתה על ידי הנשיא המכהן אובמה, הצביעו נגד ההחלטה.

 

אובמה ינסה לעקוף בעזרת הקונגרס

החלטת בית המשפט העליון התקבלה בעקבות ערעור של קבוצה שמרנית, שביקשה לשדר ולקדם סרט ביקורתי על הילרי קלינטון בשם "הילרי - הסרט", בעת שזו התמודדה בבחירות המקדימות של הדמוקרטים לנשיאות בשנת 2008. בכך בוטלה החלטה מ-1990, שאפשרה לממשל למנוע מתאגידים ואיגודים לבזבז משאבים על פרסומות הקוראות בגלוי לבחור במועמד כלשהו או להימנע מהצבעה עבור מועמד אחר.

 

אולם נשיא בית המשפט העליון רוברטס החליט להרחיב את הדיון גם להחלטה נוספת של בית המשפט, שלפיה הוגבלה יכולתם של תאגידים ואיגודים מקצועיים לתרום ולהשפיע. הנימוק של השופטים שתמכו בהחלטה היה שלא ניתן להגביל את חופש הביטוי הפוליטי, בעוד שהשופטים שנותרו בדעת מיעוט הסבירו את התנגדותם בכך שהדבר יפגע במוסריות של המוסדות הנבחרים ברחבי ארה"ב.

 

הנשיא אובמה קיבל את הפסיקה באכזבה, והוא מקווה להפוך אותה באמצעות חקיקה חדשה בקונגרס, שבו יש לדמוקרטים

רוב. "בית המשפט העליון נתן בהחלטתו היום אור ירוק לגל של כסף של בעלי אינטרסים לחדור לפוליטיקה שלנו", אמר אובמה. "זהו ניצחון גדול לחברות הנפט, לבנקים בוול סטריט, לחברות ביטוח הבריאות ולבעלי אינטרסים אחרים רבי עוצמה, שיוכלו לחזק את כוחם בכל יום בוושינגטון ולהשתלט על הקולות של האמריקני הממוצע".

 

בהודעה שפרסם טען אובמה כי "הפסיקה מעניקה לבעלי האינטרסים המיוחדים וקבוצות ההשפעה כוח רב אף יותר בוושינגטון, ופוגעת בהשפעה של האמריקני הממוצע, שנותן תרומות קטנות כדי לתמוך במועמדים שלו".


פורסם לראשונה 21/01/2010 22:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא ארה"ב אובמה. "האזרח הממוצע ייפגע"
צילום: AP
הילרי קלינטון. השמרנים רצו להשמיץ בסרט
צילום: AFP
מומלצים