עיתונאי מען שנעצר וחזר לארה"ב: הכל פוליטי
אחרי שנתיים וחצי של עבודה בסוכנות הידיעות הפלסטינית "מען", נאלץ ג'ארד מלסין, עיתונאי יהודי, לעזוב את ישראל, לאחר ששהה שמונה ימים במעצר: "עדיין לא הוסבר לי מדוע נעצרתי"
העיתונאי היהודי האמריקני ג'ארד מלסין מצא עצמו בסיפור מוזר, כאשר לאחר שנתיים וחצי של עבודה כעיתונאי בסוכנות הידיעות הפלסטינית "מען" מצא עצמו מגורש, או מורחק - תלוי את מי שואלים, ממקום עבודתו. באחרונה שב לישראל עם חברתו לאחר חופשה קצרה בפראג, והסאגה החלה תוך תהליך תחקור המאבטחים בשדה התעופה.
בראיון ראשון ל-ynet מניו-יורק, שחזר: "אחרי שהגענו לביקורת הדרכונים נלקחנו הצידה, שם תושאלנו שמונה שעות. הודיעו לי לאחר מספר שעות שאנחנו מנועי כניסה לארץ ונלקחנו למתקן מעצר בשדה התעופה. העברנו בכלא הזה, יחד עם 500 איש נוספים, שמונה ימים שבמהלכם החברה שלי עזבה כבר לארצות הברית. הייתי כל כך אומלל".
משמאל: העיתונאי שנעצר ועזב (צילום: AP)
מלסין, בן 25 בשבוע הבא, עדיין לא יודע מה בדיוק קרה. "כשביקשתי לדעת מדוע אני מוחזק במעצר, למה אני מנוע כניסה, מה רוצים ממני - הסיבה השתנתה. אי אפשר להגיד עדיין שיש הסבר מדויק, זה לא הוסבר לי מעולם על-ידי נציג ישראלי רשמי". בסוכנות הידיעות מען, שהעסיקה אותו, לא היססו לקשור את מעצרו לעובדה שהוא מבקר חריף של ישראל, ובנוסף לכל זאת - יהודי. "אין לי ברירה אלא להסיק שזה פוליטי", אמר, "נכון, אני ביקורתי כלפי ישראל, אבל אני ביקורתי באותה מידה כלפי חמאס - זה חלק מעשייתי העיתונאית".
הוא מספר כי זו לא הפעם הראשונה שבה ספג התנכלות מהרשויות הישראליות: "בעבודתי העיתונאית אני נסמך רבות על עבודה משותפת עם גורמים שונים - צבא, משטרה וכן הלאה. לשכת העיתונות הממשלתית הצרה באופן שיטתי את צעדיי וסירבה להעניק לי תעודת עיתונאי, כמו גם סירבה להעניק לסוכנות הידיעות מען מעמד רשמי של ארגון חדשות".
כשנשאל האם הוא סבור שהעובדה שהוא יהודי המותח ביקורת על ישראל, בדומה לריצ'רד גולדסטון למשל, היוותה גורם משמעותי בחוויה שעבר: "מבחינתי, נראה לי הגיוני שדווקא היהודים יישמע קולם יותר באשר לישראל ובביקורת עליה - לטוב ולרע. מי אם לא היהודים צריכים לבטא את דעתם ותחושותיהם בנוגע לישראל?"
מלסין מתגעגע לעבודתו העיתונאית, ומספר שהיה רוצה להיות כרגע בגדה המערבית. כשנשאל מהן תוכניותיו לעתיד, ברר מילים וניכר היה בקולו שהוא מוטרד: "הימים הבאים יהיו קריטיים. עורך הדין שלי בוחן עדיין אילו אפשרויות זמינות עבורי ומה ניתן לעשות. החיים שלי שובשו לגמרי, אני לא יודע להגיד מה יהיה הלאה".
ממשרד הפנים נמסר כי הוחלט לגרש את מלסין לאחר שלא השיב לשאלות
החוקרים עם שובו מחופשה בפראג. דוברת משרד הפנים, סבין חדד, מסרה כי הוא המתין במעצר בנתב"ג לשימוע בבית משפט. "כנראה שהוא לא אהב את זה ובחר לעזוב את המדינה", הוסיפה.
אמש פרסם ארגון IPI לחופש העיתונות הודעת גינוי על גירושו של מלסין, שנבע באופן ברור, כך נכתב, ממניעים פוליטיים. "הארגון מודאג מהחלטת ממשלת ישראל לא לקבלו לשטחה. אנו מקווים שסוכנות הידיעות מען והעיתונאי יבצעו את הצעדים הדרושים להבטחת החזרתו לגדה המערבית להמשך עבודתו".